48 11

Zaterdag 23 september 2023.

Vandaag was het dan zover, de laatste zeildag van dit seizoen. De weergoden hebben ons lange tijde in het ongewisse gelaten, maar uiteindelijk was de weersvoorspelling oké. Alleen toen ik van huis ging begon het te regenen. Gelukkig was het alweer bijna droog bij aankomst bij het vaarwater. En verder is het ook de hele wedstrijd droog gebleven.

47 7 11

Bij aankomst waren er al verschillende zeilers bezig hun boot op te tuigen en was Wim Driessen bezig met het uitzetten van de boeien.

Jurrien Drint was er ook weer met zijn schooner en gaf dit keer ook aan dat hij wel lid wilde worden van onze vereniging. De sfeer bij het zeilen beviel hem uitstekend.

47 7 12

Chris Vaes, voorzitter van Radiozeilen Nederland, had aangegeven, dat hij vandaag wel met ons mee wilde zeilen. Hij was dan ook voor de start keurig aanwezig, hoewel hij eerst aan de verkeerde kant van het Waaltje stond.

In totaal waren we vandaag met 10 zeilers van de vereniging. Dat werden er later 11, Dick v.d. Wetering had aangegeven wat later te komen. En we hadden dus twee gastzeilers.

Na Chris onze ‘regels’ uitgelegd te hebben, waar we snel mee klaar waren, kon de 1e heat,

onder leiding van Adrie Boele (Leen Stok was verhinderd), van start gaan.

47 7 13

Het werd een leuke wedstrijd, waarbij de wind erg wisselend was, maar dat maakte het wel spannend. Uiteindelijk wist Ronald de Graaf als eerste over de meet te gaan, waarna Wim Driessen en Daan Kievit als tweede en derde volgden.

Ondertussen had Chris enkele van ons wat aanwijzingen gegeven ter verbetering, dus in de pauze werd hier en daar wat gesleuteld.

Hierna volgde de 2e heat waarbij het in de eerste rond fout ging. Net voorbij de topboei kwamen de boten van Jan van Alebeek en Frans Campfens met elkaar  in contact. De boot van Frans leek op die afstand half onderwater te verdwijnen, dus zette Jan gelijk een reddingsactie in om de beide boten uit elkaar te halen.

47 7 14

De boot van Frans zeilde, nadat hij los was, nog verder naar de overkant en belandde achter de daar liggende steigers. Gelukkig wist Jan hem zonder problemen weg te halen en kon hij weer terug zeilen.

Deze heat werd gewonnen door Ronald. Arie in ’t Veld wist tweede te worden en Wim eindigde als derde.

In de pauze was het de beurt aan Chris om te sleutelen aan zijn boot. Hij had een probleem met de accu in zijn boot. Na vervanging was alles weer opgelost. Ook ander zeilers waren bezig om kleine veranderin-gen aan hun boot aan te brengen.

47 7 15

Inmiddels was het weer tijd voor de 3e heat. Daan kon door een probleem met zijn ontvangeccu niet starten, Hij wist dat aan het eind te compenseren door zijn nieuwe speedbot te water te laten, welke er als een speer vandoor ging.

47 7 16

Door de aangebrachte kleine aanpassingen voer mijn boot beter dan in de voorgaan-de heats. Helaas ging het in de 2e ronde bij de topboei mis. De boot reageerde nergens op en was dus niet te besturen. Door de windrichting voer hij regelrecht naar de overkant, waar hij tussen 2 steigers tot stilstand kwam. Dus ook ik in de boot en naar de overkant om mijn boot te halen. Ondertussen ging de wedstrijd gewoon verder en wist Ronald wederom als eerste te eindigen. Chris werd tweede en Wim wist ook nu weer als derde te eindigen.

47 7 17

Hiermee kwam er een einde aan wederom een leuke en gezellige zeildag. Tot volgend jaar in het nieuwe vaarseizoen.

                                                                   Henk van Hattem

 

Zaterdag 2 september 2023.

 

Vandaag stond er wederom een zeildag op het programma. Bij het opstaan bleek het mistig te zijn, dus geen goed vooruitzicht voor wat de wind betreft. En dat klopte ook wel. Ook aan het Waaltje stond niet veel wind.

47 7 4

Bij aankomst op onze vaarplek stonden er een aantal tenten van vissers aan het water, maar dat was ver-der voor ons geen probleem. Voor de vissers was het verder ook geen probleem dat wij gingen zeilen, dus de boeien konden het water in.

Er waren vandaag 12 zeilers aan de waterkant, waaronder dhr. Jurrien Drint uit Dordrecht. Hij was door-gestuurd door vaarders bij de Devel en vroeg of hij mee mocht varen. Dit was uiteraard geen probleem. Hij had een bijzonder fraaie schooner bij zich, die ook nog goed bleek te zeilen.

47 7 5

Nadat de boeien door Wim Driessen uitgelegd waren, kon de 1e heat van start gaan. Ronald de Graaf had al snel de koppositie, gevolgd door Daan Kievit met zijn nieuwe aanwinst. Helaas werden we wel ‘gek’ van het gepiep van zijn zender (waarschuwing dat zijn accu bijna leeg) was). En dat klopte want in de derde ronde kwam zijn boot verstrikt te zitten in de zwemlijn en toen hij los kwam dreef hij naar de overkant Gelukkig kon Daan hem met ons bootje gaan halen en hem weer veilig op de kant zetten.

47 7 6

Deze heat werd gewonnen door Ronald, René Vliegenthart werd tweede, Wim Driessen derde en Frans Campfens wist beslag te leggen op de vierde plaats.

In de pauze trakteerde Jan van Alebeek traditiegetrouw op saucijzen broodjes voor zij verjaardag. Hij wordt morgen 77 jaar.

47 7 7

Tot onze verrassing kwam ook Robert Beenes nog even langs. Hij was inmiddels alweer 14 dagen thuis. Het ging redelijk goed met hem, zijn geheugenlaat hem soms nog in de steek en het zien met zijn rechter oog was niet orde.

Bij de 2e heat was het weer hetzelfde, al had ik dit keer wel een goede start. Veel dobberen door gebrek aan wind. Daan deed niet meer mee. Erik

Kelderhuis voer mee met de boot van Jan Jansen en anders om.

47 7 8

Het zeilen ging Erik beter af  dan de vorige keer, ik moest strijd leveren met hem. Niet verrassend maar Ronald wist weer eerste te worden met Rien van de Ree als goede tweede. De derde plek was voor Wim. Thomas Kelderhuis wist in deze heat keurig als vierde te eindigen, en dat met de kleinste zeilboot van allemaal. Heel goed gedaan !

47 7 9

Jammer genoeg was er nu in de pauze wederom meer wind dan tijdens de wedstrijd. Hopelijk ook straks tijdens de 3e heat, wat helaas zeker niet het geval was. Er stond zelfs nog minder wind dan in de vorige heat.

Ondertussen waren de meeste vissers alweer weg en hadden wij weer het ruim bijna alleen.

47 7 10

En dus nu de 3e heat. Deze was voor mij wederom geen groot succes. Mijn boot was niet vooruit te branden, dus werd ik eervol laatste, wat mij nog nooit is overkomen zolang ik de “Tête du Fromage” heb.

Hoewel het op sommige rakken heel goed ging, maar daarna weer helemaal stil viel. Ronald, René en Wim finishten in deze volgorde. En wederom met Thomas als vierde.

Na een leuke en gezellige zeilochtend was het rond 12.15 uur weer tijd om op te ruimen en naar huis te gaan.

Op naar de volgende en laatste wedstrijd van dit jaar op 23 september

                                                                   Henk van Hattem

 

Zaterdag 19 augustus 2023.

In verband met het te verwachtte erg mooie weer is op d clubavond besloten om deze dag een half uur eerder te starten.

Er waren deze dag 11 zeilers aanwezig, waaronder Rien van Ree met zijn, door hem zelf, 3D-geprinte trimaran.

47 6 7

Het was zoals voorspelt mooi weer, maar nog geen zon. Later bij de start van de wedstrijden scheen hij wel en werd het dan ook warm.

Na het optuigen van de zeilschepen was het tijd voor de start van de 1e heat. Thomas Kelderhuis kon door een probleem bij de bevestiging van een stag vandaag niet, zoals gepland, van start gaan met zijn eigen boot. Maar gelukkig kon hij wel zeilen en wel met de boot van Jan Jansen, die speciaal naar de waterkant was gekomen, zodat Erik Kelderhuis, die belangstelling heeft voor de boot van Jan, met zijn boot kon proefvaren. Het zeilen ging Thomas goed af.

47 6 8

Rien van Ree ging proefzeilen met zijn trimaran. Hij kwam echter al snel vast te zitten in aanwezige de zwemlijn. Gelukkig bracht een bezem uit onze aanhangwagen uitkomst.

De eerste heat ging uiteindelijk van start onder de leiding van Leen Stok. Ik had geen lekkere start, maar Ronald de Graaf juist weer wel. Hij lag al snel op kop en heeft die plek niet meer afgestaan, Arie in ’t Veld wist hem nog redelijk te volgen en eindigde uiteindelijk als tweede. Er was weer een strijd tussen René Vliegenthart en Wim Driessen om de 3e plek, welke uiteindelijk door Wim werd gewonnen. Ikzelf wist nog wel een paar boten in te halen en eindigde daardoor als vijfde. Erik Kelderhuis deed zijn best om laatste te worden, maar deze plek was op het laatst toch voor Adrie Boele. In deze heat was het verschil tussen de M-klasse boten van Ronald en Arie, en de boten van de ‘Rino’-klasse, welke in het verleden de dienst uit maakten, weer duidelijk te zien. De onderlinge strijd binnen de verschillende klassen is ook weer leuk om te zien. Daarnaast hebben we ook nog een paar boten in de K-klasse, maar daar ontbraken er enkele, dus binnen deze klasse geen onderlinge strijd.

47 6 9

Na een pauze waarin ik mijn koffie even kon opdrinken en de nodige aantekeningen kon maken voor het clubblad, werd het bandje voor de start van de 2e heat gestart. Mijn start kon beter, ik zat even vast aan de boot van Daan Kievit, dus speelde daarom wederom geen rol aan de kop van de wedstrijd. Ik was de hele wedstrijd in gevecht met Thomas, Daan en Dick van de Wetering. Door in de laatste ronde een betere lijn te varen wist ik uiteindelijk toch weer vijfde te worden. Net als in de 1e heat wist Ronald te winnen, maar de tweede plek ging dit keer naar Wim. Hij wist de snelle boot van Arie voor te blijven. René werd vierde.

Onder tussen was de zon achter de wolken verdwenen, maar was het nog steeds warm. Wel was er meer wind opgestoken, welke ook wel

veranderlijker was. Daarom mijn zeilen iets anders afgesteld, wat achteraf niet zo’n goed idee was.

Na de start van de 3e heat ging het voor mij, nu na wel een goede start, in de tweede ronde helemaal mis. Bij de topboei brak de bevestiging van mijn fok aan het dek af, waardoor mijn boot niet of nog nauwelijks naar het roer luisterde en ik deze boei totaal verkeerd nam en ook nog in botsing kwam met de boot waar Thomas mee voer.

47 6 10

Hij was onbestuurbaar en dreigde af te drijven naar de overkant. Dus samen met Rien in onze boot gestapt en er naar toe gevaren. Dit was nog niet eens zo makkelijk, daar ik bijna nooit ermee vaar. Gelukkig was de wind gedraaid en dreef mijn boot inmiddels naar de goede kant, maar kwam daarbij in de zwemlijn terecht. Een in het water aanwezige zwemmer was gelukkig erg behulpzaam en heeft mijn boot naar de kant gebracht.

47 6 11

Van de wedstrijd heb ik dus verder weinig of niets gezien, maar Ronald werd weer de winnaar, met als tweede Wim. René wist beslag te leggen op de derde plek en Arie op de vierde. Daan was dit keer degene die als vijfde finishte.

Ondertussen waren er inmiddels al steeds meer zwemmers gekomen en was het voor ons tijd om op te ruimen. Het was weer een leuke en op sommige momenten best spannende zeildag. Dus op naar de volgende keer.

                                                                   Henk van Hattem

 

Zeilen 1 juli

De 2e heat moest helaas van start gaan zonder Henk van Hattem, zoals hierboven beschreven zat het hem technisch niet mee deze zeildag en gaf het schrijfstokje aan mij.

De start van de 2e heat was nog chaotischer dan de eerste, de wind viel natuurlijk weg precies op de statlijn. Eenieder die had ingezet op een flitsende start kwam bedrogen uit, iedereen lag bijna de dobberen op de startlijn. De M-klasse bootjes van Arie in ‘t Veld en Ronald de Graaf profiteerden als eerste op de terugkerende wind, gevolgd door ondergetekende en René Vliegenthart. De grote K-klasse boten kwamen helaas als laatste uit de startblokken.

Ronald ging er als een speer vandoor en was wederom niet bij te houden. Het lukte mij ten dele om Arie bij te houden, geholpen door zijn “zeilfoutjes”.

47 5 18

De grootte zeilboten konden helaas niet profiteren van de harde wind, die soms met vlagen over

het Waaltje blies. De kleinere scheepjes konden mede door deze harde wind en vlagen het veld niet bijhouden en hadden soms moeite het roer recht te houden.

René kon zich na enkele schermutselingen met mede zeilers niet verder verbeteren dan een vier-de plaats, ondank de wisseling van zijn stormfok naar de normale fok.

Ronald kwam als eerste over streep, gevolg door Arie en als derde ondergetekende.

Ondertussen werd de motregen niet minder en besloot René zijn boeltje op te ruimen en niet van start te gaan in de 3e heat.

47 5 19

De 3e heat was bijna een herhaling van zetten, wind weg bij de start, met z’n alle dobberen op de startlijn en wachten wie als eerste wind in de zei-len zou krijgen.

Persoonlijk kwam ik heel goed weg maar moest toch al snel in Ronald mijn meerdere erkennen.

Arie in ‘t Veld slaagde er helaas toch in om de tweede positie naar zich toe te trekken en verloor ik mijn positie uiteindelijk op de finishlijn op een viertal bootlengtes.

In de achterhoede had de familie Kelderhuis hun eigen strijd om de punten in het middenveld, groot tegen klein.

De eerste plaats ging weer naar Ronald gevolgd door Arie en als derde ondergetekende.

47 5 20

En zo kwam er weer een eind aan een vochtige wedstrijddag met ups en downs.

De volgende zeildag is na de vakantie, 19 augustus.

Tot ziens,

         Wim Driessen.

 

Zaterdag 1 juli 2023.

Voorafgaande aan deze zeildag was er veel twijfel. De weersverwachtingen waren voor deze dag niet best. Er werd veel regen voorspeld. Hoe dichter we op deze zater-dag kwamen hoe twijfelachtiger het werd,

47 5 14

Mindere regen en soms ook droog. De laatste voorspelling was dat het vanaf ongeveer 10.15 uur droog zou zijn. Dus besloten om toch maar naar het Waaltje te gaan. Ik was niet de enige, want bij aankomst aldaar waren er al 9 andere zeilers aanwezig. Het was zo goed als droog, dus dan de zeilboot maar optuigen.

47 5 15

Helaas heb ik van de voorbereidingen van de andere zeilers niets kunnen zien, daar ik een probleem had met mijn eigen zeilboot. De roerservo weigerde namelijk alle dienst. En zonder roer zeilen is natuurlijk geen optie. Het lukte mij niet om nog leven in de servo te krijgen en toen een draad afbrak van het stekkertje in de ontvanger was het helemaal over. Ik kreeg nog wel hulp van Wim Driessen, die twee reserve servo’s bij zich had. Helaas paste er een niet in mijn steuntje en de andere was te hoog, waardoor het roer nog niet bedient kon worden daar de stuurstangetjes vast liepen tegen een spant. Dus einde oefening.

47 5 16

Intussen was de 1e heat van start gegaan en was het weer beginnen te regenen. Niet hard, maar toch niet zoals was voorspeld. Na de start was de koppositie al weer snel voor Ronald de Graaf, al was Arie in ’t Veld als eerste weg. René Vliegenthart had een stormfok geplaatst wat niet de beste keuze was. Na deze heat heeft hij hem dan ook vervangen door de standaard fok. Arie in ’t Veld wist de tweede plaats vast te houden, met Wim Driessen er achter als derde.

47 5 17

Daan Kievit was van start gegaan met zijn nieuwe K-klasse boot met nr. 481, Hierdoor kon Thomas Kelderhuis meezeilen met de oude bot van Daan, nl. de K-klasse met nr. 109.

Daar ik niet kon zeilen en het nog steeds motregende ben ik voor de start van de 2e heat naar huis gegaan.

                                                                   Henk van Hattem

 

Zaterdag 10 juni 2023.

Voor vandaag stond de tweede zeilwedstrijddag op het programma. De hele week was er voor dit weekend al mooi weer voorspeld en dat kwam ook uit. ’s Morgens stond de thermometer al op ruim 20 graden. Gelukkig stond er ook een lekker windje over de Waal in Rijsoord, dus dat beloofde een mooie zeildag te worden.

We waren deze ochtend met totaal 11 zeilers. Na dat alle zeilboten opgetuigd waren, konden ze te water.  Ondertussen had Wim Driessen reeds de boeien voor het zeilparcours uitgelegd.

47 5 4

Hierna kon de eerste heat gestart gaan worden. We starten tegen de wind in, dus tegen de klok in. Dit betekende dus weer een lekker gekrioel van zeilboten voor de startlijn. Na de start was Ronald de Graaf er als eerste vandoor, gevolgd door de rest. Ikzelf startte niet echt lekker en lag dan ook in de achterste regionen.

47 5 5

Ook bleek dat mijn fok niet strak stond, wat het zeilen er niet beter opmaakte. Door de wind lag het veld al vrij snel uit elkaar. Uiteindelijk wist Ronald als eerste de finishlijn te passeren, gevolgd door Arie in ’t Veld en als derde René Vliegenthart. Na een leuk gevecht met de boot van Daan Kievit, wat hij wist te winnen, ging ik als 6e over de meet.

Na deze 1e heat arriveerden de eerste zwemmers aan het Waaltje, maar wij hadden daar gelukkig verder geen last van.

In de pauze was er naast tijd voor een slok koffie, aantekeningen maken voor het clubblad, ook tijd voor het strakker zetten van mijn fok

Toen de 2e heat van start ging was de wind alweer enigszins van richting veranderd. Dus moesten we ons een klein beetje aanpassen. De start van mij ging nu een stuk beter. Ik was na Ronald nu als tweede weg, wat ik lang wist vol te houden. Maar in de 3e ronde wist René me toch te verschalken en moest ik na Ronald en René genoegen nemen met de derde plek. Erik Kelderhuis was door een defecte aansturing van zijn zeilwinch niet gestart, terwijl zijn zoon Thomas ook niet goed uit de startblokken was gekomen en de strijd in deze heat al snel opgaf. Alle andere zeilers, zoals Rien van der Ree, Arie, Wim, Daan, Jan van Alebeek en Dick van de Wetering wisten wel te finishen.

Ondertussen was ook Jan Jansen nog even langs gekomen om te kijken. Hij had al vrij snel enige belangstelling voor de zeilboot van Erik, daar deze voor hem veel hanteerbaarder zou zijn.

47 5 6

Een ruil tussen de boot van Jan en de boot  van Erik was een optie. Hoe de onderhandelingen tussen deze twee verder ver-lopen is, weet ik niet. Dat zullen we nog wel horen.

Inmiddels was de start van de 3e heat aanstaande. Deze verliep eigenlijk gelijk aan die van de 2e heat. Met ook dezelfde invulling van de eerste 3 plaatsen.

Na deze 3e heat was het, na een gezellige zeilochtend, weer tijd om op te ruimen en naar huis te gaan. De temperatuur was inmiddels30 graden, dus hadden we een erg warme middag voor de boeg.

                                                                   Henk van Hattem

 
Zaterdag 13 mei 2023. 
Vandaag was het dan weer zover, onze eerste zeilwedstrijddag stond op het programma. De verschillende weermannen hadden voor deze dag mooi weer voorspeld. Bij het opstaan bleek dat zij gelukkig gelijk hadden gekregen, de zon scheen en er stond een lekke zeilwindje. Na het ontbijt was het om half tien was het tijd om naar het vaarwater te rijden de familie Kelderhuis was reeds aanwezig, waarbij beiden hun nieuwe zeilboot bij zich hadden. Er waren ook reeds lang een aantal vissers aanwezig, dus zijn wij een stukje opgeschoven, zodat we elkaar niet konden hinderen.
47 4 26
Bij aanvang waren we met 11 zeilers. Helaas moesten we voor de start van de 1e heat al af-scheid nemen van René Vliegenthart. Eén van zijn stagen was afgebroken en kon niet te plek-ken gerepareerd worden. Erg jammer, dus René is naar huis gegaan. 
Ook de boot van Arie in ’t Veld had problemen. Bij het optuigen was de schoot van zijn fok losge-schoten, reparatie duurde wel even. Dus hij moest de 1e heat bij de topboei 3 keer aan zich voorbij laten gaan.
47 4 28
Na het starten van onze startprocedure ging de 1e heat van start. De wind was inmiddels wat wis-selvalliger geworden, wat de start zeker beïn-vloedde. Na verschillende onderlinge ‘gevechten‘, waarbij o.a. ikzelf gehinderd werd door mijn col-lega zeilers, wat de pret niet mocht drukken, werd deze 1e heat ge. Daar aangekomen bleken er al een aantal leden te zijn, waaronder ons nieuwe lid Daan Kievit. Ook wonnen door Wim Driessen, Jan van Alebeek werd 2e en Erik Kelderhuis 3e. Ik wist nog beslag te leggen op de 4e plaats. 
In de pauze is het Arie gelukt om zijn schoot weer vast te zetten en was ondertussen ook Walter Stam aangekomen, die met de andere zeilboot van Arie ook in de 2e heat zal starten evenals Arie zelf.
47 4 29
Hierna ging de 2e heat van start, nu wel met de 10 aanwezige zeilers. De wind was nog steeds wisselend, waardoor er ook nu weer de nodige strijd onderling was. Ik zelf kwam door deze wind in aanvaring met de boot van Frans Campfens, daar hij zijn koers niet kon aanpassen. Gelukkig verder geen grote schade. Deze 2e heat kwam op naam van Jan van Alebeek, Wim werd 2e en Walter eindigde op de 3e plek.
In beide heats waren er ook nog een aantal boten vast komen te zitten in de aanwezige zwemlijn, alleen de boot van Dick van de Wetering
moest met de motorboot ‘gered’ worden. Een actie die door Wim werd uitgevoerd.
47 4 30
Het was inmiddels half twaalf geworden en werd in goed onderling overleg deze dag besloten om  nog een 3e heat te varen. Iedereen deed mee, dus konden we hiermee starten. Maar eerst nog een probleempje oplossen. Leen Stok, onze havenmeester, moest op tijd weg en zonder havenmeester lukt het niet. Gelukkig vonden we Linda Kelderhuis bereid om zijn plaats voor deze heat over te nemen. Het werd een heat gelijk aan de andere twee. Maar nu kwamen de boten van Jan van Alebeek en Erik Kelderhuis met elkaar in contact. Helaas bleven ze aan elkaar vastzitten en moest er hulp geboden worden.
47 4 31
Dus ging dit keer Jan met de motorboot op weg om deze hulp te bieden en de beide zeilboten van elkaar los te maken. Tijdens deze heat kregen we ook nog bezoek van Jan Jansen, hij kwam even kijken hoe het ons afging. 
47 4 32
Verder wilde hij ook nog ik een advertentie in het clubblad zet voor zijn grote zeilboot, wat ik uiteraard zal doen. Zijn huidige zeilboot is vanwege de gezondheid van Jan nl. te groot voor hem.
Ondertussen wist Daan Kievit beslag te leggen op de eerste plaats, werd Arie 2e en Wim 3e. In de laatste rak kon ik hem niet meer inhalen en moest dus genoegen nemen met de 4e plek.
 47 4 33
Met deze uitslag kwam er een einde aan een erg leuke en gezellig zeilochtend. Dus op naar de volgende zeildag op 10 juni .
                Henk van Hattem

 

Uitslag zeilen 2022

zeilen 2022

zeilen 2022 2

 

Zaterdag 1 oktober 2022.

Vandaag is de laatste zeilwedstrijd van dit seizoen. We moesten het zonder Wim Driessen doen, hij was ziek teruggekomen van vakantie. Ook René Vliegenthart, Jan Jansen en Adrie Boel waren deze dag niet aanwezig.
0110 01

Gelukkig waren we nog met 9 zeilers, dus het beloofde weer een fraaie zeildag te worden. De weersvoorspellingen waren ons gunstig gezind, het zou gedurende onze wedstrijd droog blijven, wat ook zo was.
Daar Wim er niet was, mocht Jan van Alebeek dit keer het parcours er in leggen met behulp van ons bootje. Hierbij kwam één boei wel erg ver weg te liggen, wat Jan nog vóór de 1e heat corrigeerde.
0110 02

Ondertussen kregen we nog bezoek van een motorsloep. De bemanning kwam ons vertellen dat er een race met roeiboten gehouden werd vandaag op het Waaltje. Ze voorzagen geen problemen, maar vroegen ons wel om rekening te houden met deze race. Dit was voor ons natuurlijk geen probleem.
De havenmeester had inmiddels de zeilers richting de startlijn gedirigeerd, waarna de race met het blazen op de scheepstoeter gestart werd.
De start verliep goed, waarbij Ronald de Graaf en Arie in ’t Veld al snel de kop namen. De wind was erg wisselvallig, waardoor er veelvuldig van positie gewisseld werd. De derde ronde verliep weer spannend, ik lag inmiddels op de derde plek, nog steeds achter Arie en Ronald, maar door mijn normale fok werd het toch lastig om door de wind te gaan. Ook bleek bij het in gaan van eerste rak van deze laatste ronde dat er een stag van mijn mast los geschoten was. Toch maar doorgevaren en toch derde geworden na Ronald en Arie. Toen ik mijn boot uit het water had gehaald, bleek zelfs dat mijn mast uit de mastvoet was geschoten. Gelukkig zonder verdere gevolgen.
In de pauze heb ik toch maar mijn stormfok geïnstalleerd om eventuele schade te voorkomen, want de wind was nog niet afgenomen.
Na de pauze was het weer tijd voor de 2e heat. Ook nu verliep de start goed. Ook nu lagen Arie en Ronald al snel op kop. Thomas Kelderhuis, die met een boot van Arie voer, lag knap derde. Gelukkig wist ik hem toch al snel in te halen.

0110 03

Achter mij hadden Ben Bezemer en Dick van de Wetering meer problemen door hun fok. Dick moest even later zelfs de strijd staken, zijn boot was niet te besturen.
Voor mij sloeg het noodlot ook toe in de tweede ronde. De boort reageerde niet meer op het roer. Na een aantal rondjes gedraaid te hebben werkte het weer, maar ondertussen was ik natuurlijk door de meeste zeilers gepasseerd. Dus er maar achteraan. Helaas stopte het roer er later weer mee. Ik kon niet anders dan, gelukkig met de hulp van Thomas, mijn boot uit het riet te gaan halen. Dit was vlak bij de botenhelling, maar toch. Inmiddels waren Arie, Ronald en Jan, in deze volgorde, de finishlijn gepasseerd.
Na afloop was het weer tijd om de boeien, enz. op te ruimen en zat onze laatste zeilwedstrijd erop. Op naar het volgende seizoen, hopende op net zo’n leuk seizoen als dit jaar.
Henk van Hattem

 

Zaterdag 3 september 2022.

Na de vakantie periode was er vandaag weer voor het eerst een heuse zeilwedstrijd. Om bij ons vaarwater te komen moesten een aantal deelnemers een stuk omrijden daar de Rijksstraatweg in Rijsoord ter hoogte van Ross Lovell afgesloten was.
Om te zeilen was het een prachtige dag, de zon scheen lekker en er stond ook nog een leuk windje. Verder waren er bijna geen watersporters of vissers, waardoor wij het ruim alleen hadden.
0309 01

Er waren deze dag 10 zeilers komen opdagen, waaronder Rob van Ree, die een nieuwe zeilboot bij zich had, waarvan hij de romp helemaal in 3D geprint had. Het was vandaag de eerste keer dat zijn boot het water zag. Na het optuigen van alle boten bleek dat de boot van Ronald de Graaf problemen vertoonde. Zijn zeilwinch deed het niet. Zijn pogingen om het probleem te vinden en op te lossen mochten niet baten, dus was het al snel klaar voor Ronald. Jan van Alebeek had een speciaal verhuiskarretje bij zich, waarmee hij zijn zeilboot het water in kon rijden. Het is nog even oefenen, maar het lijkt wel goed te doen.
0309 02

Nu alle boten te water zijn is het voor de havenmeester, Leen Stok, tijd om de eerste heat te starten. Alle boten waren snel over de startlijn, de mijne echter niet. Hij lag keurig op de wind, maar ging geen meter vooruit, dus ging ik als één na laatste over de startlijn. Daarna ging het goed en kon ik beginnen aan een inhaalrace, dacht ik. Helaas bij de 1e boei ging het fout en kwam de boot van Arie in ’t Veld dwars voor mijn boot en lagen ze aan elkaar vast. Loskomen was er niet bij dus was een reddingsoperatie de enige oplossing. Ondertussen gingen de andere boten verder met hun race, waarbij René Vliegenthart en Wim Driessen de koppositie hadden ingenomen. Mijn operatie verliep niet zo soepel. Ik moest zeker wennen aan ons nieuwe bootje, waar ik nog nooit mee gevaren had. De motor sloeg dan ook een aantal keren af, maar uiteindelijk kon ik de 2 in elkaar verweven zeilboten van elkaar losmaken en weer naar de kant varen, waar Ronald mij assisteerde met het afmeren. Als gevolg van dit alles heb ik de eerste heat niet echt goed kunnen volgen. Maar ik weet wel dat René 1e, Wim 2e en Dick van de Wetering 3e is geworden.
0309 03

In de pauze, die hierna volgde, kwam Jan van Alebeek, die deze dag ook echt jarig was (76 jaar), bij iedereen langs met een doos heerlijk saucijzenbroodjes, welke gretig aftrek vonden onder de aanwezige leden. Jan proficiat. En nog vele jaren in een goede gezondheid.
Na dit oponthoud ging de tweede heat van start, echter zonder Henk de Bruin, bij zijn boot waren er problemen gerezen met het roer. Dus waren we nog met z’n achten. De wind was deze heat veel wisselvalliger dan in de eerste heat, waardoor er ook grote verschillen ontstonden in de prestaties van de boten. De ene keer ging het als een speer om daarna weer lekker te liggen dobberen. Ik mocht dit zelf ook ondervinden, ik lag keurig 3e maar moest uiteindelijk toch genoegen nemen met de 5e plaats, doordat ik op de verkeerde momenten stil kwam te liggen en de achterstand, hierdoor opgelopen, niet meer goed kon maken. Voor Ben Bezemer ging alles iets beter, hierdoor eindige hij als 3e. Net als in de eerdere heat was René 1e en Wim 2e.
0309 04

De wedstrijden zaten er weer op, dus konden de boeien weer uit het water gehaald worden door Wim en de rest van de spullen weer in de aanhanger geladen worden, waarna Wim hem achter zijn auto kon koppelen en naar de stalling brengen.
Ondertussen moest de auto van Jan Jansen nog even gestart worden met behulp van een startkabel naar de auto van Henk. Nadat ook dit euvel ook verholpen was, konden we naar huis, terugkijkend op een leuke zeildag.

Henk van Hattem

Zaterdag 17 september 2022.

Al een paar dagen houden we het weer in de gaten. De weersvoorspellingen voor deze dag zijn niet al te best. Via de onderlinge app afgesproken dat we ’s morgens gewoon gaan en ter plekke wel zien wat we doen. Dus rond half tien op naar het vaarwater om te gaan zeilen. Aangekomen zag de lucht er vrij donker uit, maar het was droog, dus alles uitladen en de boot optuigen. Ik miste René Vliegenthart, hij was wel geweest, maar door de slechte voorspelling toch weer naar huis gegaan. We waren uiteindelijk met 6 zeilers aanwezig, alsmede 4 vissers, naast het afgezette zwemwater. Het parcours moest daarom meer naar de bocht in de Waal gelegd worden door Wim Driessen.
1709 01

In de verte verschenen weer donkere wolken, dus werd de eerste heat gestart door de havenmeester Leen Stok. De start ging goed al kwa- men de boot van Wim en mijn niet snel vooruit. De zeilen stonden wel ‘bol’, maar gang zat er niet in. En dat bleef de eerste ronde van de 1e heat zo. De boten van Ronald de Graaf en Arie in ’t Veld gingen wel als een speer, waarbij ook Jan vaanAlebeek met zijn boot de anderen goed kon volgen. Aan het einde van de 2e ronde barste de bui dan toch nog los. Zo erg dat ik besloot mijn boot uit de vaart te halen. Ik had geen zin om zeiknat te worden. De anderen voeren wel door. Uiteindelijk wist Ronald als eerste over de finish te gaan, gevolgd door Arie en daarna volgde Jan.
In de pauze kwam er nog een trailer met de grote sloep, welke te water gelaten werd voor de sloepenrace van die middag.

1709 02

De zon was ondertussen weer lekker gaan schijnen, dus was onze beurt weer om onze 2e heat te gaan starten.
De start verliep weer goed, maar het resultaat was een kopie van de 1e heat, iedereen er snel van door, alleen de boten van Wim en mij hingen achteraan. Er was geen gang in te krijgen. De boot van Jan lag al snel op kop en ging als een speer. Ten opzichte van de boot van Wim, die laatste lag, zelfs zo snel dat deze op de meet bijna gedubbeld werd. Ronald wist tweede te worden en Arie kwam als derde over de finishlijn. Dit had misschien beter kunnen gaan voor hem als het niet de linker boei een paar keer gemist had. Voor hem dus misschien tijd voor een goede bril?
Rob van Ree keek niet zo blij. Er stond, net als de vorige keer, water in zijn boot. Dit zal hij verder nog thuis proberen op te lossen.
In de verte kwam er alweer een donkere lucht aan. Dus snel de spullen in de auto’s en aanhangwagen inladen, zodat alles weer droog naar huis meekon.
Toch weer een innerverende zeildag. Op naar de volgende op 1 oktober.
Henk van Hattem

Zaterdag 11 juni 2022.

Vandaag was het weer zover, onze 2e zeilwedstrijd van dit seizoen stond op het programma. Het was prachtig weer, een
lekker zonnetje en goede wind, al was de laatste best wel wispelturig. Er waren deze dag 10 zeilboten aanwezig, die met elkaar de strijd aan gingen.

1106 01
Nadat Wim Driessen de boeien erin had gelegd, was het woord aan de havenmeester, Leen Stok, om te starten met de wedstrijden.
De start van de eerste heat verliep was chaotisch door een rare wind bij deze start. Zonder dat ik er veel aan kon veranderen, kwam ik in aanvaring met de boten van Wim Driessen en Henk de Bruin. Het meest vervelende was, dat de boot van Henk hierna niet verder kon, omdat de bevestiging van de fok defect was, haakje was uitgebogen.

1106 02
Nadat Ronald de Graaf al snel de kop positie wist in te nemen, konden René Vliegenthart en gelukkig ook Wim Driessen, de positie daarachter
innemen. Helaas was dat voor mij niet zo. Mijn boot was niet vooruit te branden en moest nog over de startlijn, terwijl de eersten al bij de topboei waren. Gelukkig was ik niet alleen, ook Ben Bezemer had hier veel last van.
Uiteindelijk wist Ronald eerste te worden en was er achter hem nog een strijd om de 2e en 3e plek tussen René en Wim, welke René wist te winnen. Tussen mij en Ben ging het om de 6e plek, welke ik op de meet wist binnen te halen met slechts een enkele centimeter voorsprong, na een spannende inhaalrace van mijn kant.

1106 04

In de pauze moest ook Dick van de Wetering de pijp aan Maarten geven, zijn zeilwinch was defect. Ondertussen had Arie in ’t Veld zijn nieuwste aanwinst te water gelaten, een zgn. moerasboot. 

Hierna was het weer tijd voor de tweede heat, welke minder chaotisch van start ging als de eerste. Iedereen was de startlijn dan ook snel gepasseerd. Ronald wist ook nu al snel de 1e plek voor zich op te eisen. Daar achter ontspon zich, net als in de eerste heat, een onderling een wedstrijd tussen Wim en René. Net als in de voorgaande heat wist ook René nu de 2e plek te veroveren met Wim als goede 3e.
Het wordt bijna een gewoonte, maar ik was nu wederom in gevecht met Ben en ook nu weer voor de 6e plek. Helaas voor mij was Ben nu de
sterkste en wist mij met een kleine voorsprong te verslaan. Het was weer een fijne zeildag, waarbij ik, toen mijn boot op zijn steun stond, moest constateren dat er 3 zeillatten in mijn grootzeil gebroken waren, dus er is weer werk aan de winkel voor mij.

1106 05


Henk van Hattem

 

Zaterdag 14 mei 2022.

Vandaag was het dan weer zover, de eerste zeilwedstrijd van dit nieuwe seizoen. Geen Corona, dus alles was deze
dag weer als vanouds. In de app hadden we 2 afmeldingen gekregen vanwege o.a. vakantie. 
1405 01

Op het laatst meldde ook Henk de Bruin zich af, maar dan vanwege ziekte. Ed Aldus had het goed voorspeld, het was prachtig
weer, alleen stond er niet al te veel wind. De eerste boten, die in het water lagen, lagen maar een beetje te dobberen, veel vaart zat er niet in.
1405 02

Op het laatst kwam ook Frans Campfens langs met zijn zeilboot. We hadden hem al een hele tijd niet meer gezien aan het vaarwater. Hij werd
weer hartelijk verwelkomd en had zijn boot op tijd klaar voor de start van de eerste heat. Er waren na de winterperiode geen nieuwe zeilboten
aanwezig, alleen had Jan Jansen nieuwe witte zeilen. Zagen er fraai uit, alleen leken de boten van Jan en Wim Driessen nu wel erg veel
op elkaar, zeker in de verte. Naast ons waren nog 2 vissers bezig met een wedstrijd, die het hele weekend duurde. Gelukkig
hadden zij geen last van ons en wij ook niet van hen. Ons parcours met de 4 boeien is tenslotte vrij flexibel uit te leggen.
1405 03

Ondertussen was de havenmeester klaar voor de start van de eerste heat, nadat Wim Driessen de boeien er met behulp van onze nieuwe boot in had gelegd. De eerste heat had, door te weinig wind, echt een massa start, waarbij Ben Bezemer als eerste uit de kluwe wist te ontsnappen. Echter al snel lag de boot van Jan Jansen lange tijd op kop. Maar uiteindelijk wist Ben hem toch in te halen en zakte Jan verder naar achteren. Ben wist dan ook als 1e te finishen. Achter Ben was er nog een spannende strijd tussen René Vliegenthart en Wim Driessen. Hierbij lukte het René om in de allerlaatste rak de boot van Wim te passeren en als 2e te eindigen. Wim werd 3e. Ikzelf mocht als 4e de finishlijn passeren.
1405 04

Hierna volgde er een korte pauze, waarna de tweede heat van start ging. Er was dit keer gelukkig wat meer wind. Vandaar ook een heel andere start, waarbij Ben de startlijn te vroeg over ging en dus weer terug moest. René was de rapste en daarna was het mijn boot die de 2e plek bezette. Ik wist al snel de koppositie te bemachtigen. Dit tot de start van de 3e ronde van deze heat. Ik miste door een stomme stuurfout de rode startboei en moest dus terug om deze alsnog te ronden. Dit kostte jammer genoeg de nodige tijd, waardoor René en Wim mij konden passeren. Voor mij bleef slechts de 3e plek over, waarvoor ik echter nog wel in gevecht moest met Ben. Al met al was het als start van het seizoen een leuke gezellige zeildag. 


Henk van Hattem

 

Zeilen 2021

 

Zaterdag 23 oktober 2021.


Het is vandaag de laatste zeilwedstrijd van dit seizoen. Het weer is gezien de tijd van het jaar niet slecht, maar het is wel waterkoud. Jammer dat ze bij de locatie waar wij zeilen langs het Waaltje in Rijsoord geen vloerverwarming hebben. We hadden namelijk al snel koude voeten.

zeilen 21 34

Maar ook de handen werden er niet echt warm. Het was deze ochtend 9° C en er stond weinig wind, hetgeen al voorspeld was, maar waarbij je hoop dat er op het vlakte water toch wat meer wind zal zijn. We waren deze ochtend met in totaal 10 zeilers, waaronder ook gelukkig weer onze voorzitter, die goed hersteld was van zijn operatie. Als laatste kwam Rien van de Ree aan. Hij had een 3D-geprint zeilbootje bij zich, een zgn. Footy.

zeilen 21 35

Dit is een zeilboot van 1 foot lang. Optuigen was dan ook zo gedaan, boot uit de rugzak, mast met zeilen erop en varen. Toen alle boten opgetuigd waren en in het water lagen, kon de eerste heat gestart worden door onze havenmeester Leen Stok. Er stond gelukkig nu wel wat wind en was het dus een normale start.

zeilen 21 36

Met z’n alle op de eerste boei af. Ik lag op een goeie plek, maar Wim Driessen wist op ‘sneeky’  wijze zijn boot tussen die van mij en de boei te zetten, en zodoende mijn plek over te nemen. Na een heel wisselvallige race, met name
door de wind, wist René Vliegenthart de eerste plaats te veroveren. Ronald de Graaf werd 2e en Wim Driessen derde. Voor mij restte slechts de 5e plek.
zeilen 21 37

Wel jammer dat de heat klaar was en de wind weer eens lekker opstak, waardoor het weer goed zeilen was. Maar ja, dat zijn we inmiddels wel gewend. In de pauze was het voor mij weer tijd om even koffie te drinken en mijn aantekeningen voor het clubblad bij te werken.
Na de pauze dus de tweede heat. Na de start was het René die, niet voor de eerste keer (zie eerdere verslagen), vast kwam te zitten aan de 1e boei, die na de start gerond diende te worden. 

zeilen 21 38

Dus in de motorboot en zijn boot los maken. De wind was nog wisselvalliger dan in de eerste
heat en ook was er meestal niet veel wind. Dus geen goed zeilweer voor mijn boot. Uiteindelijk wist Ronald als eerste te eindige en werd Wim 2e, René wist ondanks de problemen in de eerste ronde toch beslag te leggen op de 3e plek. Voor mijn was plek 4 het best haalbare resultaat.
Het was nog steeds koud, dus snel inladen en naar huis.

Henk van Hattem

 

Zaterdag 2 oktober 2021.


Om 09.45 uur was het weer tijd om naar het Waaltje in Rijsoord te gaan. Vandaag vonden n.l. de een na laatste zeilwedstrijd plaats. Het was ook dit keer gelukkig weer heel goed zeilweer. Er stond een lekker windje en het was droog.

zeilen 21 30

 Vandaag waren er 7 zeilers aanwezig, waarbij Jan Jansen dit keer een andere en kleinere zeilboot bij zich had. Dit was voor hem handiger, want hij paste opgetuigd in zijn auto.
Ook was dit keer Henk de Bruin weer aanwezig en het ging beter met zijn boot. Hij wist deze dag dan ook geen laatste te worden.

zeilen 21 31

De boot van Ben Bezemer ging tijdens het zeilen vooraf aan de wedstrijd niet echt lekker. Toen hij hem naar de kant gehaald had, bleek de funderingsplaat
voor de stuurservo en de zeilwinch helemaal los te liggen. Meevaren in de 2 heats en voor de prijzen gaan , was dan ook geen optie meer voor hem.

Dus de 1e heat ging van start zonder Ben. Er stond een lekkere constante wind, dus het zeilen van de 3 rondes ging zeer voorspoedig. Zoals we bij de start vertrokken was ook de uitslag van deze heat, n.l. René Vliegenthart 1e, Wim Driessen 2e en ikzelf eindigde als derde. In de pauze tussen de twee heats ging het jammer genoeg mis voor Wim Driessen. Zijn zeilboot klapte door de iets aangewakkerde wind achterover, waarbij zijn roer als eerste de grond raakte. Dat was teveel gevraagd voor het roer. Het brak dan ook helemaal af. Dit betekende wel einde wedstrijd voor Wim.

zeilen_21-32.jpg
Hierna ging de 2e heat van start. René ging te vroeg over de start lijn en moest dus terug. Hierdoor had ik ineens de leiding in handen. Het ging allemaal voorspoedig, maar na de topboei kwam ik door mij onbekende reden zowat stil te liggen en kon René mij weer eenvoudig passeren. Toen ik mijn boot uit het water haalde, na als 2e te zijn gefinished, bleek dat het touw van de boom van mijn grootzeil vastzat achter een klepje wat ik vergeten was goed te sluiten.

zeilen 21 33

Zoals gezegd wist René als eerste over de streep te gaan en werd Dick van de
Wetering fraai derde. Hierna was het weer tijd om op te ruimen en huiswaarts te gaan. Hopelijk is het de 23e oktober ook zulk fraai zeilweer
als wij de laatste wedstrijd dag hebben.

Henk van Hattem

 

Zaterdag 25 september 2021.


Het was vandaag weer tijd om te gaan zeilen. Er stond geen zon, maar het was wel erg lekker aan de waterkant, gelukkig stond er ook een lekker zeilwindje. Dus er was niets wat een leuke zeilochtend in de weg stond.
zeilen 21 24

Door de afwezigheid van Adrie Boele (operatie) was Jan van Alebeek vandaag de kartrekker. Bij aankomst zaten er wel vissers op de plek waar wij normaal zeilen, dus moest ons parcours een stukje opschuiven. Dit was gelukkig geen probleem. Als kartrekker wierp Jan zich ook gelijk op om de boeien voor het parcours met behulp van de nieuwe boot in het water te leggen.

zeilen 21 25

Dit ging in het begin heel voorspoedig. Hoewel de motor draaiende houden was toch ook weer een kunst apart. Bij de laatste boei ging het echter echt mis, het touw van de boei kwam in de schroef van de boot terecht, waardoor het plaatsen van de boei niet meer ging. Uiteindelijk heeft Jan het opgelost en kon er even later gezeild worden. Er waren vandaag 6 enthousiaste zeilers aanwezig, waaronder ons nieuwe lid Rien van Ree.

zeilen 21 26

Hij had een kleine zeilboot bij zich, welke hij in zijn rugzak vervoerde. Inmiddels was het tijd geworden voor de start van de 1e heat. René Vliegenthart wist als eerste de startlijn te passeren, ik kon als 2e de lijn passeren. Het waaide lekker dus het ging allemaal voorspoedig. Bij het ronden van de rode boei aan het einde van de eerste ronde ging het echter mis voor René. Zijn boot kwam vast te zitten aan het touw van de rode startboei, wat mij de kans

zeilen 21 27
gaf om de eerste plaats over te nemen. Ondertussen moest Jan van Alebeek in actie komen om de boot van René te bevrijden. Toen hij daarmee klaar was, kon hij bijna gelijk weer aan de bak om de boot van Jan Jansen te bevrijden. Ik wist de eerste plaats makkelijk vast te houden, René werd toch nog 2e en Dick van de Wetering wist beslag te leggen op de 3e plaats.
zeilen 21 28

Na een pauze was het weer tijd om de 2e heat te starten. Dit gebeurde wat chaotisch omdat er twee boten (van Jan Jansen en Rien van Ree) in de zwemlijn vast kwamen te liggen. Dus tijdens de start kon Jan van Alebeek weer in actie komen om deze boten te bevrijden. René ging weer als eerste van start met in zijn kielzog de boot van Ben Bezemer. Mijn start was erg slecht, miste ook nog de rode boei, dus ging als laatste weg. Na een goed inhaalrace kwam ik toch op de 2e plek terecht en wist deze vast te houden tot de finish. René werd 1e en Ben eindigde als 3e.

zeilen 21 29
Hierna konden we de boel weer opruimen en na een leuke zeilochtend weer huiswaarts keren. 

 

Henk van Hattem

 

Zaterdag 28 augustus 2021.

Vandaag stond dan eindelijk onze 2e wedstrijddag op het programma. Zoals de hele zomer al was het ook vandaag weer wisselvallig weer. Bij aanvang was het wel droog, maar de lucht zag er af en toe toch dreigend uit. Dus zeker geen stabiele weersverwachtingen. Dit seizoen is voor mij niet het gelukkigste, bij de plaatsing van mijn ontvangeraccu brak het kabeltje van de + los. Dus varen was hierdoor voor mij niet mogelijk.

zeilen 21 20

Gelukkig had Wim Driessen in zijn koffer een soldeerboutje op gas zitten en kon het kabeltje weer snel vast gesoldeerd worden, waardoor ik toch nog kon varen. Wim hartstikke bedankt hiervoor. Er waren dit keer 7 fanatieke zeilers aanwezig, die ook konden zien hoe Wim Driessen met behulp van het nieuwe motorbootje de boeien in het water legde. Nadat ook de tablet t.b.v. het starten geïnstalleerd
was, kon er door de havenmeester, Leen Stok, gestart gaan worden.
zeilen 21 21

Er stond een redelijk straffe wind, dus het starten tegen de wind in was niet even makkelijk voor iedereen. Dit resulteerde bij de eerste boei al voor de nodige strubbelingen. Ook in het verdere verloop van de wedstrijd was het spannend. De boten wilden niet altijd strikt naar het roer luisteren. 
zeilen 21 22

In de tweede ronde ging het jammer genoeg mis voor Ben Bezemer. Ook zijn boot wilde niet goed reageren op het roer, voer de zwemlijn in en kwam vast te zitten. Gelukkig wist hij hem wel lost te krijgen, maar zat, door de stevige wind, al snel weer vast. Dit betekende voor hem dan ook het einde van de 1e heat. Ronald de Graaf wist de 3 ronden als eerste af te leggen, met als goede tweede René Vliegenthart. De derde plaats was uiteindelijk, na een leuk gevecht met Wim Driessen, voor mijzelf weggelegd. Toen was er tijd voor koffie en kon ik tegelijk mijn aantekeningen voor het clubblad maken. Hierna was het weer tijd voor de 2e heat. Maar wat we al langer verwachtte, gebeurde nu het
begon te regenen. Het was geen stortbui, dus werden de boten toch te water gelaten. Dit bleek dit keer een goede keus, want enkele momenten later was het gelukkig weer droog. Alleen door was na die bui het een heel andere wedstrijd geworden. De wind was compleet veranderd.

zeilen 21 23

Op sommige stukken van het parcours stond wind, soms uit veranderende richting, en op de andere stukken stond bijna helemaal geen wind. Dit kostte mij dan ook de goede positie, welke ik bij de derde boei had verworven. Ook voor Ben was de 2e heat geen succes, het ronden van de topboei wilde maar heel slecht lukken. Uiteindelijk wist Ronald als 1e, René als 2e en Wim als 3e te finishen. Al met al was het weer een leuke zeildag. En ook nu begon het weer lekker te waaien toen we klaar waren.

Henk van Hattem

 

Zaterdag 14 augustus 2021.

Vandaag was het alweer tijd voor onze tweede oefenzeildag gedurende de zomervakantie. Adrie Boele had ervoor gezorgd dat voor tien uur de zeilaanhanger aan de waterkant stond. Nadat de rubberboot opgeblazen was, konden er door Wim Driessen 3 boeien in het water gelegd worden, welke dienden als parcours.
zeilen 21 16

Ondertussen waren de andere 4 zeilers al druk bezig om hun modellen op te tuigen. Adrie Boele en Dirk van de Wetering hadden allebei twee zeilboten bij zich, waarmee om toerbeurt werd gevaren. Na het optuigen werden zes boten te water gelaten.
Even later kwam er een kano aangevaren. De vrouwelijke roeister kwam even vragen of wij op 18 september ook gingen zeilen. De roeivereniging gaat op die dag n.l. roeiwedstrijden houden op het Waaltje.
zeilen 21 17

We konden haar geruststellen met de mededeling dat wij die dag niet zullen zeilen.
Het weer was vandaag overigens ook weer perfect. De temperatuur was goed, al stond er geen zonnetje, en het waaide lekker voor onze modellen. We konden dus met z’n zessen heerlijk zeilend het parcours afleggen.
zeilen 21 18

Op de helling naast ons werden ook vandaag weer de nodige bootjes vanaf een boottrailer te water gelaten. Dat dit niet altijd even voorspoedig gaat weten wij wel. Ook dit keer ging het niet goed. Er werd een boot te water gelaten vanaf de boottrailer. Toen hij lekker dreef moest hij nog gestart worden, wat helaas niet lukte. Een touw (reddingslijn) naar de kant was er niet, maar gelukkig was een andere schipper bereid om met zijn boot de ‘defecte’ boot naar de kant te duwen, wat na enige tijd lukte. (Een touw naar de kant is dan toch wel nuttig.)
zeilen 21 19

Ondertussen werd er lekker verder gezeild. Toen ik voor de grap vroeg of er al een zeilboot gezonken was, vond Dirk van de Wetering “het tijd worden” om met zijn zeilboot in botsing te komen met de boot van Jan van Alebeek. Loskomen was niet aan de orde, dus moest Dirk er met de rubberboot op af om ze te ontwarren. Na deze actie kon iedereen weer lekker verder varen.
Naast genoemde personen was vandaag gelukkig ook Jan Jansen weer van de partij, die vanuit zijn stoel lekker kon meezeilen.
Om twaalf uur werd het weer tijd om de spullen op te ruimen en huiswaarts te keren.


Henk van Hattem

 

Zaterdag 31juli 2021.

Op de clubavond werd nog gevraagd om in de zomer proefzeilen te or-ganiseren. Dat is inmiddels gebeurd en vandaag was de eerste dag van dit zeilen.
De aanloop ernaar toe verliep door de weergoden niet zo soepel. Er werd voor deze dag n.l. de nodige regen voorspeld. Alleen zoals vaker warende tijdstippen bij buienradar nogal aan veranderingen onderhevig.
zeilen 21 14

Toen ik klaar stond om van huis te vertrekken begon het dus te regenen. Dan maar even afwachten. Na 10 minuten was het weer droog, dus alsnog naar het Waaltje in Rijsoord gereden. Daar aangekomen waren er, ondanks de eerdere regen, al 4 andere zeilers aanwezig. Daar bleef het jammer genoeg ook bij, dit kwam mede door de vakantie van enkele zeilers.
Wim Driessen had de zeilkar opgehaald bij Adrie Boele, die verhinderd was door problemen met de lift in zijn appartementencomplex. Hij moest de monteur opwachten en hem verder begeleiden.
Er stond ook een lekker zeilwindje, dus alle ingrediënten waren aanwezig voor een leuke zeilochtend. Zeker als er een bui in de buurt kwam, wilde het wel lekker waaien. Een stormfok was echter nog niet echt nodig, hoewel soms…
Dus tijd om mijn boot op te tuigen. Toen ik daarmee klaar was, bleek dat mijn ontvangeraccu defect was. Gelukkig had Wim een andere accu bij zich. Dus na wat sleutelen kon mijn boot toch te water.
Er was inmiddels door Wim een boei in het water gelegd, zodat we een richtpunt hadden tijdens het zeilen.
Na enige tijd bleek toch maar weer, dat een boot aan de waterkant voor ons noodzakelijk is. De zeilboot van Dick van de Wetering reageerde niet meer op zijn roer en dreef, mede door de stevige wind, naar de overkant. Gelukkig kon hij dus met behulp van onze rubberboot weer opgehaald worden.
zeilen 21 15

Nadat Dick weer op de kant stond en zijn boot op de steun, kwam er ook weer een kleine regenbui onze kant op, die echter van korte duur was. Dus staande onder de paraplu kon er wel door gevaren worden.
Af en toe trok de wind toch wel behoorlijk aan. Op een gegeven moment zagen we een korte tijd van de boot van Ben Bezemer alleen nog de mast. De romp was geheel onder water verdwenen. Hij kon wel doorzeilen en een tel later was zijn romp weer boven water. Ook de boot van Ronald de Graaf had korte tijd een rare positie. De romp stond rechtop in het water, ook dit kwam door een korte stevige windvlaag.
Voor de rest van de tijd bleef het droog en was het goed zeilweer. Tegen het einde kwam Adrie Boele langs om de zeilkar weer op te halen. De lift was ondertussen in zijn flat weer gerepareerd. Rond 12 uur konden wij weer tevreden huiswaarts keren. Op naar de volgende oefendag op 14 augustus.

Henk van Hattem

 

Zaterdag 19 juni 2021.

Vandaag is het dan eindelijk zover. We kunnen onze eerste zeilwedstrijd gaan varen. Er zijn deze dag 10 zeilboten aanwezig om met elkaar de wedstrijd aan te gaan.

Net naast onze locatie zaten ook nog 2 vissers, maar dat leverde gelukkig nagenoeg geen problemen op.

zeilen 21 11

De  weersverwachtingen  waren  prima,  niet  te warm en een lekker windje. Qua temperatuur gelukkig niet zo warm als de dagen ervoor.

Bij aankomst was iedereen al druk doende om zijn boot op te tuigen en was Leen Stok bezig zijn plek als havenmeester in te richten.

Toen alles en iedereen klaar was, was het tijd om voor de 1e heat van start te gaan.

zeilen 21 08

Jan Jansen had voor de start al pech en ging jammer genoeg niet van start. Ook Adrie Boele lukte dat niet. De draad was inwendig van de katrol gelopen en kon niet op tijd worden gerepareerd. Na de start ontspon zich en strijd tussen René Vliegenthart, Wim Driessen en mijzelf om de 2e en derde plek.

zeilen 21 09

Helaas maakte ik bij de derde boei een kapitale fout door langs de verkeerde kant van de boei te varen. Het verloren terrein kon ik niet meer goed maken. Ondertussen was de boot van Dirk van de Wetering vastgelopen in de zwemlijn. Gelukkig was er na enige tijd later een zwemmer, die zijn boot los maakte, zodat hij naar de kant kon varen. Aan het eind van deze heat wist Ronald de Graaf als eerste de finishlijn te passeren, op afstand gevolgd door Wim en daarna René. Voor mij restte nog slechts de 4e plek. Toen de boot van Ben Bezemer bij de kant aankwam en hij hem uit het water had gehaald, bleek een van zijn zijstagen te zijn afgebroken, welke in de pauze gelukkig provisorisch gerepareerd kon worden.

zeilen 21 10

Na de pauze konden de boten weer  te water voor de 2e heat van deze dag. Nadat de havenmeester de startprocedure gestart had, konden de boten weg voor hun wedstrijd. De start was voor iedereen goed verlopen. Maar bij de topboei ging het voor mij en Jan van Alebeek in de eerste ronde fout.

zeilen 21 11

Mijn boot maakte een onverwachte manoeuvre waardoor de twee boten aan elkaar vast kwamen te zitten. Nadat ze samen naar de kant waren gezeild en van elkaar losgemaakt, konden wij de wedstrijd vervolgen, zij het met een grote achterstand. Mijn boot ging als laatste in de achtervolging. Het ging erg lekker en mijn boot wist een voor een de andere deelnemers in te halen. Ronald en René waren echter te ver weg en het lukte dan ook niet om hen te achterhalen. Gelukkig wist ik wel als derde over  de meet te gaan. Wim, werd na mij op ruime achterstand 4e.

zeilen 21 12

Hij had in de pauze 2 kleine aanpassingen aan zijn boot gedaan, maar helaas waren deze dus geen succes. Na hem kwamen de  andere  boten ook over de finish en was aan deze zeilwedstrijd dag een einde gekomen. Al met al een fijne zeilochtend en dus op naar de volgende.

zeilen 21 13

Henk van Hattem

 

Zaterdag 5 juni 2021. Wij zitten al geruime tijd, vanaf 28 september 2020, in een lockdown, dus ook als vereniging kunnen we niet zoveel. Club- avonden houden mogen we niet en ook alle andere activiteiten zijn gestopt.

zeilen 21 01

Gelukkig gaan de Coronacijfers weer de goede kant op en zijn er weer versoepelingen. Van de secretaris kregen de zeilers dan ook een mailtje dat we zaterdag 5 juni voor hen een oefenzeilochtend zal zijn. Het mailtje had de  volgende tekst: ”Daar we niet zaken vanuit een vereniging mogen organiseren gaan we zaterdag toch individueel proef zeilen. Hierbij respecteren we allemaal de geldende corona regels en blijven dus 1,5 m uit elkaar.

zeilen 21 02

De aanhanger zal wel meegenomen worden, alleen blijft die niet bij het vaarwater staan maar gaat na uitladen terug naar de parkeerplaats

Een wedstrijd zoals in het clubblad is het dus niet, maar we kunnen wel vast oefenen met het zeilparcours.” Einde citaat. Nou dat was niet tegen dovemans oren gezegd. Deze ochtend gaven 10 zeilers acte de présence. Jan Alebeek was niet aanwezig, maar ja hij was op vakantie. De voorgaande dagen was het schitterend weer, maar vandaag waren de weergoden wat minder scheutig. Gelukkig stond er wel voldoende wind, meer als voorspeld, en was het droog. Dus er kon goed gezeild worden in het Waaltje.

zeilen 21 03

Bij aankomst waren er al een aantal boten opgetuigd, andere waren hiermee nog bezig. Dus snel mijn boot uit de auto gehaald en ook gestart met het optuigen. Na wat rondkijken miste ik de roze zeilen van de boot van Ben Bezemer, die zou er toch moeten zijn als fanatiek zeiler. Ik zag Ben al snel lopen, dus waar was zijn boot. De vermissing was snel opgelost, Ben had in het afgelopen winterseizoen nieuwe zeilen voor zijn boot gemaakt en nu in verschillende kleuren blauw. Ze zagen er fraai uit. Er moeten nog wel een paar kleine aanpassingen gemaakt worden, maar daar is een oefensessie natuurlijk goed voor.

zeilen 21 04

Ondertussen was ook Robert Beenes gearriveerd met zijn nieuwe auto, een mooie blauwe Tesla. Helaas is het vervoeren van een grote zeilboot, zoals die waar wij mee varen, in deze auto een moeilijke zaak, dus had hij een MicroMagic bij zich. Dit is dus een zeilbotje van 54 cm. Ondertussen had  Jan Jansen  het gepresteerd om binnen 5 minuten 3 keer tegen een andere zeilboot aan te varen, maar zo kennen we Jan, dus daar houden we al rekening mee.

zeilen 21 05

Om niet zo maar doelloos rond te varen, werden er 2 boeien in het water gelegd, zodat we een parcourtje konden varen. Dit ontaarde al snel in een heuse wedstrijd. Dus toch maar 2 keer een heat gevaren van elk 3 rondjes, met daarbij de voorzitter in de rol van Havenmeester. Het waren twee leuke wedstrijdjes, waarbij op het scherpst van de snede werd gestreden voor de overwinning.

zeilen 21 06

Tegen twaalven waren we weer aan het einde gekomen van onze oefenochtend en kon een ieder tevreden naar huis. Met in de gedachte alvast zaterdag 13 juni, dan wordt er om  het echie gevaren en vallen er punten te verdienen. Dus allemaal tot de volgende zeildag.

zeilen 21 07

Henk van Hattem

Uitslag zeilen 2019

 

zeilen 2019

uitslag 123

Zaterdag 19 oktober 2019.

Vandaag was dan de laatste zeildag van dit seizoen. Wat laat in het jaar, maar dat komt met name door de slechte weersomstandigheden eerder dit seizoen, zoals b.v. regen en geen wind.

2019 29

Ook vandaag was het twijfelachtig. Toen ik op stond regende het flink, dus wat gaan we doen. Na buienradar te hebben bezocht toch maar besloten om te gaan, het zou droog worden. Dus zo gezegd zo gedaan, de boot ingeladen en op naar het vaarwater al was het koud, maar er stond wel een lekkere zeilwind. Dus prima weer om te zeilen.

2019 30

Daar aangekomen bleken er 5 andere zeilers dezelfde gedachte te hebben gehad, waaronder een nieuweling nl. Arie in het Veld. Leuk om er weer een enthousiaste zeiler bij te hebben. Ook Henk de Bruin voor vandaag met een andere boot, hij mocht aan de slag met de oude zeilboot  van Wim Driessen.

De start van Henk tijdens het invaren was niet helemaal oké, zijn boot had wat problemen met het roer. Wim Driessen heeft, nadat hij de boeien uitgelegd had, hier even naar gekeken. Probleem verholpen dus Henk kon zeilen.

2019 31

Nadat alle boten opgetuigd waren  konden  we van start voor de eerste heat. De leiding werd al snel ingenomen door René Vliegenthart met in zijn kielzog de boot van Wim Driessen. Dat bleef zo tot aan de finish. Jan van Alebeek streden om de 3e plek, welke uiteindelijk werd ingenomen door Jan.

In de pauze tussen de twee heats even m’n kof- fie opdrinken en de aantekeningen voor het clubblad bijwerken. Jan van Alebeek had pech, want zijn goed ging te water toen hij wat wilde doen aan zijn boot, die nog in het water lag. Gelukkig wist hij de hoed te redden, al was hij natuurlijk wel zeiknat.

2019 32

Inmiddels was het ook weer tijd geworden om de tweede heat te starten. Dit was eigenlijk een kopie van de eerste heat, alleen wist ik nu wel beslag te leggen op de 3e plaats.

Hiermee kwam tevens een einde aan dit zeilseizoen. Het was vandaag een goede afsluiting en ik hoop dat we volgend jaar wederom een fijn zeilseizoen zullen hebben, waarbij alle zeilers binnen de vereniging weer met enthousiasme mee zullen gaan doen.

 

Henk van Hattem

 

Zaterdag 5 oktober 2019.

Nadat het zeilen op 28 september niet doorgegaan was i.v.m. het voorspelde slechte weer, was het vandaag toch weer tijd om de zeilboten op te tuigen.

Het was vandaag niet echt lekker, slechts 10º en erg fris, maar gelukkig wel droog. Dus de dikkere jas aan en zeilen.

Er waren vandaag 7 deelnemers aanwezig, die er mede door de wind weer een leuke zeildag van maakten.

2019 24

Nadat alle boten opgetuigd waren was het aan de havenmeester om de 1e heat van start te laten gaan, dus werd de startprocedure gestart.

Vanaf de start gingen René Vliegenthart en Wim Driessen ervan door. Zij wisten dat tot het einde vol te houden en finishten dan ook op de eerste 2 plekken. DE strijd daar achter om de 3e plek vond plaats tussen Ben Bezemer, Jan van Alebeek en Henk van Hattem, Vooral tussen

2019 25

Ben en Henk was het stuivertje wisselen. Na de laatste boei voor de finish vond er een klein aanvaring plaats tussen de boten van Ben en Henk door een onverwachte verandering van de wind. Jan wist hier heel handig van te profiteren en ging als 3e  over de finish.

Ik had een thermosbeker koffie mee gekregen, dus in de pauze even de tijd om deze te nuttigen en onderwijl de nodige aantekeningen maken om dit stukje te kunnen schrijven.

2019 26

Na de pauze werd de 2e heat gestart door Leen. Wederom vond er aan kop een strijd plaats tussen René en Wim. Deze keer wist Wim René af te troeven en de overwinning binnen te halen. Ook Jan deed het deze heat erg goed en wist wederom de 3e plaats binnen te slepen. Om de

2019 27

vierde plaats ging de strijd tussen Ben en Henk, waarbij Henk bij de laatste boei voor de finish door iets scherper te varen Ben wist te passeren. En dus op naar d vierde plek.

Na deze 2e heat was het nog steeds heel erg fris, dus snel de boeien binnenhalen en alle spullen in de aanhangwagen laden. Hierna tijd om  naar huis te gaan na een leuke vaarochtend, waarbij de wind lekker was, zodat er ook echt gezeild kon worden.

2019 28

Henk van Hattem

 

Zaterdag 14 september 2019.

Vandaag stond voor de tweede keer na de vakanties het zeilen aan het Waaltje in Rijsoord weer op het programma. Ook vandaag was het weer mooi weer, maar viel de wind ook nu weer tegen. Dus maar afwachten hoe het zou gaan vandaag.

De paal in het wegdek van het fietspad was keurig, zoals beloofd, ontgrendeld, dus konden we de aanhangwagen voor het zeilen, die door René Vliegenthart getrokken werd, zonder problemen op het gras parkeren.

2019 22

Er waren deze ochtend 7 zeilers aanwezig. Die allemaal druk waren met het optuigen van hun boten. Ondertussen hadden we gehoord dat er tijdens  ons  zeilen ook  nog roeiwedstrijden gehouden zouden worden. Ons parcours was inmiddels zo uitgelegd dat wij elkaar niet in het vaarwater zaten.

Dus alles bij elkaar leverde dat geen enkel probleem op en liep alles gesmeerd. Nadat  de  startprocedure  gestart  was,  was  het zaak om rond de startlijn te verzamelen. Was niet altijd makkelijk door de geringe wind. Maar toen er gestart werd was het Ronald de graaf die al snel een voorsprong had op de rest van het veld en dat verder gestaag uitbouwde René en Wim vochten al snel om de tweede plek, wat in het voordeel van Wim Driessen beslecht werd. Voor mij was er na het missen van een boei geen grote rol meer weggelegd.

Henk de Bruin wist met gemak de poedelprijs te bemachtigen, maar gelukkig nu wel met een boot die storingsvrij rond kon varen, dus niet meer met klapperende servo’s.

Tijdens de pauze trad het “Leen Stok-effect” weer op. We hadden plotseling weer veel meer wind, maar bij de start van de 2e heat was het weer over en konden we al dobberend proberen van start te gaan.

2019 23

Gelukkig had René nu een goede start en wist vanaf het begin de kop te pakken en hoefde deze niet meer af te staan en ging dus winnend over de finish. Achter hem werden Ronald en Wim tweede en derde.

Bij deze wind vaart mijn boot niet als beste, maar gelukkig had ik wel een leuk gevecht met Ben Bezemer, wat gelukkig in mijn voordeel werd beslist. Nadat Henk de Bruin ook als laatste over de finish was gekomen, kon de boeien weer uit het water gehaald worden.

En konden we met een goed gevoel weer naar huis. Om daar verder te gaan genieten van het mooie weer.

 

Hent van Hattem

 

Zaterdag 31 augustus 2019.

Na de afgelopen vakantieperiode was het vandaag dus weer tijd voor de eerste zeilwedstrijd na deze vakantie.

Toen ik thuis naar buiten keek was ik niet echt blij. Het was prachtig weer, maar er stond bijna geen wind. Gelukkig stond er bij ons zeilwater wel iets meer wind, maar het hield niet echt over. Bij mijn aankomst lag het parcours alreeds in het water en lagen er al een paar boten te dobberen. Totaal waren we met 9 zeilboten. Wel jammer dat Frans Campfens niet meer meedoet. Bij de boot van Henk de Bruin hoorden we constant de roerservo klapperen, Hij had hier tijdens het zeilen behoorlijk wat last van, dus echt het parcours varen zat er voor Henk vandaag niet in, daar hij de storing niet opgelost kreeg.

2019 18

Ondertussen had Wim Driessen de startprocedure op zijn tablet gestart en voeren we allemaal naar de startlijn voor de start van de 1e heat.

Na de start ging René Vliegenthart er ondanks de weinige wind als een speer vandoor en wist de leiding makkelijk te nemen. Maar de concurrentie lag op de loer en in de 2e ronde wist Ronald de Graaf de boot van René te passeren en ook deze heat winnend af te sluiten. René werd kort daar achter 2e en Jan van Alebeek wist de 3e plaats te behalen.

2019 19

Door de geringe wind, waar mijn zeilboot niet zo blij mee is, wist ik geen grote rol te spelen. Ik mocht in de achterhoede meedoen en wist als 7e te finishen.

De pauze, die hier normaal op volgt, werd ingekort tot slechts een enkele minuut, Dus  koffie drinken was er niet bij. Ook een verslagje maken van de 1e heat lukte niet, maar niet getreurd en dus met de zeilboot opstomen naar de start van de 2e heat.

2019 20

Bij de start van deze heat stond er bijna geen wind, dus de start verliep voor de meesten niet zo goed. Ronald de Graaf wist vanaf het begin de leiding te nemen. Ikzelf startte erg slecht en ging als laatste over de startlijn. Maar door een inhaalrace, de wind was inmiddels wat aangetrokken, kwam ik al snel in het kielzog van Ben Bezemer en wisselden we verschillende keren van positie. Bij de finish was Ben me toch de baas en ging als vierde over de finish. Ronald was al veel eerder als eerste over de finish gegaan, gevolgd door René en Jan.


2019 21

Al met al was het weer een enerverende zeildag, jammer van de geringe wind, maar de zon maakte veel goed. Op naar de volgende zeildag op 14 september.

Henk van Hattem

Zaterdag 6 juli 2019.

Vandaag was het dan alweer onze 4e zeildag. Hopelijk ging het vandaag wel beter. De vorige zijn gestopt , afgelast, enz., dit i.v.m. de weersomstandigheden.

De wind was er in ieder geval en ook de zon2019 15 scheen lekker, dus prima zeil weer. Nadat de boeien van het parcours er waren ingelegd en de aanwezige 9 zeilers hun zeilboten hadden opgetuigd, kon er gestart gaan worden. De start van deze 1e heat verliep voor de meesten weer probleem loos. Mijn start was moeizaam, maar ging verder wel goed. Ronald de Graaf ging er al snel vandoor met zijn M-klasse boot. Zijn snelheid is in vergelijk met de andere boten in de vereniging toch wel een klasse apart. Maar de wedstrijd verliep wel lekker verder. Jammer alleen dat de boot van Jan van Alebeek bij een poging mijn boot voorbij te gaan vast kwam te zitten aan die van mij.

 

 

 

2019 16 Ik kon daardoor een goede klassering wel vergeten. Maar ja dat kan gebeuren en dat risico hoort er een beetje bij. In het laatste rondje van deze heat kwamen Jan van Alebeek en Frans Campfens aan elkaar vast te zitten. De oorzaak daarvan heb ik niet gezien, maar zal zeker niet bewust zijn gebeurd. Frans was er echter niet zo blij mee. Nadat de boten aan de kant weer losgemaakt zijn van elkaar, heeft Frans zijn boot uit het water gehaald en is niet meer verder gaan varen. Erg jammer.
Na een pauze kon de 2e heat weer van start gaan.

Deze keer verliep deze start niet zo vlekkeloos. Allereerst moest Adrie Boele zijn zeilboot op het laatste moment nog in het water zetten, maar deed dat op zo’n manier dat starten voor mij bijna niet mogelijk was, waardoor ik als laatste over de startlijn ging. Net over de startlijn, zag ik, lagen ook een 4-tal boten van andere zeilers in een kluwen bijeen, Helaas kon ik daar door mijn slechte start niet van profiteren en bleef voorlopig nog even als laatste varen. De wedstrijd verliep voor de rest goed en ook dit keer wist Ronald deze winnend af te sluiten. Na Ronald wist Ben Bezemer beslag te leggen op de 2 plaats en werd Jan van Alebeek 3e

Na de 2e heat is het normaal opruimen geblazen,
maar onze havenmeester was ondertussen de aanwezige zeilers langsgegaan met de vraag of

we de 2e heat van 25 mei vandaag wilden inhalen. Dit kon daar alle zeilers van die dag vandaag ook aanwezig waren. Gezien het goede zeilweer werd besloten om dit te doen. Dus even later konden we van start voor deze inhaalheat.
2019 17

Ik had blijkbaar helemaal mijn dag niet vandaag, want ook nu ging het niet goed. De lijn van mijn grootzeil zat vast, waardoor ik mijn zeil niet kon bedienen. Dus de boot naar de kant zien te krijgen en dit euvel eerst maar weer verhelpen. Maar ja, dat kwam een goede klassering uiteraard niet ten goede. Ronald de Graaf voer deze heat mee buiten mededinging en dus ging de eerst plaats in deze inhaalrace naar René Vliegenthart, ik werd zelf 4e.

Hierna konden we de boten weer aftuigen en het parcours er uithalen. Het was al bij al weer een leuke zeildag geworden.

Henk van Hattem

Zaterdag 25 mei 2019.

Na de mislukte zeildag op 4 mei was het vandaag dus tijd voor een nieuwe poging tijdens de 2e wedstrijddag van het jaar. Dus goed geluimd ging ik naar het Waaltje in Rijsoord. Thuis stond er bijna geen wind, maar ik had goede hoop dat het in Rijsoord wel beter zou zijn. Helaas daar aangekomen zag het er niet veel beter uit. De zeilboten, die al in het water lagen, dobberde maar een beetje rond.

2019 11
Maar toch de boot maar opgetuigd, je weet immers maar nooit. Er waren deze dag 9 zeilboten aanwezig en leek dus verder een leuke zeilochtend te worden.
Toen alle boten in het water lagen was er echter nog steeds geen of af en toe een beetje wind. We zijn onder leiding van onze havenmeester en met gebruikmaking van ons nieuwe
startsysteem zijn we toch van start gegaan. Zoals zo vaak startten we ook nu weer met de klok mee.

2019 12
Na de start was het rustig dobberen naar de eerste boei. Daar ging het voor mij, Ben Bezemer en Frans Campfens direct fout. De drie zeilboten zaten door de geringe wind aan elkaar vast en met deze weinige wind was loskomen dan ook nog een hele toer. Frans lukte het wel, maar de boten van Ben en mij bleven vast zitten. Dus dan ben ik maar in de rubberboot gestapt om ze los
te gaan maken. Hierdoor lagen de boten van Ben en mij definitief helemaal stijf achteraan.
Ondertussen waren de anderen al een stuk verder in het parcours, maar kwamen ook zij, zeker in het stuk van de topboei naar de gele basisboei, niet erg hard vooruit.

2019 13
Ondertussen was het ook nog licht gaan regenen. De luifel aan de zeilaanhanger, welke geconstrueerd was door Adrie Boele en René Vliegenthart kwam goed van pas, bleven we toch droog. Tijdens de regenbui kwam er niet echt verbetering in de hoeveelheid wind, dus was het nog steeds rustig dobberen, waarbij je soms een beetje wind kon bespeuren, zodat er weer wat gang in kwam.
Ondertussen was er een ‘strijd’ aan de kop van het deelnemersveld ontstaan tussen René Vliegenthart en Wim Driessen, welke bij de finish geslecht werd in het voordeel van René. De derde plek werd uiteindelijk opgeëist door Frans Campfens, met zijn verbouwde zeilboot, die bijna als laatste was gestart.
Door de geringe wind was er voor mij geen eer meer te behalen, maar wist toch als 6e te finishen.
Ondertussen was er in onderling overleg al besloten om het vandaag te laten bij deze ene heat en een volgende keer, als er weer meer wind zou staan, 3 heats te varen.
2019 14
Ondanks alles was het toch weer mogelijk om terug te kijken op een gezellige zeilochtend, al hadden we qua zeilen wel eens veel betere ochtenden meegemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

Henk van Hattem

Zaterdag 4 mei 2019.

Al om 09:30 waren Adrie Boele en René Vliegenthart bezig de proefluifel (eigen ontwerp) aan de zeilaanhanger op te zetten. Vervolgens was de opblaasboot aan de beurt en kwamen de deelnemers druppelsgewijs aan. Inclusief de havenmeester Leen Stok, 9 man.
2019 5

Er stond een stevige wind en schoven dreigende regenwolken voorbij. De boeien werden door René uitgezet en de boten voorbereid voor de wedstrijd. Al tijdens de voorbereidingen kreeg Jan van Alebeek problemen met de verbinding van de giek aan de mast en de verbindingen van het grootzeil aan de mast. Wim Driessen en René Vliegenthart boden nuttige hulp.
De wind werd nog harder en waarna de havenmeester, in overleg met de deelnemers, besloot de wedstrijd niet door te laten gaan. Jammer voor de enthousiaste deelnemers. Ook de boot van Dick van de Wetering kreeg tijdens het voortvaren een gebroken giek.
2019 6

De nieuwe digitale starttechniek van Wim, beproeft en aangepast bij de oefenzeildag, stond klaar. De luifel heeft de harde wind doorstaan, maar alles moest helaas weer opgeruimd worden. We kijken uit naar de volgende zeildag op 25 mei.

Jan van Alebeek

Oefenzeilochtend

Zaterdag 13 april 2019.

Vandaag begon voor de zeilers binnen onze vereniging het vaarseizoen weer. Er stond voor vandaag een oefenochtend op het programma, waarbij de zeilers de mogelijkheid hadden om hun boten te testen en te kijken of ze de winter goed door waren gekomen.
2019 1

Voor dit doel was de zeilkar ook aan de waterkant aanwezig, zodat er nog wat boeien uitgelegd konden worden en ook onze rubberboot lag gebruiksklaar in het water. Toen ik bij het vaarwater aankwam, waren er al 7 leden actief bezig. Maar wat was het koud aan het water. Onderweg had ik in de auto al gezien dat het slechts 5 graden warm was, maar bij het uitstappen leek de temperatuur nog veel lager. Jammer genoeg had ik mijn handschoenen niet bij me. 

2019 2

Hetgeen mij op een “paar haast bevroren” handen kwam te staan. Hierdoor was het optuigen van mijn zeilboot ook geen pretje. Maar ja na enige tijd was ik toch klaar en kon met mijn boot te water. Onder de al reeds varende boten kon ik voor mij 3 onbekende boten ontwaren. Wim Driessen was met een nieuwe boot, de oude zeilboot van Robert Kunst, en ook Robert Beenes had een nieuwe boot van de J-klasse bij zich, welke hij had overgenomen van Jan van Alebeek. De laatste was zelf ook met zijn J-klasse boot. Ook Ronald de Graaf had een andere boot bij zich, welke erg snel voer. 

2019 3

Al met al belooft het dus een spannend zeilseizoen te worden. Naast de nieuwe boten had Wim Driessen zich ook nog bezig gehouden met het maken van een nieuw strafprotocol. Nu niet meer met een bandje maar werkend op een tablet. Het werkte prima, hoewel ik de vertrouwde stem van Edward van Baarle na zoveel jaar toch wel even miste. Het werkte prima, allen jammer dat de laatste 30 seconden niet verder worden aangegeven. Dit vond ik altijd wel erg prettig. Al met al was het een erg koude maar toch wel geslaagde ochtend.
2019 4

En nu op naar de eerste echte wedstrijd op 4 mei a.s.

Henk van Hattem

zeilen 2018

Zaterdag 6 oktober 2018.

Het was weer zover, de laatste zeilwedstrijd van het seizoen 2018 stond op het programma. Zoals bijna de hele zomer en ook het begin van de herfst was het ook 
vandaag weer prachtig weer. De zon stond hoog aan de hemel, alleen de wind liet wel wat te wensen over. Met windkracht 2 zou het geen snelle race gaan worden.
Rond tien uur waren de deelnemers van die dag wel aanwezig en was men drukdoende met het optuigen van de zeilboten. In totaal waren er deze dag 7 deelnemers, wat minder dan anders, maar ja dat is altijd zo aan het einde van het seizoen.

Er waren nog prijzen te verdelen, dus het zou wel een spannende dag worden. Zeker omdat ik en Wim Driessen beiden een gelijk aantal punten hadden en nog volop in de race waren voor de tweede plaats. De eerste heat werd op tijd gestart door Leen Stok en alle schepen gingen goed van start. Ik wist al snel de kop te pakken, maar had al snel in de gaten dat het voor mijn boot niet echt de meest geschikte wind was. Het was dan ook onmogelijk om de eerste plaats vast te houden. Mijn boot was niet opgewassen tegen de snelheid waarmee René Vliegenthart mij achterop liep. Een kleine stuurfout en ik was gezien. gelukkig wist ik wel voor Wim Driessen de 2e plaats vast te houden. Wim ging als derde over de streep met slechts een boot lengte achterstand. Na gewacht te hebben tot onze voorzitter als 7e en laatste over de finish kwam, kon 
de tweede heat van start gaan. Mijn boot ging ook in deze heat niet echt lekker bij de heersende wind. Hierdoor had ik al snel in de gaten dat het voor mij heel moeilijk zou worden om de tweede plaats vast te houden in het algemeen klassement. Ik kon alleen maar m’n best doen, maar dat was jammer genoeg niet voldoende. In deze heat finishte ik als 5e, terwijl Wim na René als tweede over de streep ging. Zelfs Jan van Alebeek, net terug van vakantie uit Sulawesi en die met een nieuwe boot aan de waterkant kwam, heb ik voor moeten laten gaan Mijn tweede plek algemeen had ik dan ook verspeeld en er restte mij niets anders dan Wim Driessen van harte te feliciteren met zijn tweede plek achter René Vliegenthart, wat ik hem ook van harte gun.
Volgend jaar maar weer opnieuw proberen.
Alles bij elkaar is het ook dit jaar weer een leuk en spannend zeilseizoen geweest.
Op naar volgend jaar.

Henk van Hattem


Zaterdag 22 september 2018.

Vandaag was het weer zover, de derde zeilwedstrijd na de vakantie stond weer op het programma. Toen ik halverwege was, op weg naar het Waaltje, begon het weer stevig te regenen. Maar toch maar door gereden, bij aankomst was het gelukkig alweer droog en dat zou het gelukkig ook blijven. Na een zeer onstuimige vrijdag, was het weer vandaag wel stormachtig, maar kon er toch met de normale fok, dus geen stormfok, goed worden gezeild. Door de vakantie van verschillende zeilers waren er deze dag ‘slechts’ 6 deelnemers aanwezig. Na wat overleg met een aantal aanwezige vissers konden de boeien uiteindelijk door Leen Stok uitgevaren gaan worden.
Na de boten opgetuigd te hebben was het inmiddels tijd geworden om met de 1e heat te gaan starten. De havenmeester speelde hiervoor weer het bekende startbandje af, waarna er na 5 minuten gestart werd. Mijn start was wat minder, maar dat was eigenlijk geen probleem. Helaas werd ik na een aanvaring bij de topboei teruggeworpen naar een 5e plek en kon ik een hoge notering wel vergeten dacht ik. Zeker gezien de voorsprong van Ben en René. Toch wist ik me nog terug te vechten naar een 3e plek in deze heat. Ondertussen was de strijd aan de kop van deze heat niet minder spannend, zeker nadat Ben, die riant voorop lag, een van de boeien miste. Hierdoor kon René dichter bij komen. In de laatste rak wist René zelfs Ben voorbij te varen, waardoor hij deze heat ook winnend op zijn naam wist te schrijven.

Na een korte pauze, dit vanwege een betrekkende lucht, kon de 2e heat van start gaan. Hierbij gingen alle boten bijna gelijktijdig over de start lijn. Met 4 boten pal naast elkaar werd er voor de wind richting de topboei gevaren. Mijn boot ging hierbij als eerste langs de topboei en ik wist deze positie tot het einde vast te houden. Ben en René waren hierbij, door het maken van wat kleine foutjes, behulpzaam. René wist 2e te worden en lag beslag op de 3e plek.

Toen de boot van Ben op de kant stond, bleek er een scheur in zijn fok te zitten. Dit was gebeurt bij de eerdere actie dat we met z’n vieren naar de topboei voeren. Dus tijdelijk plakken en van de winter maar nieuwe zeilen maken, of niet Ben.

Henk van Hattem

 

Zaterdag 9 juni 2018.

Vandaag stond de derde zeilwedstrijd van het seizoen weer op het programma.
Bij aankomst was o.a. René Vliegenthart drukdoende om de 4 noodzakelijke boeien in het water te leggen. De andere reeds aanwezige leden waren druk met het optuigen van hun zeilboten. Iets wat ik ook moest gaan doen.
Het weer was ons ook deze keer, zeker qua zon, weer goed gezindt. De wind 

daarentegen was af en toe erg wisselvallig. Zo waaide het lekker om te zeilen, zo was er bijna geen wind meer. Gelukkig was dit iets waar alle zeilschepen last van hadden.
Om precies 10.30 uur werd er de 1e heat van deze dag gestart, waarbij in totaal 11 zeilschepen van start gingen. Mijn start was niet denderend. Gaat sowieso niet zo lekker dit seizoen, maar ja. Het leuke hieraan is wel weer dat je vanuit het achterveld een inhaalrace moet gaan houden. Als dit ook nog lukt, geeft dat ook weer

veel voldoening. Uiteidelijk wist beslag te leggen op de vierde plek, na een spannend ‘gevecht’ Frans Campfens. René Vliegenthart wist deze heat, na een spannende strijd met Jan van Alebeek, winnend af te sluiten, Jan van Alebeek werd 2e en Wim Driessen 3e. Lange tijd speelde ook Ben Bezemer een grote rol in de kop van het veld in deze heat, maar inde laatste ronde had hijheel veel moeite om de topboei te ronden. Hierdoor werd hij met achterstand 7e.

Het was nu even tijd voor een korte pauze. Na wat gedronken te hebben werd het bandje voor de start van de volgende heat gestart door onze havenmeester. De uiteindelijke start ging niet voor iedereen voorspoedig, o.a. ikzelf en Robert Beenes waren te vroeg over de startlijn en mosten daarom herstarten. Voor ons betekende dit dus bijna achteraan starten. Door de erg wisselende wind was het een rare wedstrijd, waarbij het soms erg hard ging en soms de schepen gewoon stil lagen. Na een enerverende wedstrijd wist René opnieuw de overwinning naar hem toe te halen, waarbij Wim 2e en Jan 3e werd. Op de laatste rak had ik nog een spannende strijd met Ben vor de 4e plek. Ben wist dit in zijn voordeel te beslechten, waardoor ik uiteindelijk 5e wist te worden. Ook in het veld achter ons werd gestreden voor ieder te behalen punt.

Na deze heat was het weer tijd om op te ruimen, dus ging René weer in de rubberboot om de boeien binnen te halen. Hierna konden alle spullen inclusief de rubberboot, in de aanhangwagen geladen worden. Hierna was het aan onze voorzitter om de aanhangwagen weer naar zijn thuisbasis te brengen.
Het was wederom een fijn vaardag en dus tot de volgende keer op 25 augustus.

Henk van HattemZaterdag 21 april 2017.

Na ons gezellige uitje van de vorige week zaterdag was het vandaag toch echt zo ver, we gingen weer wedstrijdzeilen. Bij mijn aankomst bij het vaarwater aan het Waaltje in Rijsoord waren er al een aantal leden met hun zeilboot aanwezig en was de 

havenmeester al met enkele leden bezig om de rubberboot in orde te maken. Leen voelde zich niet helemaal lekker en dus werd Wim Driessen bereid gevonden om de boeien in het water te leggen voor hem. Iets wat Wim bijzonder goed afging.
De weergoden waren ons op deze eerste wedstrijd zeildag heel erg goed gezind. Er stond een lekker zeilwindje en de zon scheen lekker.
Toen alles klaar was om de eerste heat van start te kunnen laten gaan waren er in totaal 11 zeilers met boot aanwezig en deden ook allemaal mee. De recorder werd door Leen dan ook al snel gestart en hadden we nog 5 minuten om de boot in het water te leggen en naar de startlijn te varen.

Helaas was mijn start niet goed en ging ik bijna als laatste over de startlijn. Maar dat was geen probleem, daar ik al snel de ene na de andere boot wist in te halen. Inmiddels lag Rene Vliegenthart al weer ver voor en kon ik hem niet meer inhalen. Door een stuurfout van mij bij de boei na de startlijn in de laatste ronde moest ik Ben Bezemer en Ronald de Graaf voor laten gaan. Nadat Jan Jansen mij ook nog even een tikje gaf bij de topboei was het over en ging ook Wim Driessen mij nog voorbij. Ondanks verwoede pogingen van mij, wist ik hem op finishlijn net niet in te halen en moest in de 1e heat genoegen nemen met een 5e plaats. Na de pauze, waarin het even tijd was voor een bakkie koffie, kon er gestart worden voor de 2e heat.
Ook nu had ik weer geen denderende start, maar wist ik in de 2e ronde toch beslag te leggen op de 2e plaats achter Rene, die inmiddels alweer bijna een rak voor mij voer. Maar of de duvel ermee speelde, door te scherp om de laatste boei te willen varen, waardoor ik hem miste en terug moest, verspeelde ik toch weer 2 plaatsen. Hierdoor eindigde ik op de 4e plaats, na Rene, Ben en Ronald.
Al met al was het deze dag toch weer een prachtige zeildag en dus maar weer op naar de volgende.

Henk van HattemZaterdag 7 april 2018


Na een lange winter was het afgelopen zaterdag 7 April weer de eerste zeildag voor de zeilers binnen onze vereniging. Op verzoek van de zeilers was het nu niet direct wedstrijdzeilen maar een oefenochtend om na de winter te kunnen testen of alles nog functioneerde of aanpassingen uit te testen.

De eerste zeilers waren om 09.30 uur al aanwezig om de boten op te tuigen en binnen een half uur waren allen aanwezig, iedereen had er duidelijk weer zin in. We waren in totaal met 9 zeilers, en natuurlijk onze havenmeester Leen, een mooie opkomst, helaas misten wij nog 3 zeilers welke zich hadden afgemeld voor deze dag. Het was prachtig weer, de zon scheen al vroeg en een windje 4 erbij, het kon niet beter. Eerst Adrie en Leen geholpen met de zeilkar, rubberboot uitladen en gereed maken, zonder deze rubberboot met buitenboordmotor blijft het riskant om te gaan zeilen want bij de minste storing of aanvaring is je boot stuurloos en drijft af naar de overzijde van de Waal. Tevens wordt de rubberboot altijd gebruikt om de 4 boeien uit te zetten voor het wedstrijdparcours, Leen onze havenmeester doet dit altijd keurig en houdt tijdens de wedstrijd iedereen in de gaten of de boeien wel eerlijk worden gerond. Om 10.00 lagen alle boten al in het water, maar nog zonder boeien. Iedereen ging kriskras door elkaar heen varen, dit bleek geen succes te zijn. Er volgden diverse aanvaringen met 

de nodige hilariteit, het bleek niet mogelijk te zijn elkaar mis te varen op zo’n groot water zonder parcours. Richard Driessen was de grootste pechvogel, hij was na 2 jaar ook weer aanwezig en dacht fijn mee te gaan zeilen. Helaas kwam hij in een aanvaring terecht, welke van veraf te horen was, het veroorzaakte 2 kapotte stagen aan zijn mast, hij was hierdoor al snel uitgevaren, nog voordat er serieus gevaren zou gaan worden. Leen zag het gebots met lederogen aan en stelde voor de startboei in het water te leggen, om starten te oefenen, iedereen vond dit een goed idee. Na een paar starts werd er besloten om nog een boei in het water te leggen, om een wedstrijdje te doen om deze boei en de startboei. Dit bleek in de smaak te vallen en zo werden er de nodige rondjes gevaren, iedereen de zelfde richting uit zonder botsingen. Jan van Alebeek had de grote A-klasse van 1.9m bij zich, welke hij had opgeknapt het afgelopen jaar op verzoek van familie van de overleden eigenaar. De zoon van de overleden eigenaar kwam deze zaterdag kijken bij het zeilen van deze A-klasse, en was zeer onder de indruk van het imposante zeiljacht welk door zijn vader was gebouwd.

Rene Vliegenthart had zijn zeiljacht ook helemaal opgefrist, nieuwe kleuren, nu zwart-witte hoogglanslak i.p.v. blauw-wit en daarbij nieuwe witte zeilen, ook deze boot kan weer een paar jaar mee. Frans Campfens had nieuwe onderdelen voor zijn boot besteld, helaas waren ze nog niet binnen, een nieuwe verbeterde kiel en nieuwe grotere zeilen, dit wordt duidelijk een nieuwe bedreiging voor ons op de volgende zeildag van zaterdag 21 April.
Het was weer een leuke gezellige zeilochtend waarbij we ook nog 3 toeschouwers hadden, nl. de vriendin van Robert en een motorbootvaarder van SMVR met zijn vrouw.
Dus alle motorbootvaarders binnen SMVR, kom eens kijken bij het zeilen hoe leuk en gezellig dit is.

Rene Vliegenthart

 Einduitslag Zeilwedstrijden 2017

    Datum Datum Datum Datum Datum Datum    
    8-apr 6-mei 10-jun 1-jul 2-sep 7-okt    
Naam Zeilers W1 W2 W1 W2 W1 W2 W1 W2 W1 W2 W1 W2 Totaal Nr.
Alebeek J.P.P.v.         30 30     34 32 28 32 186 9
Beenes R.     32 26 32 32 32 34 26 36 36 30 316 3
Bezemer B. 40 38 38 40         40 40 38 36 310 4
Boele A.     30 30     24           84 13
Bruin H.f.         26 26 22 22 24 24     144 10
Campfens F. 38 36         38 38 38 38 26 26 278 6
Driessen W. 32 30 36 38 34 36 36 26 32 28 34 38 346 2
Graaf R. de             30 36     32 34 132 11
Hattem H.J.G. van 30 32 34 34 38 38             206 8
Jansen J. 34 34     28 28 26 32     30 28 240 7
Nicolaas A.M.D. 28 28 28 32 36 34 34 30 30 26     306 5
Vliegenthart R.G. 36 40 40 36 40 40 40 40 36 30 40 40 392 1
Wetering D. v.d.             28 26 28 34     116 12


Zaterdag 2 september 2017.

Na de te korte zomerstop zijn we weer begonnen met het wedstrijd zeilen op het Waaltje. Op de zaterdagochtend verzamelde zich 9 leden en uiteraard de havenmeester Leen Stok. Ondertussen zijn we gewend aan de gewijzigde situatie ten aanzien van de bereikbaarheid van de vaarlocatie. Een ieder laad zijn spullen uit en parkeert vervolgens keurig zijn auto op het parkeerterrein. Alleen de aanhanger met daarin de rubberboot en de boeien blijft aan de waterkant staan.

Op deze zaterdagochtend stond er helaas een matig windje van 1 á 2 beaufort en geen wolkje aan de lucht. De havenmeester besloot dan ook een iets kortere baan te leggen , vooral de boven boei lag korter. Desondanks bleek dit met deze windkrachten een uitdaging.


Jan van Alebeek was die dag met zijn nieuwste aanwinst gekomen, een prachtig 2 meter Americanclub (achtige) zeilboot ( eigenlijk een zeiljacht). Al snel werd duidelijk dat dit een goedlopend bootje is , met potentie om in de top 3 van het klassement te komen.
Na weer een ouderwetse start , met de oude vertrouwde tapedeck van Leen , ging de groep de eerste ronde nog aardig gelijk op. Maar de zwakke en draaiende wind bracht al gouw een schifting aan in het veld. De top drie bij doorkomst na de derde rond was dan ook, niet geheel verrassend, 1: Ben Bezemer, 2: Frans Campfens en 3: Rene Vliegendhart. Jan van Alebeek werd met zijn Monacojacht vierde.


Bij de start van de 2e heat was de wind voorspelling nog triester, zo zelfs dat ondergetekende besloot met de lichte Micromagic te gaan zeilen. Een internationale klassen die zeer geschikt is om met licht weer goede resultaten neer te zetten. Afijn dit is de theorie, de praktijk bleek echter geheel anders te zijn. De start was uitermate goed , totdat 2 meter na de startlijn ik volledig werd afgedekt door een andere deelnemer. De Micromagic kwam terplekke tot stilstand en herstelde zich pas weer toen er vrije wind was. Ook de oriëntatie van zo’n klein zeilbootje is moeilijk, zie foto.( Micromagic in de rode cirkel). Dit is een foto van voor de start, niet dat u denkt dat ik de verkeerde kant op voer.
Op groot water en met concurrentie van schepen tot 2 meter is de Micromagic duidelijk in de minderheid. Echter verrassend genoeg werd ik niet laatste, maar er zijn wel punten blijven liggen.Na een tijdje met z’n allen dobbert te hebben was de volgorde van binnenkomst heat 2 (top 3) als volgt: 1: Ben Bezemer, 2: Frans Campfens en 3: Robert Beenes. ( Robert zijn eerste top 3 klassering) Inmiddels heb ik begrepen dat Rene Vliegendhart na deze wedstrijd dusdanig teleurgesteld was in het model die hij deze dag had meegenomen, dat hij deze al weer verkocht heeft.
Na het gemeenschappelijk weer opruimen van de boeien, rubberbootje enz. werden de zeilboten weer ingeladen en keerde men huiswaarts. De volgende zeilwedstrijd is op 7 oktober, hopelijk met wat meer wind.

Wim Driessen

Zaterdag 1 juli 2017. 
Terwijl ik begin aan dit stukje proza kijk ik naar buiten en zie een zelfde weer type als op 1 juli. Zoals elke zeiler kijk je gelijk naar de lucht als je wakker wordt om in te schatten wat voor zeildag het gaat worden.
Op 1 juli was dit voor mij niet anders en zag ongetwijfeld het zelfde als mijn medezeiler, goede wind ( belangrijk bij het zeilen), matige zonnige plekken (ook wel bekent als blauwe luchten en altijd te weinig) en donkere wolken ( niet echt gewenst). Gewapend met deze kennis trok ik op die zaterdag ochtend weer naar het Waaltje om met de wedstrijden mee te doen.
Je kan tenslotte alleen punten verdienen als je er bij ben. Dit keer moesten we de punten verdelen over 10 deelnemers , een mooie opkomst zeker gezien de dreigende donkere wolken.
Ons plekje moesten we delen met vissers die al de hele nacht aan het vissen waren geweest. Blijkbaar varen zij hun vislijn helemaal uit , met een kleine rubberboot naar de andere kant van het waaltje. Leen Stok kwam bijna in de knop met deze lijn toen hij de boeien ging uitvaren. Een hoop geschreeuw en gebaren vielen hem ten deel. De lijn was blijkbaar nog niet vergenoeg gezakt. Maar Leen had de lijn gelukkig niet geraakt en kon zonder problemen verder met zijn taak. Een vis lijn in je schroef betekent ellende en terug pedellen naar de kant.

Na een rommelige start, de techniek liet ons weer in de steek werd er “aan de wind” gestart en namen de toppers, René Vliegendhart en Ben Bezemer weer snel de leiding. De klacht dat de bovenboei wel er dichtbij lag werd snel terug genomen toen bleek dat de noordoosten wind daar een spelletje speelde met de boten.
Afgedekt door de bomen en de huizen ontstonden daar vreemde draaiwinden, kortom de opge- lopen winst kon daar zo teniet worden gedaan.
Des al niet te min was de strijd in het achterveld spannend en finishte deze groep dicht bij elkaar, wel voorgegaan door René en Ben.
Ik moet hun geheimen en technieken toch maar eens beter bestuderen. Dit in gedachte besloot ik de 2e heat met een ander zeil setting te varen , had ik niet moeten, ik werd uiteindelijk 7e in de tweede heat.

De start van de 2e heat ging beter , we hadden ons al ingesteld op de aangepaste start methode. Het eerder genoemde weer bezorgde in de 2e heat voor wat de Engelsen zo mooi “a light drizzel” noemen, of te wel motregen. Gelukkig was deze van korte duur en niet echt intens. De 2e heat werd zonder verder problemen uitgevaren.
Vermeldingswaardig is dat Henk de Bruin ook voor het eerst finishte dit na veel oefenen en aanpassingen aan zijn zeilboot. Hoeft hij niet meer achter Adrie aan te varen( grapje)
Na het binnen halen van de boeien en met ver- eende krachten de aanhangen weer de weg op- geduwd te hebben keerde en ieder , sommige met een illusie rijker
(waaronder ik zelf) weer huiswaarts.
De laatste wedstrijden van het seizoen zijn weer in zicht, nog maar 2 te gaan , de eventuele inhaal dag niet meegerekend. Eerstvolgend wedstrijd is op 2 september , start om 10:30.

 

 

Wim Driessen

 

Zaterdag 10 juni 2017. 

Vandaag was het dan weer tijd voor onze 3e zeilwedstrijd van dit seizoen. Deze wedstrijd was i.v.m. onze demonstratie in Goedereede op 17 juni verplaatst naar deze datum. De zon scheen lekker en er stond een uitstekende zeilwind. Dus snel de boot uit de auto gehaald en gestart met het optuigen van mijn boot. Helaas toen bleek dat ik toch wel een probleem had met mijn zeil. De bovenste lijmnaad van mijn grootzeil had losgelaten en liet zich niet meer simpel herstellen. Gelukkig had Wim Driessen spinakerreparatietape (goed scrabbel woord) bij zich, zelfs nog in de kleur geel. Dus snel aan de slag met deze tape en gelukkig was het probleem hiermee snel opgelost. Wim nog bedankt hiervoor.

Ondertussen had Leen Stok, die gelukkig weer aanwezig was, de boeien inmiddels ook in hetvaarwater uitgezet. Hierdoor kon de 1e heat al snel van start. Door een goede start wist ik al snel de eerste plek in te nemen, met René Vliegenthart er vlak achter. Door een stom stuurfoutje wist René mee uiteindelijk te verschalken en de 1e heat op zijn naam te schrijven, waarna ik als 2e over de finish kon gaan. Arie Nicolaas werd 3e en Wim Driessen 4e.

De sfeer zat er goed in en tijdens de pauze werd er dan ook genoeg geleuterd over van alles. Maar het was intussen wel tijd geworden voor de tweede heat. Ik had ook nu weer een goede start maar moest René toch voor laten gaan. Maar ik wist de

tweede plaats zonder veel problemen gedurende de hele heat vast te houden. Achter mij was het spannender. Als Arie minder zijn mond gebruikt had, was hij misschien 3e geworden, maar nu zat er niet meer in dan een vierde plaatst. Hoewel zelfs deze plek voor hem bijna nog in gevaar kwam.
We hebben deze dag weer lekker gezeild en dus op naar de volgend keer.

Henk van Hattem

Zaterdag 6 mei 2017. 

Vandaag was het weer tijd om te gaan zeilen aan het Waaltje. De zon scheen en er stond een leuk windje, dacht ik. Maar aangekomen bij het vaarwater bleek dat ik dat toch verkeerd ingeschat had. Er stond een redelijk harde wind en ik had dan ook spijt dat ik de stormfok niet had meegenomen. Dit was dan ook een leermoment, volgende keer altijd de stormfok meenemen, je weet maar nooit.

Het voordeel was wel dat we de normale 3 rondes per heat konden varen over het ons bekende parcours.
Over de nieuwe omstandigheden bij het vaarwater hoorde ik niemand meer, was blijkbaar een geaccepteerd iets. De aanhangwagen stond inmiddels wel langs het fietspad binnen de afzetting van de weg.
Vanmorgen waren 9 zeilers aanwezig, die allen enthousiast bezig waren hun zeilboot op te tuigen. De sfeer zat er goed in.
Toen iedereen klaar was kon er door de havenmeester gestart gaan worden. Op dat moment kwamen twee dames aangevaren met de mededeling dat er een zeilwedstrijd gestart was bij de verkenners en of wij het parcours niet konden veranderen of stoppen met zeilen.

Er was geen zeilboot te zien, ook niet in de verte, dus zij wij met de 1e heat gestart. Na nog geen 10 seconden lagen de zeilen van de boot van Jan van Alebeek plat op het water. De oorzaak hiervan waren gebroken stagen, dus voor Jan was de wedstrijd snel voorbij. Voor de anderen ging het gewoon verder en na drie ronden wist René Vliegenthart als eerste de finish te passeren. Daarachter was het tussen Ben, Wim en Henk nog spannend. Door een stuurfout was het voor Henk over, dus bleven Wim en Ben over. Het bleef erg spannend tot aan de finish. Op de lijn wist Ben toch nog als tweede te eindigen.
In de pauze was er ruimte voor de verkenners om ons parcours te passeren zonder elkaar te hinderen. Toen zij gepasseerd waren, konden wij met de 2e heat gaan starten. Ook nu was het weer een strijd tussen de boten van Wim, Ben, René en Henk, waarbij Ben uiteindelijk aan het langste eind trok en winnend over de streep ging met Wim in zijn kielzog. René werd derde, de oorzaak zat ‘m, volgens hem, hierbij in een strootje voor de kiel. Ja ja, niet winnen is moeilijk.

Na deze heat was het voor mij tijd om snel in te pakken en weg te wezen, ik moest tenslotte naar de verjaardag van mijn kleinzoon.

Henk van Hattem

Zaterdag 8 april 2017.

Het is eindelijk zover, de eerste zeildag van dit nieuwe seizoen is vandaag aangebroken. Dus na de afgelopen week de accu’s geladen te hebben, was het vanmorgen tij om de zeilboot in de auto te laden.

De weerman op Radio Rijnmond had voor de ochtend mist voorspeld, dus verwachtte ik weinig wind. Er was gelukkig geen mist, maar jammer genoeg ook geen wind. Niks aan te doen, maar dus toch naar het Waaltje in Rijsoord gegaan, zeker omdat ik ook nieuwsgierig was naar de vernieuwde situatie rond ons vaarwater, waar de voorzitter tijdens de clubavond over vertelde. Dit laatste vond ik meevallen, het is wat meer ge- doe, maar zeker geen reden om voor weg te blijven.
I.v.m. de ziekte van zijn vrouw was onze havenmeester, Leen Stok, niet aanwezig en werden zijn taken waargenomen door Jan van Alebeek en Wim Driessen. Wim was de kapitein van de rubberboot en was dan ook druk doende met het uitzetten van de boeien, waarbij hij nog al wat commentaar kreeg, daar de boeien erg ver uit elkaar lagen voor de weinige wind die er was. Uiteindelijk kon Jan van Alebeek, die de wed- strijdleiding op zich genomen had, om precies half elf het startsein geven voor de 1e heat. Ondertussen was wel besloten om het parcours te halveren, dus 1 boei deed vandaag niet mee. Na het startsein kon het dobberen dus definitief be- ginnen. Dick van de Wetering had het al snel gezien, zijn boot deed in vergelijk met de anderen helemaal niets. Er bleef voor hem niets anders over dan zijn boot naar de kant te halen, wat ook nog een hele toer was. Af en toe was er een beetje wind, maar dat stelde niet veel voor. Inmiddels had Ben Bezemer de leiding weten te nemen, waarbij René Vliegenthart op een redelijke afstand tweede lag. Nu kwam echter de aap uit de mouw, want de havenmeester (Jan van Alebeek) had ondertussen besloten om deze 1e heat maar 2 rondes af te leggen. René kon nu Ben helemaal niet meer inhalen. Dit leverde na- tuurlijk de nodige ludieke opmerkingen op. Uiteindelijk wist Ben te winnen en werd Frans Campfens verrassend tweede, met René als derde. Ik was zelf in een ‘felle’ strijd verwikkeld met Wim Driessen om de vijfde plek, welke ik met een neuslengte wist binnen te halen.
Ondertussen was de zon lekker gaan schijnen en werd het echt zomers aan de waterkant.Op wat gemopper na over de wind, was het deze eerste zeildag weer erg gezellig aan de waterkant en werd er door de 11 deelnemende zeilschepen om elke centimeter gestreden. Ook nieuwkomer Robert Beenes had het naar zijn zin, alleen jammer dat er een probleem in zijn boot zat met de draden vanuit de romp naar de zeilen.
Toen na de pauze, waarin net als bij Leen Stok

de wind weer wat toenam, vond Jan het tijd wor- den voor de 2e heat. Prompt was de wind weer weg en konden wij ons gaan opmaken voor ook nu weer 2 rondes dobberen. Soms iets meer wind, maar verder……René wist nu als eerste over de streep te komen met Ben als tweede. Frans wist weer iedereen te verrassen en werd keurig derde.
Hierna werd het weer tijd om op te gaan ruimen, dus werden de boeien uit het water gehaald door Wim en alles weer in de aanhanger gedaan.
Deze eerste zeildag was, op de wind na, voor iedereen weer een geslaagde en vooral ook een gezellige ochtend aan het Waaltje. Hopelijk de volgende zeildag weer net zoveel mensen en lol, maar dan wel iets meer wind.


Henk van Hattem

 

Einduistlag Zeilen 2016

 

Datum

Datum

Datum

Datum

Datum

Datum

 

23-apr

28-mei

3-sep

24-sep

1-okt

15-okt

Naam zeile rs

W1

W2

W1

W2

W1

W2

W1

W2

W1

W2

W1

W2

Totaal

Nr.

Alebeek J van

 

 

 

 

 

 

 

 

30

30

38

32

130

8

Bezemer B.

 

 

38

38

38

38

38

38

36

34

34

38

370

2

Boele A.

34

34

30

26

34

32

30

 

26

28

36

30

314

4

Campfens F.

 

 

 

 

 

34

34

34

 

 

 

 

102

9

Driessen W

38

38

34

28

36

36

 

 

28

26

40

36

340

3

Hattem H.J.G. van

 

 

32

34

 

 

36

36

40

38

 

 

216

6

Jansen J.

36

36

36

32

 

 

 

 

32

32

 

 

204

7

Nicolaas A.M.D.

 

 

28

30

 

 

 

 

 

 

 

 

58

10

Vliegenthart R.G.

40

40

40

40

40

40

40

40

38

40

32

40

400

1

Wetering D. v.d.

 

 

 

36

 

 

32

32

34

36

30

36

236

5

Laatste zeildag 2016

Om niet gelijk te beginnen met superlatieven, geweldige super zeildag, waarschijnlijk de beste van 2016. Een ieder die was gekomen, en er was die dag een hoge opkomst, waarschijnlijk nog de laatste kans om extra punten te scoren, voelde dit ook. Een goede sterke wind, dwars op de baan en mooie te bezeilen rakken. Geen zon maar in oktober hoeft dat ook niet, wind is belangrijker.
De verwachtingen voor de start waren hoog gespannen, een ieder rook zijn kansen om met deze omstandigheden  het  maximale  uit  zijn  boot  te halen. Vanwege enige sportvissers moest de baan iets verlegd worden.
Mede hierdoor was de verankering van de topboei niet optimaal en moest Leen terug in de boot om er voor te zorgen dat het parcours zich niet zou verplaatsen tot aan de Theetuin.
Ook de laatste onderboei kwam op een voor ons niet gunstig plek uit, te dicht bij de bomen rand.
Dit maakte de baan wel interessant, mee draaien met de wind of een extra slag maken?

De start van de eerste heat was voorspelbaar, massaal met slechts een foute start.
De 10 schepen, aan de wind te gelijk op de eerste boei af zorgt natuurlijk voor problemen.
Na wat trek en duw werk, waarbij enige tijd 3 schepen een poging ondernamen  een  nieuwe type zeilboot te introduceren, namelijk een Trimaran, werd de boei door een ieder gerond.
De schepen die wijselijk een iets ruimere koers hadden gevaren kwamen beter uit de strijd dan de 3 Amigos. Voor de wind ging het naar de tweede boei, waarbij het hebben van goede ogen de beste garantie is voor een goede ronding, zonder te veel hoogte verliezen. Ondanks dat de meeste kaarten al geschut waren na de eerste ronde bleef het enthousiasme hoog. Ook in de achterhoede.
Tijdens de tweede ronde sloeg het noodlot toe voor enige deelnemers, lege accu’s, losschietende schoten (draadjes voor de zeilstand) van de zeilwinch zorgde voor de eerste uitvallers. Een onvrijwillige verhaking van twee schepen bij de bovenboei bracht de competitie voor de topposities tot een halt. De nummer 2 en 3 zaten vast aan elkaar en dreigde aan lagerwal te geraken, aan de overzijde van her Waaltje, in het riet.
René Vliegendhart, die op dat moment op kop lag besloot te gaan helpen, nam zijn eigen schip uit de wedstrijd en stapte in de rubberboot om de onfortuinlijke heren te gaan redden.
Hij gaf hiermee een eerste plaats op, kan hij wel hebben in het algemeen klassement, maar toch, veel lof voor deze actie.


De tweede heat ging van start zonder Arie Nicolaas, hij moest opgeven met elektrische problemen. Andere pechvogels hadden hun schip weer vaarklaar gekregen voor een tweede start. De tweede heat was minder dramatisch dan de eerste, maar bracht toch problemen voor menigeen. Ook deze keer waren er problemen met de zeilwinchen en verhaken van schepen.
Ik zelf raakte deze keer verstrikt in een ander zijn verstaging, na een door mij verkeerd ingeschatte manoeuvre. Gelukkig kwamen de twee schepen weer snel los van elkaar en ondervond mijn “slachtoffer” geen positie verlies.
Na de finish bleven een aantal zeilers op het water om nog even te genieten van de wind.
De boeien en rubberboot werden voor de laatste keer dit seizoen opgeborgen onder het toeziend oog van Leen Stok.
Een mooie afsluiting van dit zeilwedstrijdseizoen 2016. Belangrijke les geleerd, zorg dat je spullen tiptop in orde zijn en zorg dat je elke wedstrijdzaterdag er bij ben. Alleen dan kan je genieten van je hobby en uiteraard ook belangrijk, punten scoren!
Ik hoop dat er volgend seizoen er weer of zelfs meer enthousiaste deelnemers met mij aan de waterkant staan om er weer zo’n mooi en leuk jaar van te maken.
Tenslotte mijn dank aan alle deelnemers en natuurlijk Leen Stok, in zijn rol als havenmeester, voor een mooi en leerzaam jaar.
 
Wim Driessen

Zaterdag 1 oktober 2016.

De zomer is inmiddels voorbij, maar ons vaarseizoen nog niet, dus vandaag weer aan de bak met het zeilen in het Waaltje in Rijsoord.
Er waren 8 varende leden aanwezig, dus het beloofde weer een echte wedstrijd te worden. René had dit keer zijn ‘oude’ zeilboot bij zich en niet de K-klasse boot. Het was vandaag niet zo warm als de laatste zeildag, maar wel prima zeilweer. Lekker windje en af en toe een mager zonnetje. Toen alle schepen gereed waren werd de 1e heat gestart door onze havenmester.
Het werd, zoals bijna altijd een warrige start, waarbij René Vliegenthart het gelijk aan de stok kreeg met Jan Jansen, die hem behoorlijk in het vaarwater zat. Met Ben Bezemer ging het beter, hij ronde als eerste de eerste boei. Ik zelf lag op
dat moment vierde. Het ging lekker vol speed naar de top boei en toen verder. Onderweg naar de derde boei lagen Ben en René elkaar dwars en zoals het spreekwoord zegt; als twee honden vechten om een been, gaat de derde ermee heen. En dat was nu ook zo, ik kon hier 100% van profiteren en wist de eerste plek te bemachtigen, welke ik ook niet meer afstond. René en Ben
wisten op redelijke afstand 2e en 3e te worden. Dirk van de Wetering wist fraai beslag te leggen op de 4e plek.
Ondertussen was ook hen de Bruin gearriveerd. Hij liet zijn “Groene Draeck” te water. Het was een leuk gezicht om zo’n historisch schip te zien zeilen.
Na een korte pauze was het tijd voor de tweede heat. Wij startten nu een keer tegen de klok in. Ik lag er goed voor, maar helaas wist Wim Driessen dat zo om te zetten dat ik als laatste startte. Het was voor mij nu de kunst om een goede inhaalrace te zeilen. De anderen lagen al een behoorlijk stuk voor. De achterhoede wist ik al snel voorbij te gaan, maar René, Ben, Dirk en Jan was toch even andere koek.
Door andere lijnen te varen wist ik toch in de 2e ronde op te schuiven naar de derde plek. Het werd dus een heel fraai gevecht.. René kon in niet meer
pakken, maar ben maakte bij de laatste boei een fatale stuurfout, waardoor ik hem toch makkelijk kon passeren en zo 2e te worden in deze heat. Dirk legde beslag op de 3e plek en Ben werd 4e.
Hierna was het weer tijd om op te ruimen en, na iedereen een goed weekend gewenst te hebben, naar huis te gaan.

Henk van Hattem

 

Zaterdag 24 september 2016.

Het was vandaag weer een zeildag. Het weer was ondanks de datum prachtig en er stond een fijn zeilwindje. Alle deelnemers waren ruim op tijd aanwezig dus kon er op tijd begonnen worden met de eerste heat van deze dag.
Het parcours lag niet op de normale plek daar er op ons vaste stekkie al reeds een aantal vissers zaten. Dus dan maar een stukje opzij, daar starten was ook geen probleem. Na de start gingen de schepen zonder valse start naar de eerste boei, waar het in de eerste ronde nog dringen geblazen was. René wist hier toch weer als eerste de boei te ronden. Hierna kwamen Ben en Henk. In deze volgorde kwam tijdens de race verder geen verandering, dus was dit ook de uitslag van de eerste heat.
Na een pauze was het weer tijd om de tweede heat te starten. Ook deze ging weer met de klok mee. René wist ook nu de eerste plek voor zich op te eisen, waarna Henk en daarna Ben volgden. Door een kleine wijziging aan mijn boot had ik wat meer moeite met tegen de wind invaren. Dus niet zo geslaagd. Ben wist dan ook de tweede plek weer te veroveren, waardoor ik genoegen moest nemen met de derde plek, hoewel ik in de laatste ronde toch wel heel dicht bij Ben in de buurt kwam. Dus de uitslag was gelijk aan die van de eerste heat.
Nadat het parcours afgebroken was konden we weer met een goed gevoel naar huis toe, om daar verder te genieten van het fraaie najaarsweer.

Henk van Hattem

Zaterdag 3 september 2016.

Na een korte vakantie onderbreking is het wedstrijd zeilseizoen op het Waaltje weer voortgezet.
Op een mooie enigszins kille zaterdagmorgen verzamelde zich wel geteld 5 zeilers aan de start. Terwijl de zon aan kracht won werd het parcours uitgezet , waarbij wij, Adrie Boele en ondergetekende een wijze les kregen van Leen Stok over het op de correcte wijze aanhaken van de boeien. Op verzoek van Leen Stok voer ik, ondergetekende voor het eerst de boeien uit, weliswaar in het bezit van een vaarbewijs was het besturen van de rubberboot met buitenboordmotor toch iets nieuws voor mij , maar uiteindelijk zijn de boeien naar een ieders tevredenheid geplaatst.

Een goede wind stak op, dwars op het Waaltje, waardoor een drietal mooie rakken ontstonden, net niet geheel bezeild.
De start van de eerste heat, resulteerde in een collectieve valse start en het hele veld werd door de havenmeester, Leen Stok terug gefloten. We gingen, na de vakantie rust blijkbaar iets te fanatiek van start. Uiteraard waren wij ons van geen kwaad bewust , maar keerde om voor een tweede start. Het al oude vertrouwde startmelodietje, een cassette bandje met daarop het 5 minuten sein, weigerde dienst en zo moest er vanaf een telefoontimer herstart worden.
De tweede start was wel goed en de eerste heat ging zonder verdere problemen van start. Na 1 ronde kreeg Frans Camfens problemen met zijn zeilwinch en moest opgeven. De eerste heat werd gewonnen door René Vliegendhart, op de hielen gezeten door Ben Bezemer. Adrie Boele was gekomen met een nieuwe zeilboot, mocht helaas niet baten, hij kwam als laatste over de finishlijn. Blijven oefenen Adrie.
Ondertussen zorgde de zon voor een toenemend aangenaam temperatuurtje.
De tweede heat werd weer gestart met alle 5 de deelnemers weer in het veld en dit maal zonder valse start.(we kunnen het wel)
Een (zeilend) gevecht tussen René Vliegendhart en Ben Bezemer voor de eerste plaats werd uit eindelijk beslecht in het voordeel van René Vlie- gendhart. Ondergetekende kon ondanks of dankzij terugkerende zeilwinch problemen van Frans Camfens nog net een derde plaats, op de finishlijn veilig stellen.
Voor de niet zeilers onder ons , een heat bestaat uit 3 rondes, waarbij om 3 boeien wordt gezeild.(en de start boei) Deze boeien liggen in een driehoek waardoor men in principe elke windrichting voor zijn kiezen krijgt, voor de wind, halve wind en aan de wind ( tegenwind). Er wordt altijd “aan de wind” gestart. Bij het missen van een boei moet deze worden overgedaan. Er wordt in de puntentelling geen rekening gehouden met het type of afmetingen van de zeilboot. De eerste over de finishlijn is winnaar. Hulpmotoren zijn verboden.
Na het weer ophalen en opbergen van de boeien kon de eerste zeildag na de vakantie afgesloten worden. Ondanks de lage opkomst toch een geslaagde dag.
Ik hoop dan ook dat de volgend zeildag meer zeilers melden daar het bij het zeilen niet alleen om het bouwen gaat maar ook om de techniek en de onderlinge competitie.
En ja er kan er maar een winnen, maar dan moet je wel meedoen. En meedoen is zeker zo leuk.

Wim Driessen

Zeilen 28 mei 2016

Zaterdag 28 mei 2016. Voor vandaag stond de tweede zeildag weer op het programma. Daar Sjanie Stok gelukkig weer uit het ziekenhuis is, was Leen niet aanwezig, daar hij voor de verzorging van Sjanie moet zorgen. Als vrijwillige ver- vanger was Jan van Alebeek bereid gevonden. 

Hij vervulde deze functie met verve, maar in sommige opzichten is hij nog erger dan Leen. Als we de heat bij hem moeten starten is er helemaal geen wind meer, dus of we nu blij moeten zijn is de vraag.
De eerste heat ging, zoals reeds gezegd, erg rustig van start. We hebben dan ook bijna het dobberen record verbroken. Af en Toe kwam er toch wind waardoor het af en toe toch nog een wedstrijd werd. 

Makkelijk was dat niet want de wind ver- anderde regelmatig van richting. Het ronden van de topboei was dan ook de grootste opgave, wat niet voor iedereen makkelijk ging. Hierdoor lag Arie Nicolaas al aan het einde van de 2e ronde een ronde achter. Onze nieuwe havenmester kon het gefriemel rond de topboei ook niet goed zien, maar hij had de beschikking over een verrekijker, waardoor het voor hem een makkie werd. Ren é Vliegenthart wist de heat te winnen, Ben Bezemer werd derde en ja, je gelooft het niet, maar Jan Jansen werd met zijn snelle boot 3e.
In de pauze was het even tijd voor koek, welke Dick van de Wetering had meegebracht.
Gezien de wind werd er al snel gestart met de 2e heat. De havenmeester had besloten om dit keer tegen de klok in te starten, wat, naar later bleek, qua wind niet veel hielp. Het ging allemaal in een rustig tempo, af en toe wat sneller, maar de gang zat er niet echt in. In de 2e ronde had Wim Driessen nog pech ook, hij kwam vast te zitten aan een boei, wat hem een goede klassering koste. De uitslag van deze heat was hetzelfde als de 1e, allen was nu Dick van de Wetering 3e.
Al met al was het een fijne dag aan het water, qua zeilen had wat meer wind welkom geweest.

Henk van Hattem

Zeilen 23 april 2016

Zaterdag 23 april was het weer zover dat de zei- lers onder ons aan een nieuw seizoen mochten beginnen.
Na enkele dagen redelijk weer, werd het deze dag toch wel spannend of het droog zou blijven want de voorspellingen waren niet best. Om 09.30 uur werd er verzameld aan de waterkant. Aanwezig waren Jan Jansen, Arie Nicolaas, Rene Vliegent- hart, Wim Driessen,
Adrie Boele en natuurlijk onze havenmeester Leen Stok.
Helaas had Henk van Hattem zich deze morgen afgemeld, Jan Alebeek was op vakantie, Jan van Roon was helaas nog afwezig en Ben Bezemer
kwam ons alleen even aanmoedigen, hij voer niet mee wegens een rugblessure.

Adrie had deze dag de zeilkar en Leen opgehaald bij de stalling, wat wij natuurlijk weer zeer waarderen.
Helaas had Adrie Boele zijn nieuwe zeiljacht nog niet bij zich, volgende keer hopelijk wel, dan hebben wij er weer een concurrent bij.
Jan Jansen had een verrassing voor ons, hij had weer een andere zeilboot aangeschaft, het was een M-klasse, deze gaan supersnel, er worden met deze boten veel wedstrijden gevaren in het land. Wij kregen het natuurlijk een beetje benauwd want tegen dit geweld kan niemand op. Nadat de rubberboot gereed was gemaakt en de boeien waren uitgezet konden wij om 10.30 uur starten met de eerste heat. Er was een mooi wind- je uit het noorden, kracht 4 met een zonnetje, wel koud, rond de 10 graden maar zeilers zijn bikkels en gaan door.
De 5 boten startten redelijk gelijk en het werd een leuke wedstrijd met een mooi windje, zelfs Adrie Boele had er zin in om alle boeien te ronden en de heat af te maken met zijn oude boot.
Jan Jansen was druk met zijn nieuwe racemachi- ne, de boot liep niet zo snel zoals hij zou ver- wachten, de boten kunnen het echter wel, dat bleek tijdens een stevige windvlaag bij de derde boei. Hier voeren Arie en Jan naast elkaar om de boei te ronden, helaas konden de boten niet goed onder controle gehouden worden, waardoor er een stevige aanvaring ontstond tussen beiden, zowel met de boot als persoonlijk. Helaas was
Arie hier zo boos over dat hij direct zijn boot uit het water haalde om te stoppen na deze heat.
De winnaar werd Rene, daar opvolgend kwamen Wim, Jan en Adrie binnen.
Er werd geen pauze genomen tussen de 2 heats, toen de laatste binnen kwam van de eerste heat zijn wij gelijk doorgestart met de tweede heat. Arie had geen zin meer om de tweede heat mee te varen en tuigde zijn boot af om deze in zijn auto op te ruimen.
Tijdens de start lag Wim te ver weg van de start- lijn, waardoor Rene de leiding nam. De rest volg- de direct, het werd weer een leuke heat met een mooi windje en het was nog steeds droog. De winnaar werd weer Rene, daar opvolgend kwa- men Wim, Jan en Adrie binnen.
Ondanks het koude weer en een aanvaring was het toch weer een geslaagde zeilochtend, waarbij wij om 12.00 uur weer huiswaarts keerden.

Rene Vliegenthart

Start Zeilwedstrijdseizoen 2016

Afgelopen zaterdag 23 april was het weer zo ver, de start van het nieuwe zeilwedstrijdseizoen. Op deze koude dag waren helaas maar vijf leden met hun zeilboten aangetreden. Na een snelle opbouw

van het parcours, met dank aan Leen Stok, kon de eerste heat van start gaan. Jan Jansen was gekomen met een nieuwe zeilboot, een M-klasse met zeilnummer 17, een snelle boot. Echter de voorbereidingen bleken niet optimaal te zijn. De antenne van de ontvanger lag nog thuis en hij moest dan ook terug naar huis om deze op te ha- len. Om 10: 31 exact werd het start sein gegeven. Ondanks de kou en draaiende winden was er ze- ker een wedstrijd gaande in de achterhoede. Rene Vliegenthart was na een mooie start niet meer in te halen. Helaas had Jan Jansen nog niet de fijne kneepjes van het besturen van zo’n racemonster onder de knie, wat resulteerde in enige onvrijwillige aanvaringen met ander deelnemers.
Arie Nicolaas zag zijn noeste arbeid in gevaar komen en besloot zijn boot terug te trekken uit de race, om mogelijke schade te voorkomen. De wedstrijd werd voortgezet met vier boten. De achterste boei leverde, zoals gebruikelijk de meeste problemen. Draaiende winden, wegvallende winden of zelfs even geen wind maakte het ronde van deze boei tot een uitdaging (soms mis je de power van 2 Mabuchi 18 volt motoren). Maar ja, zo is het zeilen. Na drie rondjes te hebben gezeild was het wachten op het finishen van Adrie Boele, die ondanks zijn hoge concentratie op een ronde achterstand was gevaren. Zijn nieuwe zeilboot is helaas nog niet vaarklaar en hij moet het dus nog doen met zijn ‘oude’ weekendkruiser. Leden met een overtallige fok kunnen zich bij hem melden. De tweede heat was eigenlijk een herhaling van de eerste, waarbij opgemerkt dat Jan Jansen steeds beter werd met het
besturen van zijn racemonster en daarbij soms dichtbij een tweede positie kwam.Gelukkig kon ik mijn positie handhaven en zo finishte de twee- de heat zoals de eerste, 1e plaats Rene Vliegent- hart, 2e ondergetekende , 3e Jan Jansen en als 4e Adrie Boele.
Na nog wat trimmen aan de zeilen van Jan Jansen zijn boot (misschien een beetje dom om de concurrentie te helpen, maar ach het blijft een hob- by), werd het tijd om weer op te ruimen en huiswaard te keren. Ondanks de wat tegenvallende opkomst was het een mooie edoch koude eerste zeildag. De volgende zeildag is op 22 mei. Tot dan.

Wim Driessen

Einduitslag wedstrijdzeilen 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Zaterdag 5 september 2015.


Zoals de weerberichten al aangaven, begon de dag met regen. Het was twijfelachtig of ik zou gaan of niet. Na nog even op buienradar gekeken te hebben toch maar besloten om te gaan.

Bij aankomst bij het vaarwater was het al redelijk druk. In totaal stonden er al 9 boten klaar en was ik zelf de 10e.
De lucht bleef dreigend en het begon al te rege- nen. De 1e heat kon toch van start gaan en al snel werd het weer droog, dus kon er normaal gezeild worden. Alleen was het jammer dat Arie Nicolaas op dat moment moest afhaken, daar zijn zeilwinch het niet meer deed.
Tijdens de wedstrijd was het spannend met de

strijd om de 2e t/m de 4e plek. René Vliegenthart lag n.l. vanaf de start al aan kop. Deze strijd wist Ben Bezemer in zijn voordeel te beslechten. Jan van Roon werd 3e en ikzelf 4e.
In de pauze kwam Jan van Alebeek nog rond met een heerlijk saucij- zenbroodje vanwege zijn verjaardag. Dit lieten de vaarders zich uitstekend smaken.
Zelfs de zon kwam er nog even door, maar in de verte hingen alweer donkere wolken. De havenmeester besloot dan ook om de 2e heat snel te beginnen om zo de bui voor te zijn. Helaas, dat lukte niet. Voor de boten in het water lagen, begon het weer flink te regenen. Voor mij, en ook Jan van Roon en Adrie Boele, was het
simpel. Wij stopten ermee. De regen kwam nu wel heel sterk naar beneden, zodat ik zelfs in de auto ben gaan schuilen terwijl de boot nog opge- tuigd buiten bleef staan.
De andere aanwezige zeilers gingen wel van start. Hoe de wedstrijd verlopen is weet ik niet. De regen kwam n.l. met bakken naar beneden en ik zat in de auto. Wat ik wel weet is dat zij, op z’n Hollands gezegd, zeik nat waren.

Na afloop ging Jan van Roon nog even met de havenmeester praten, daar hij, en ik ben het wel met hem eens, het gekkenwerk vond om met dit weer toch te zeilen. En hij dus ook, als hij punten wilde pakken, in dit vreselijke weer zou moeten zeilen. Hij ging dan ook not amused naar huis.

Wel jammer dat een leuke zeildag door het zeer slechte weer in duigen moet vallen.

Henk van Hattem

Zaterdag 4 juli 2015.

De afgelopen week was het zeer warm geweest in ons kikkerlandje. Ook voor deze dag waren temperaturen van boven de 30º voorspeld. In overleg met de havenmeester was dan ook besloten om op deze dag al om
09.00 uur te starten met zeilen. Vanwege het mooie weer verwachtten wij wel veel recreanten aan de waterkant. Rond half negen waren alle deelnemers aan de waterkant. Het was lekker druk, er waren 12 boten.
Na het optuigen van de schepen was het tijd om te gaan zeilen. He- laas duurde het voor Jan van Alebeek erg kort, zijn fok was n.l. kapot gegaan, lijmnaad was losgelaten. Gelukkig had hij nog een stormfok bij zich, zodat hij toch kon zeilen, zij het niet optimaal.
Ikzelf had ook problemen, en wel met mijn winch, waardoor ik na de eerste ronde van heat 1 de strijd moest staken. Ik kon mijn zeilen niet meer bedienen. Dus boot naar de kant en euvel zoeken en oplossen.
Intussen was de 1e heat afgelopen, welke door René werd gewonnen met Jan als goede tweede. Wim Driessen, die zeker een aanwinst is voor het
zeilen, wist beslag te leggen op de derde plek.
Na een korte pauze, de eerste recreanten waren al gearriveerd, kon de 2e heat van start.

Ook dit keer ging het niet helemaal goed met mijn winst, maar wist toch nog, na een spannende strijd met Arie, als 5e te eindigen. Op de meet werd ik verslagen door Arie. Ook nu was René 1e geworden.
Het was inmiddels al behoorlijk warm geworden, dus snel inpakken en naar huis.
Henk van Hattem

Zaterdag 30 mei 2015. 

Na een voor mij verloren seizoen door verhuizing en een defecte zender, is het tijd voor een nieuw seizoen, dat vandaag weer gestart is. In de afgelopen periode heb ik mijn zender vervangen, dus ik hoop dat het dit seizoen weer beter zal gaan.
Vandaag dus de eerste vaardag voor het zeilen, nadat eerdere geplande data door weersomstandigheden niet door zijn gegaan.
Ook voor vandaag zagen de omstandigheden er niet goed uit, maar gelukkig klaarde het op, dus werd de auto geladen en op naar het Waaltje in Rijsoord. Na de zeilboten opgetuigd te hebben konden wij te water. Er waren 8 boten aanwezig, dus het beloofde een mooie wedstrijd te worden. Schijn bedriegt echter. Door de stevige wind was de fok van de boot van Richard Driessen kapot gewaaid, waardoor hij niet kon starten.
Na zelf mijn boot te water te hebben gelaten, bleek na enkele seconden dat de fok niet aangetrokken kon worden, dus tijdens het start protocolsnel naar de kant, wat niet eenvoudig was, en het euvel bekeken. Een katrolletje voor de bevestging van de fok was compleet weg. Gelukkig was het euvel middels een tierap, die ik van Richard kon lenen, snel verholpen. Het startsein was al bijna genaderd, maar  gelukkig op tijd klaar, dus kon ook ik van start. René Vliegenthart wist al snel de kop te pakken, voor de tweede plek was er  een  spannende strijd tussen mij en Jan van Roon. Soms ik tweede en soms Jan, maar op een gegeven moment wist ik toch de tweede plek definitief te veroveren. De boot van Jan was op achterstand, maar ook onbestuurbaar. Nadat Jan zijn boot toch richting de wallekant wist te krijgen, konden we zien dat hij helemaal geen roer meer had. Dit had als gevolg dat de boot toch niet uit het water gehaald kon worden, maar er vandoor ging naar de overkant. Richard heeft hem met de rubberboot wezen ophalen. Het roer bleek compleet afgebroken en lag ergens op de bodem.
Aan het eind van deze heat was René de winnaar en had ik de tweede plek in de wacht gesleept. Wim Driessen, die voor de allereerste keer meedeed, wist knap derde te worden.
Na de pauze werd in goed onderling overleg bsloten om de 2e heat niet meer te varen, en dit te doen als 3e heat op 13 juni, de volgende wedstrijd dag. Er waren n.l. te veel schepen met kleine dan wel grote problemen.
Dick van de Wetering was vandaag zelfs met 2 boten gekomen, maar met één kon hij helemaal niet starten. Door de harde wind was de bevestiging van zijn stagen aan een kant van de boot helemaal afgescheurd.
Al met al een leuke vaardag, maar wel met de nodige schades, welke gelukkig allemaal te repareren zijn.
Henk van Hattem

Zaterdag 13 juni 2015.

 Na een zeer warme vrijdag was het vandaag weer tijd om te zeilen. Helaas, het wordt gewoonte, waren de weergoden ons iets minder gezind. Rond 10.00 uur regende hetbehoorlijk. Ondanks dit weer toch de auto geladen en naar het Waaltje gereden. De andere zeilers hadden ook geen probleem met het weer, het was inmiddels alweer droog, en waren druk bezig hun schepen op te tuigen. Dit terwijl de havenmeester bezig was de boeien uit te leggen.
I.v.m. vissers werd het parcours wat meer in de richting van Rijsoord gelegd, maar dat was geen probleem.
Inmiddels was het druk op het water geworden, er lagen meer dan 10 schepen in het water. Zo ook de nieuwe aanwinst van Jan van Alebeek, die een zeilboot van Adrie Boele heeft overgenomen. Helaas was hij vandaag niet in staat aan de wedstrijden deel te nemen daar zijn winch vastgelopen was.
De wind was lekker, dus het beloofde een mooie wedstrijd te worden. Vandaag werd de 2e heat van de vorige keer alsnog ingehaald, dit met de zelfde schippers als 14 dagen geleden, de anderen moesten dus even wachten. Na de start lag Rene Vliegenthart al snel aan kop. Ikzelf had een slechte start, maar wist toch al snel de derde plek in te nemen. Helaas was het onmogelijk om René en Jan van Roon in te lopen. Dit was dan ook de einduitslag van deze inhaalheat.
Na een korte pauze ging de 1e heat van deze dag van start. Ook nu weer, het klinkt afgezaagd, was René als eerste weg. Doordat ik iets te vroeg startte, kon ik als laatste van start en wist dat niet meer helemaal goed te maken, o.a door een aantal stuurfouten bij de boeien, en eindigde na een strijd met Ben Bezemer als vijfde. Jan wist ook in deze heat de 2e plaatst te b machtigen en werd Arie Ni- colaas 3e.
Voor aanvang van de derde heat bleek dat Ben en Jan Jansen niet meer in het water te liggen. Storingen waren hier debet aan. De rest ging na het startbandje van start. Ik had nu wel een goede start en wist als eerste te vertrekken. Helaas kon ik niet op tegen het ‘geweld’ van René. Maar het was voor mij nu wel een heel goede race en wist ik na René als tweede te finishen. Achter mij werd er hard gestreden om de derde plek door Jan e Arie, die Arie uiteindelijk in zijn voordeel wist te eindigen.
Na deze 3 leuke heats was het tijd om naar huis te gaan. Op naar de volgende keer.

Henk van Hattem

Einduitslag Zeilen 2014:

  Datum Datum Datum Datum Datum Datum  
7-jun 28-jun 19-jul 13-sep 4-okt 25-okt
Naam zeilers W1 W2 W1 W2 W1 W2 W1 W2 W1 W2 W1 W2 Totaal Nr.
Bezemer B. 38 34 40 34 38 30     38 32 36 30 350 4
Boele A. 30 30 26 26 28 28 30 36         234 7
Campfens F.         32 38 34   32 34 34 34 238 6
Dekker J.P.                            
Dolk K. 34 32                     66 10
Driessen R.             32 32         64 11
Hattem H.J.G. van     34 36 36 40             146 8
Hoogendoorn J.                            
Jansen J. 28 28 28 28     28           140 9
Klinge J.                            
Kunst R.A.                            
Looff A. de                            
Nicolaas A.M.D. 36 40 32 32 40 32     36 36 40 32 356 3
Roon J. van 40 38 36 40 34 36 36 40 34 38 30 38 376 1
Vliegenthart R.G. 32 36 38 38     40 38 40 40 32 40 374 2
Wegman T.                            
Wetering D. v.d.     30 30 30 34 38 34 30 30 38 36 330 5
Zuiddam P.                            

Zeiltourtocht 2014:

Zondag 27 april 2014.

De dag begon vanmorgen met regen, maar gelukkig tegen de tijd dat ik naar het water voor onze zeiltoertocht moest rijden was het alweer droog. Dus rond kwart voor tien kwam ik, toevallig gelijk met Arie Nicolaas, aan bij het vaarwater. Leen Stok en Adrie Boele wa- ren er al met de zeilkar en zij waren reeds druk- doende om de rubberboot in orde te maken. Dick van de Wetering en onze donateur Nico hagen- dijk waren ook al aanwezig. Even later arriveerde Jan van Roon, dus was de ploeg voor onze toer- tocht compleet. Het was dan ook tijd om de zeilboten op te tuigen. Voordat we gingen varen was het nog even tijd voor het nuttigen van een bak koffie met koek, welke Adrie meegenomen had. Nadat de boten en de rubberboot te water waren gelaten kan de tocht van start. Het was prima zeilweer, al stond er niet overdreven veel wind. Wij konden dit keer zonder problemen onder de brug door en dus lag het water van de Grote of Achterwaterschap (een boezemkanaal) voor ons. De reis verliep zeer voorspoedig. Leen Stok had dan ook niet veel te doen, hoewel het niet al te hoge tempo af en toe wat problemen opleverde voor de motor van de rubberboot, maar door af en toe de motor uit te zetten en rustig verder te dob- beren ging dat verder goed. Door de geringe wind was het een tijdrovende zaak om de eendenkooi te passeren, daar het vaarwater in de luwte lag van deze kooi. Onderweg was het genieten van de fraaie natuur om ons heen, waarbij wij veel grutto’s konden horen. Ook kwamen wij nog een grote groep ganzen tegen, waarvan het merendeel nog erg klein was. Na anderhalf uur varen wisten wij na 2 en een halve kilometer ons rustpunt te bereiken en kon er op ons gemak genoten worden van de boterhammen en het meegebrachte drinken. Na het eten zijn wij weer gestart met de terugtocht. Hierbijmoesten wij veel tegen de wind in varen wat de nodige extra tijd koste. Helaas was tijdens de eendenkooi. Om hier voorbij te komen moest er dor iedereen erg veel gelaveerd worden, maar uiteindelijk lukte het toch. Hoewel dit niet voor iedereen gemakkelijk ging. Voorbij de kooi had inmiddels de accu van de zender van Arie het begeven en daar hij al eerder accu’s gewisseld had was het voor hem over. Gelukkig was de brug bij het einde van de tocht in zicht, dus was het geen al te groot probleem. De motor van de rubberboot had ondertussen steeds meer problemen gegeven en werd zelfs erg warm. Leen was dus genoodzaakt om het laatste stuk roeiend af te leggen. Hij had de hele dag niet veel te doen gehad dus een groot probleem was dit verder niet. Intussen wisten de 5 resterende boten wel varend het einde te halen en zo kwam er rond half drie een einde aan de tocht, welke ik toch zeker, ondanks de geringe opkomst, als geslaagd mag beschouwen. Ik moest hierna snel weg, daar ik nog naar een verjaardag moest en heb dus het einde verder niet meegemaakt.

Henk van Hattem

 

Uitslag van het zeilen, seizoen 2013

zeilwedstrijd

Zaterdag 5 Oktober 2013.

Eindelijk was het weer zo ver, er kon weer gezeild worden. Er stonden voor deze dag 4 heats op het programma. Het weer was erg mooi, hoewel de wind ons deze dag behoorlijk in de steek liet. Helaas was de opkomst dit keer mager te noemen, er waren slechts 7 zeilers aan de waterkant.
Na de start van de eerste heat dobberde iedereen naar de eerste boei. In deze heat kon je al snel zien welke boten ook met weinig wind goed uit de voeten konden. Met name de boten van Jan van Roon en Jan Jansen hadden er veel moete mee. René wist de heat winnend af te sluiten, Ben werd tweede. Een relevatie van deze dag was toch wel Dirk van de Wetering, hij wist netjes beslag te leggen op derde plaats.
Na een korte pauze, waarin er ook nu weer lekkere koffie was van Jan Dekker, met koek van Jan Jansen, kon de tweede heat gestart worden. Door een probleem met roer kon ik pas te water tijdens de laatste 10 seconden voor de start en begon dus met een achterstand op de rest. Er was nog steeds geen wind, dus snel ging het allemaal niet. Ook nu weer wist René te winnen en werd Dick heel mooi tweede. Ik lag er goed voor, dus zou dus derde moeten worden, maar door een goede zet van Ben wist deze alsnog de derde plaat voor zich op te eisen en werd ik vierde. Arie deed het nu beter en werd vijfde.
In de pauze hield Jan Jansen het vanwege de wind inmiddels voor gezien en ging zijn boot aftuigen en vertrok naar huis. Ik zelf kon door problemen met mijn boot ook niet starten. Dus werd de derde heat gevaren met slechts 5 boten. Ook in deze heat ging het weer prima met Dick en wist hij beslag te leggen op de derde plek. 
Daar Jan van Roon nog naar een verjaardag moest, ging hij na deze heat zijn boot aftuigen, waar-door de laatste en vierde heat gevaren werd met 4 boten. 
Hierna was het opruimen en naar huis. Voor mij dus tijd om mijn boot na te gaan kijken, zodat ik voor de volgende vaardag weer van de partij kan zijn.

Henk van Hattem.

 

2e zeilwedstrijd

Zaterdag 1 Juni 2013.

Na een mand wachten, de laatste keer zeilen was tenslotte op 27 april, kon-den wij vandaag weer aan de bak. Helaas was het ook dit keer weer but weer. Het was erg koud, temperatuur rond de 12º Celsius en veel wind. 
Na eerst naar het voetbaltoernooi van mijn kleinzoon te wezen kijken, waar het ook erg koud was, kwam ik rond 10.00 uur verkleumd aan bij het Waaltje. Erg veel zin om te varen had ik nog niet, maar toch maar de boot opgebouwd. Voor Piet Zuiddam en Jan Klinge zat de vaardag er al op. Hun boot deed het niet, dus besloten zij maar naar huis te gaan, dit mede vanwege het koude weer. Hierdoor bleven er nog 9 zeilboten over.
De keus van fok was niet makkelijk, maar toch maar besloten om de grote fok te plaatsen. Tijdens het optuigen kwamen er nog een aantal wedstrijd kano’s voorbij. Hierbij ging iets mis, waardoor één kano omsloeg en de roeier in het water belandde. Dat moet voor hem toch wel een nare ervaring zijn geweest, want erg warm was het water niet. 
Toen iedereen klaar was met het optuigen van de zeilboot, riep Jan Dekker dat de koffie klaar stond. Nou, ik kan je zeggen, dat was erg welkom, konden we van binnen toch nog een beetje warm worden. 
Hierna werd door Leen Stok het bandje gestart, zodat alle boten het water in gingen en wij de eerste heat konden gaan varen. Tijdens de start was het nogal hectisch vanwege de wind, maar we konden allemaal goed van start. Vanaf de start was het spannend, de schippers deden bijna niet voor elkaar onder. Het werd dan ook een echte wedstrijd. Als eerste wist ik de 1e boei te ronden, dus het ging goed, maar bij de 3e boei liep mijn bot volledig uit het roer, er was geen houden aan. Gelukkig heb ik geen andere boten geraakt en daarmee ook geen schade veroorzaakt. Dat kan ik niet van iedereen zeggen. Ben Bezemer wist bij de volgende boei de boot van Jan van Roon niet te ontwijken en duwde hem langs de verkeerde kant van de boei. Arie Nicolaas was degene die van dit alles goed wist te profiteren, hij lag keurig aan de kop van het veld. In de laatste ronde werd het nog spannend, In de laatste rak wist René Vliegenthart nog net Arie te passeren en werd dus eerste. Net voor de finish wist Ben mij nog met centimeters verschil te verslaan en werd derde.
In de pauze nam de wind weer flink toe, wat de boot van Dirk van de Wetering bijna deed omval-len. Zijn steun voor de zeilboot was dan ook niet erg stabiel, hetgeen nogal wat opmerkingen opleverde. Hem werd geadviseerd om zijn steun onderste boven te zetten, zodat de poten in de grond gedrukt konden worden. Dirk vond dat blijkbaar een goed idee, want toen ik even later nar zijn steun keek, stond die keurig onderste boven met de poten in de grond.
Het was ondertussen tijd geworden om de 2e heat te gaan varen, dus alle boten weer het water in voor een mooie race. Ook deze heat wist René te winnen, waarbij Jan keurig 2e werd. Ben werd, ondanks problemen bij de topboei derde. Ikzelf had een wat minderen race, maar wist toch nog 4e te worden. 
Henk van Hattem

 

1e zeilwedstrijd

Zaterdag 27 april 2013.

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk was het weer zover, de eerste zeilwedstrijd aan het Waaltje van het nieuwe seizoen stond weer voor de deur. De weergoden waren ons redelijk gezind. Het was erg fris, maar de zon scheen, het waaide voldoende en het droog.
De opkomst was groot, er waren op deze eerste wedstrijddag 12 boten aan de waterkant. Na de zeilboten opgetuigd te hebben, was het tijd voor een lekkere bak koffie, die net als voorgaande jaren verzorgd was door Jan Dekker, waarvoor natuurlijk ook dit keer weer onze hartelijke dank. 
Jan Klinge was er met een nieuwe zeilboot, welke een wel erg inspirerende naam op de romp had, n.l. “oranjeflitsracing.holland’ . Helaas was deze boot voorzien van een zgn. ‘zelfremmend’ roer, wat de vaareigenschappen niet bevorderde.
Onze cassetterecorder deed het, dus was het na de koffie tijd om te gaan starten. Alle boten gingen te water en gingen klaar liggen voor de start. Helaas voor mijzelf was ik iets te vroeg en kreeg van de havenmeester een strafrondje, waardoor ik als een van de laatsten van start ging. Arie Nicolaas ging er als een speer vandoor en lag gelijk op kop, deze plek heeft hij  de hele eerste heat niet meer afgestaan. Ik zelf moest aan een grote inhaalrace beginnen, wat resulteerde in een 2e plek aan de finish. Dat ging net vanzelf, hier gingen pittige ‘gevechten’ aan vooraf met Jan van Roon en Ben Bezemer. Laatsten wisten uiteindelijk als 3e en 4e te eindigen, hoewel dit voor Ben erg nipt was, want hij werd op de hielen gezeten door Koos Dolk. Achteraf was de plek 3e plek van Ben simpel te verklaren, want tja zeilen met een leesbril gaat natuurlijk niet.
In de pauze tussen de twee heats werd er nog druk aan de boten gesleuteld door en aantal leden. Piet Zuiddam had problemen met zijn winch en de boot van Dirk v.d. Wetering waaide om, waardoor ook hier het nodige gerepareerd moest worden. Ook Jan Klinge had problemen. Piet en Jan konden jammer genoeg in de 2e heat niet van start. 
Ondertussen had Leen het bandje voor de start weer aangezet en konden wij starten voor de 2e heat. Ben wilde revanche voor zijn slechte 1e heat en ging er snel vandoor. Ik lag zelf al gelijk op de tweede plek en wist deze vast te houden tot de finish. Met Jan Dekker ging het wat minder, volgens zijn zeggen zat hij aan de grond, want zijn boot ging niet meer vooruit. Maar ja, het Waaltje is ter plekke bijna 17 meter diep, dus dat leek de andere zeilers niet erg waarschijnlijk. Bij de finish had Jan van Roon beslag weten te leggen op de 3e plek. 
Toen ik over de finish kwam, had ik nog even de tijd om naar de andere vaarders en hun boten te kijken. Hierbij viel mij op dat de boten van Arie de Looff en Dirk van de Wetering erg veel op elkaar leken qua kleurstelling. Volgens Arie was dit echter geen probleem, want hij had een blauw kontje.
Het was op deze eerste wedstrijddag weer een echte SMVR-dag, gezellig en veel lol onder elkaar, dus op naar de volgende wedstrijd. Aan het eind was er toch nog een probleempje. De auto van Piet Zuiddam was spontaan op slot gegaan, terwijl zijn sleutels nog in de auto lagen. Om dit op te lossen werd al snel de ANWB gebeld, die na 10 minuten al ter plaatse was en de zaak binnen enkele minuten oploste.                                                                                                                    
  Henk van Hattem

Uitslag van het zeilen, seizoen 2012

Zaterdag 15 september.

Het vaarseizoen loopt ten einde, wat betekent dat vandaag de laatste zeilwedstrijden van dit seizoen gevaren worden. De opkomst was weer groot. Bij aankomst was Leen Stok druk met het uitleggen van de boeien. Ondertussen werd er al druk gezeild, maar dat ging niet helemaal goed. Er kwam een roeiboot met vissers erin binnen ons parcours. Na enige tijd begonnen zij te schreeuwen dat er een zeilboot vast zat in hun vislijnen, wat door hen niet erg gewaardeerd werd. Leen Stok is er met de rubberboot naar toe gevaren en heeft alles weten te sussen. Na de koffie van Jan Dekker was het dan zover en kon er gestart gaan worden voor de eerste heat. Mijn start was niet erg goed, ik vertrok als laatste, maar wist doordat ik een andere weg gekozen had als snel in de voorste linie door te dringen. Aan de kop ontspon zich een ware strijd tussen mij en Jan van Roon om de 1e  plaats. Door de lekkere wind werd er op het scherpst van de snede gevaren en de boeien scherp aangesneden. Dit laatste was voor mij in de laatste ronde fataal, daar ik een boei net miste. Hierdoor wist Jan definitief beslag te leggen op de eerste plaats en restte voor mij de 2e plek. Ben Bezemer wist beslag te leggen op de 3e plek. Na de pauze, waarin Rob Hageman met zijn zoon nog even een demonstratie gaf met hun speedboot, was de start voor de 2e heat. Mijn start was nu een stuk beter en lag ik vanaf het begin aan kop en heb deze positie niet meer afgestaan en wist met ruim een rak voorsprong als eerste  over de finish te gaan. Achter mij vond een zware strijd plaats om de 2e en 3e plaats en werd er veel stuivertje gewisseld. Uiteindelijk wist Ben als 2e over de streep te gaan. Rene Vliegenthart werd 3e en Koos Dolk werd keurig 4e.
Na deze laatste heat zat ons wedstrijd seizoen er op. Wij kunnen terug kijken op een mooi seizoen waarin we vele verschillende winnaars hebben gezien. Wie uiteindelijk de winnaar is geworden weten we niet. Hiervoor moeten we wachten tot de Nieuwjaarsreceptie. Tot volgend jaar.
                                                                                                                        Henk van Hattem

Zaterdag 1 september.

Deze dag kon de zeilboot weer te voorschijn gehaald worden, de op een na laatste wedstrijd dag stond weer op stapel. Dus rond 10.00 uur op naar het Waaltje in Rijsoord. Het was ook dit keer wederom een dag met prachtig weer, de zon scheen  lekker, alleen de wind had wel wat harder mogen zijn. De andere zeilers waren reeds aanwezig en druk doende om hun boten op te tuigen. Nadat ik zelf ook klaar was met mijn boot kon er gestart gaan worden. Zoals gemeld was er niet erg veel wind, dus de eerste heat was meer dobberen dan echt wedstrijdzeilen. Rene Vliegenhart lag al snel op kop gevolgd door ons nieuwe lid Ton Wegman met zijn Laser. Ik was in staat om hun goed te volgen en op in de laatste ronde. Doordat er meer wind kwam en ik daar op de goede manier van kon profiteren, kwam ik aan kop. Helaas viel de wind in de laatste 50 meter van de race weer helemaal weg, waar ik het slachtoffer van werd. Er zat helemaal geen vaart meer in de boot en was niet meer op koers te houden. Rene wist hier goed gebruik van te maken en werd met een heel kleine voorsprong eerste. Gelukkig kon ik de finish nog als 2e te passeren. Ton Wegman werd verdiend 3e. De rest van de schepen kwam met een behoorlijke achterstand ook over de finish. Na een korte pauze waarin het even tijd was om een  lekker pilsje te drinken, was het tijd voor de 2e heat. Er was gelukkig wat meer wind dan in de 1e heat en dus kon er een echte wedstrijd van gemaakt worden. Ook in deze heat was het Rene, die al snel de koppositie pakte. Achter hem waren Ben Bezemer en ik druk in de weer om de 2e plaats te bemachtigen. Door een goede manoeuvre in de laatste ronde was deze 2e plaats voor mij en kon Ben opgaan voor de 3e plaats. Helaas het passeren van de finishboei was voor hem deze keer een probleem, want hij ging er voorbij aan de verkeerde kant. Koos Dolk kon hier van profiteren en werd dan ook 3e. Voor Ben resulteerde dit alles in een 5e plaats. 
Hierna was het weer tijd om de boten af te tuigen en richting huis te gaan, in afwachting van de laatste race dag op 15 september.


Henk van Hattem
Zaterdag 18 augustus.

De zomervakanties zijn weer achter de rug, dus is de tijd weer aangebroken om te gaan varen. Als eerste is deze dag, zaterdag 18 augustus, het zeilen aan de beurt. Rond 10.00 uur waren er acht zeilboten aan het Waaltje in Rijsoord en kon er door een ieder gestart worden om de boten op te tuigen. Het weer met een temperatuur van tegen de 25 graden en een erg lekker windje was deze dag perfect. Na de koffie, die zoals altijd weer verzorgd was door Jan Dekker, konden de boten te water worden gelaten voor de start. Leen Stok had als hevenmeester het startbandje weer gevonden en ook de radio was weer in goede conditie, dus konden we de start weer afwachten met het vertouwde geluid van Edward van Baarle. De start verliep soepel en de boten gingen dan snel van start. Jan van Roon ging er als een haas vandoor en lag al snel aan kop. Helaas kon hij dit niet volhouden en werd hij door Rene Vliegenthart, Henk van Hattem en Arie Nicolaas voorbij gestoken. In de laatste ronde maakte Arie een stuurfout waardoor Jan hem kan passeren. Rene ging als 1e over de finish, gevolg door Henk. Jan wist de 3e plek te bemachtigen.
Na een korte pauzewas het weer zover en kon de 2e heat van start. Ook deze start verliep zonder problemen. In deze heat zat Ben Bezemer heel goed, hij lag al snel aan kop en zou deze plek niet meer afstaan. Hij wist, ondanks de verwoede pogingen van de andere zeilers, als 1e te eindigen. Achter hem wist Rene het gevecht om de 2e plaats te winnen en werd Jan fraai 3e. Voor mij was er in deze heat geen rol weggelegd. Mijn start was goed, maar door de iets veranderde windrichting maakte ik een stuurfout waardoor ik in het achterveld terecht kwam. In de laatste ronde van deze heat kwam ik ook nog ongelukkig in aanvaring mat de boot van Frans Campfens. De boeten zaten aan elkaar vast en dus moest de havenmeester met de rubberboot assistentie gaan verlenen. Hierna kon ik doorvaren en de heat alsnog beëindigen. Dat gold niet voor Frans. Zijn boot moest naar de kant gebracht worden, om dat door en losgeschoten stag zijn mast plat op de boot lag. Gelukkig was er verder geen schade aan zijn boot. Na de mast weer opgetuigd te hebben heeft ook hij de heat nog uitgevaren.

Henk van Hattem
Zeilen 16 juni 2012.

Zo vlak voor mijn vakantie stond er deze dag nog een zeilwedstrijd gepland, dus vrijdag de accu’s geladen en zaterdagmorgen naar het Waaltje. Er stond in de straat al aardig wat wind, dus voor de zekerheid ook m’n stormfok maar ingeladen. Bij aankomst waren de andere zeilers al druk doende om hun boten op te tuigen. Er stond veel wind, dus toch maar de stormfok gebruikt. Na de koffie, wederom prima verzorgd door Jan Dekker, kon er gestart worden met de 1e heat. Mijn start was niet denderend, maar gedurende de race wist toch langzaam op te klimmen naar de 3e plaats. Arie Nicolaas was inmiddels uitgevallen met, naar al snel bleek, een probleem met de vaaraccu. De strijd ging onder tussen verder. Jan van Roon wist als eerste te finishen, ik werd zelf tweede en Rene Vliegenthart wist beslag te leggen op de derde plaats. Onder de zeilers was gelukkig ook Ben Bezemer weer van de partij en hij voelde zich als een vis in het water en was don ook helemaal in zijn element. De windkracht was van dien aard dat sommige zeilers in de pauze toch twijfelden over de keuze van hun fok, Ben besloot dan ook om de normale fok te plaatsen, wat in de volgende race echter niet goed uitpakte. Na het water uit mijn boot te hebben gehaald en Jan Jansen klaar was met het bespioneren van de aanwezige zeilboten, was het weer tijd voor de 2e heat, gelukkig was Arie ook weer van de partij. Mijn start was nu een stuk beter en kon ik in de voorste linie naar de eerste boei. Helaas maakte ik een verkeerde inschatting van mijn kant in de tweede ronde, een eerste plaats niet meer mogelijk. Jan van Roon lukte dat wel en Rene werd tweede. Ik moest zelf tevreden zijn met een derde plek.
Na de wedstrijd werd er nog lekker doorgezeild, de wind was wat toegenomen en dat leverde leuke beelden op. DE boot van Koos Dolk stond op een gegeven moment zelfs rechtop in het water, maar kon zonder schade verder zeilen. Na afloop moest niet ik alleen, maar ook andere zeilers het nodige water uit hun boot halen. Hierover alleen al kan ik een pagina vullen. Het was weer gezellig, dus op naar de volgende wedstrijd.


Henk van Hattem

Zeilen 2 juni 2012

Na een periode van mooi weer was het weer zover, onze 2e zeilwedstrijddag stond voor de deur. De weergoden waren ons goed gezind. Het was mooi weer, alleen de wind was wat wisselvallig. Maar ja, dat zijn de meeste zeilers wel gewend in het Waaltje. Helaas moesten we deze dag onze medezeiler Ben Bezemer missen. Zijn vrouw Leny is op 27 mei overleden en is op vrijdag 1 juni begraven. Tijdens de beide races heb ik, en ook de andere zeilers, hem erg gemist. Ik wens hem, namens iedereen, heel veel sterkte toe en hoop hem weer snel aan de waterkant te zien. 
Na koffie gedronken te hebben werd er door de havenmeester gestart. Deze 1e heat ging goed van start en ik lag er goed voor. Helaas maak ik ook wel eens een stuur fout, want de 3e boei miste ik, waardoor ik deze een keer extra moest ronden. Door de onberekenbare wind duurde dat wel iets te lang en lag ik al snel een stuk achter. Dus toen maar de achtervolging ingezet, maar helaas lukte dat niet meer en ging ik als vierde op de streep. Rene Vliegenthart werd eerste en Koos Dolk wist verdiend beslag te leggen op de 2e plaats. Arie Nicolaas werd prima derde.
De boten werden hierna weer uit het water gehaald en hier en daar werden zaken aan de boot gecorrigeerd. Na de nodige grappen en grollen vond Leen het weer tijd om te starten, dus alle boten weer het water in en werd de 2e heat gestart. De wind was inmiddels alweer uit een andere richting komen waaien. Het werd er hierdoor niet eenvoudiger op. Op sommige stukken ging het erg lekker, maar op andere momenten was het echt dobberen. Deze heat bleven stuurfouten mij bespaard en wist ik als eerste de finishlijn te passeren. Achter mij vond tot aan de finish een mooi gevecht plaats tussen Jan van Roon en Rene Vliegenthart, welke gewonnen werd door Jan. Nadat alle boten over de finish waren was het weer tijd op de boeien uit het water te halen en huiswaarts te keren.
Henk van Hattem

 

 

Zeiltoertocht 2011

Na bekomen te zijn van ons uitje met de Smaragd1 konden de zeilers de dag erna, zondag 22 mei, alweer aan de bak. Onze zeiltoertocht stond voor deze dag op het programma. Om 10.00 uur was het verzamelen aan de Rijnsingel, waar de eerste motorbootvaarders ook al aanwezig waren. Ruud Ravestein was druk bezig om zijn ‘Parat’ te testen. Toen iedereen aanwezig was kon er vertrokken gaan worden, dus in colonne naar de Zijdebrug over de Grote of Achterwaterschap (een boezemkanaal) in de Alblasserwaard. In totaal waren we met 8 zeilboten en 1 motorboot (Lieuwe van der Net). Daar aangekomen werd de rubberboot klaar gemaakt en gingen de zeilers hun boten op te tuigen. Er stond al aardig wat wind, veel meer als toen we uit Ridderkerk vertrokken. Jan van Roon en Henk van Hattem hadden uit voorzorg alvast hun stormfok geplaatst. Nadat de rubberboot met Leen Stok en Edward van Baarle te watergelaten was konden ook de zeilboten te water.
De wind was nog wat aangewakkerd en het ging hierdoor ook gelijk mis. De boot van Arie Nicolaas kwam niet door de wind en lag als eerste vast in de waterplanten. Voor Dirk van de Wetering en Jan Klinge was het de eerste toertocht en ook zij hadden veel problemen om hun boot onder controle te houden. Alleen Jan van Roon, Nico Hagendijk en Henk van Hattem wisten onder deZijdebrug door te komen. Dit ging met veel moeite en dat niet alleen door de wind, ook het riet stond erg hoog en eroverheen kijken leverde dan ook veel problemen op. Voor Jan en Henk was de lol al gauw over, want ook zij kwamen al snel vast te zitten in de waterplanten en het riet. Adrie Boele had zijn boot wel opgetuigd, maar deze heeft het water helemaal niet gezien. Leen en Edward hadden het heel druk om de boten uit het riet te halen. De enige die zonder problemen bleef zeilen was Nico Hagendijk. Ook de boot van Lieuwe (de Zeevalk) had het naar zijn zin en wist zich manhaftig door de golven te ploeteren. Dit was toch echt wel een fraai gezicht. De wind nam nog iets toe, waarna besloten werd om de toertocht af te blazen. Het koste Jan, Arie en Henk echter nog wel veel moeite om opnieuw onder de brug door te varen en hun boot aan land te krijgen. Jan Klinge had ondertussen zijn boot al afgetuigd en in de auto gezet. Op het eind ging het ook voor Nico nog even fout, hij kwam met zijn zeilboot vast te zitten in het vistuig van een aanwezige visser. Ook hier konden Leen en Edward echter de helpende hand bieden en kon ook zijn boot naar de kant gehaald worden. Zo eindigde jammergenoeg onze toertocht en na wat met elkaar gegeten en gedronken te hebben konden wij weer naar huis.

Henk van Hattem

 

 

zeilen 2011

Net als het motorbootvaren vorige week, was het deze dag, 16 april, de beurt aan de zeilers om hun eerste wedstrijden van dit nieuwe seizoen te zeilen. Het weer was prachtig al had er wel wat meer wind mogen staan. Bij aankomst was Leen al heel druk met het uitleggen van het parcours, en iedereen was bezig om zijn boot op te tuigen. Voor we gingen varen, riep Jan al dat de koffie klaar stond, dus eerst een bakkie doen met een stroopwafel, die de voorzitter had meegebracht.Het nu toch wel tijd om te gaan starten, dus Leen zette het cassettedeck aan. Helaas kwam er echter geen geluid uit, dus dan maar terug vallen op de oude beproefde manier, n.l. met de toeter. Het werd steeds leuker, want ook uit de toeter kreeg Leen geluid. Dan maar met een toeter, die altijd werkt, n.l. met de mond. Eindelijk konden we van start. René ging er als eerste ‘vandoor’, hij dobberde als eerste over de startlijn en de rest er achter aan. Het lopen langs de waterkant was wel een baan met hindernissen, want er waren ook nog 2 vissers op ons stekkie met een gigantische uitrusting. Tijdens de 2e ronde wist Leen nog wel even te melden dat de toeter weer gemaakt was. De wedstrijd verliep voorspoedig, want er was meer wind gekomen. Uiteindelijk wist René te winnen met Henk op de 2e en Jan op de 3e plaats. Op de finishlijn wist Frans Jan nog voorbij te steken en werd dan ook keurig 4e. Na een pauze, waarin nog even aan de boot van Ben werd gesleuteld, kon gestart worden met de 2e heat. Er stond nu wel en lekker windje, waardoor het een echte wedstrijd werd. Het ging met de boot van Ben nu een stuk beter en hij wist dan ook beslag te leggen op de 2e plek. 1e werd ook nu weer René en Frans wist de 3e plaats te bemachtigen. Dat was voor de kleinste zeilboot een hele prestatie. Met een opkomst van 10 zeilers kunnen we echt wel spreken van een geslaagde eerste wedstrijddag.

Henk 

2e wedstrijddag

Op zaterdag 7 mei, de dag voor Moederdag, was het dan weer zover. Onze 2e wedstrijddag voor het zeilen stond op het programma. Het was prima zeilweer, er stond n.l. een goed zeilwind en de zon scheen lekker, dus een mooie dag om aan het water te zijn. De voorzitter had de zeilkar gehaald en toen ik bij het Waaltje aankwam lag het parcours al in het water. Dus snel de boot optuigen en even testen. Ondertussen had Jan alweer geroepen voor een lekker bakkie koffie met koek. Helaas moest ik de koffie wel snel opdrinken, want Leen, onze havenmeester, had het bandje voor de start al aangezet, dus had ik maar een paar minuten de tijd. Voor de eerste keer in misschien wel 2 jaar moesten wij vanwege de windrichting rechtsom starten. Dat was voor de meesten wel evenwennen, maar leverde verder geen problemen op. De wedstrijd werd direct hard gemaakt door Ben. Jan en Henk waren de enigen, die hem nog konden bijsloffen. In de laatste ronde wist Henk Ben door een tactische zet bij de laatste boei toch nog te verschalken en won de 1e heat. Jan werd tweede en Ben derde. In de pauze gebeurd altijd wel iets, nu was het weer Jan J, die de aandacht trok. Hij was n.l. druk aan het spioneren bij de andere zeilboten, waaronder die van Jan en Arie. Helaas voor hem viel het wel heel erg op. Met een touwtje de maat nemen van de stand van de kiel ziet tenslotte iedereen. Het werd hem dan ook niet makkelijk gemaakt. Nu maar hopen dat hij het goede stukje touw thuis gebruikt om e.e.a. na te meten. Hierna werd de 2e heat gestart, maar moest er even gewacht worden op Henk, hij had vergeten zijn boot aan te zetten, dus er achter aan met de rubberboot. Hoe zat het ook alweer met die ezel en de steen? Henk had een slechte start en begon achteraan het hele veld. Maar hij wist in de 2e ronde bijna het hele veld te passeren en bijna zelf beslag te leggen op de eerste plaats. Helaas ging dat door een stuurfoutje niet door. Bij de doorkomst na de 3e ronde wist Jan beslag te leggen op de eerste plaats, werd Henk tweede en Ben weer derde. Het klinkt misschien afgezaagd, maar ook nu konden wij weer terug kijken op een leuke zeilochtend.

Henk.

Uitslagen zeilen 2011 

 

 

   
© SMVR 2009 - 2023 (By Ron Jongeneel)