Motorbootvaren 2024

Zondag 28 april 2024. Vandaag is het de eerste wedstrijddag voor het motorbootvaren. Dus bijtijds uit de veren om zo op tijd aan de Rijnsingel in Bolnes te zijn.
De weersvoorspellingen waren niet slecht, alleen stond er wel veel wind. Wat later tijdens het varen ook wel zou blijken. Er stond een dun zonnetje en het vaarwater zag er ook goed uit, dit ondanks de wind.
Bij aankomst bij het water bleek Wim Driessen er ook al te zijn. Dus samen maar alvast de benodigde spullen, zoals boeien, lijnen en een tafel, uit de container gehaald. Ondertussen was Lieuwe van der Net ook gearriveerd. Dus samen het parcours uitgelegd. Nu nog even wachten op de deelnemers. Dit bleef jammer genoeg slechts beperkt tot Leen Stok, meer heb ik er niet gezien, wat ik wel erg teleurstellend vond.
Tijdens het proefvaren voor de start van de wedstrijden bleek de wind zeker een factor te zijn die van belang was. Mijn bal waaide bv. uit de ring, dit terwijl mijn boot gewoon stil lag. Ook tijdens de wedstrijden gebeurde dit bij een ieder wel een keer, wat het allemaal nog extra spannend maakte.

48 4 19 motorbootNa de eerste heat heb ik toch nog wel een aanpassing gedaan door de ring (met bal) op een andere manier aan mijn boot vast te maken. In de tweede heat ging het dan ook al een stuk beter, maar ja toen was de wind weer spelbreker. Mijn bal waaide weer uit de ring, dus eerst naar de kant om deze er weer in te leggen.
Wim Driessen wist deze dag als winnaar af te sluiten, Lieuwe werd 2e en ikzelf 3e.
Al met al hadden we met z’n vieren de nodige lol en konden we tevreden rond 12 uur het parcours weer opruimen. Op naar de volgende keer, maar dan wel met meer deelnemers graag.

Henk van Hattem

Motorbootparcoursvaren 2023

Als ik dit schrijf is het motorbootvaren aan de Rijnsingel al weer een tijd geleden.
Terug kijkend op het afgelopen jaar kun je zeggen dat het qua varen een succesvol jaar is geweest. Het varen op al de geplande zondagen kon altijd door gaan. Geen regen of andere dingen stonden ons in de weg. Door deze gunstige omstandigheden was het aantal leden dat aan de start kwam ook stabiel. Het varieerde van vier tot zes leden.
Vier leden hebben in totaal op al de vaardagen gevaren en ook succesvol waardoor de plaatsen één, twee en drie ook door deze leden ingenomen zijn. Zoals jullie weten is het de bedoeling om zo weinig mogelijk (straf) punten te behalen. De winnaar van een vaardag heeft dus de minste punten gescoord. Dit jaar is er een unieke situatie ontstaan. We hebben namelijk twee deelnemers die exact het zelfde aantal punten hebben gescoord. Deze twee zijn goed voor zeventien punten en zijn hiermee op de, in dit geval, gedeelde derde plaats geëindigd.
Het zijn op de derde plaats: Guus van Pouderoyen en Henk van Hattem.
Op de tweede plaats is geëindigd met 8 punten: Lieuwe van der Net.
En nu de eerste plaats.
Met vier vaardagen en vier keer dagwinnaar geworden is op de eerste plaats geëindigd en hierdoor kampioen motorbootparcoursvaren 2023 met 3,6 punten: Wim Driessen.
Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd.
Als jullie dit stukje lezen in het clubblad heeft de prijsuitreiking reeds plaats gevonden op de nieuwjaarsreceptie op dinsdag 9 januari.
Een fris nieuw jaar ligt weer voor ons. Ik hoop dat het voor iedereen een goed en gezond jaar zal worden met veel vaarplezier en succesvol bouwen aan mooie modelboten.

48 10

Lieuwe van der Net
havenmeester

10 September 2023

Het was de week voorafgaande aan deze zondag al heel warm geweest , een hittegolf zoals het nieuws het bracht. Ook deze zondag zouden temperaturen van boven de 30 graden gehaald kunnen worden en inderdaad was het goed heet aan de Rijnsingel.

47 7 1

Ik was al vroeg van huis gegaan om alvast spullen klaar te zetten. Bij aankomst aan de Rijnsingel was Wim Driessen al aanwezig en had de tafel, het rek met boeien en nog een aantal dingen al aan de waterkant gezet. Gaandeweg kwamen er nog een aantal leden te weten Guus, Jan Klinge  en Han van Gein. We konden met gezamenlijke kracht de twee lijnen met de boeien in het water leggen. Omdat het windstil was waaiden de gevallen bladeren niet naar een kant zodat het water niet erg schoon was.

47 7 2

Na even in gevaren te hebben konden we van start gaan onder de leiding van Han van Gein. De eerste drie heats leverden voor sommige deelnemers toch wel wat problemen op in de vorm van snel en veel waterplanten in de schroef. Gelukkig heeft iedereen toch de eindstreep gehaald en dus niet tussentijds uitgevallen.

47 6 5

Er werd onderling een stevige strijd gestreden om als eerste door de poortjes te komen en uiteindelijk als eerste over de eindstreep te komen. In de laatste heat ging het bij mijzelf ook mis. Bij het naderen van het eerste poortje hield mijn boot ermee op . Hij deed helemaal niets meer. Ook Jan Klinge had zodanig veel pech met zijn boot dat hij uiteindelijk de strijd ook moest staken. Uiteindelijk zijn er in deze heat maar twee deelnemers over de eindstreep gekomen.

47 6 6

De einduitslag van deze vaarmorgen is dan als volgt. Op de eerste plaats met 5,8 punten is geworden Wim Driessen, op de tweede plaats met 7,8 punten is geëindigd Lieuwe van der Net, op de derde plaats met 11 punten Guus van Pouderoyen en op de vierde plaats Jan Klinge.

Het begon zo langzamerhand steeds warmer te worden dus hebben we snel de lijnen en andere spullen in de container gebracht.

Dit was de laatste van een reeks van vier zondagen parcours varen aan de Rijnsingel. Terugkijkend kun je zeggen dat we op deze vaardagen goed weer hebben gehad . Geen enkele zondag moest worden overgeslagen wegens slecht weer. Ook het aantal leden die parcours gevaren hebben aan de Rijnsingel was redelijk .Het schommelde tussen de vier en de zes leden. De laatste officiële clubactiviteit is nu nog op dinsdag 3 oktober het verlicht varen wat tevens de afstuiting van het vaarseizoen 2023 betekent.

We kunnen natuurlijk nog elke zondag vrij varen aan de Rijnsingel. Ik hoop jullie daar vaak te treffen.

Lieuwe van der Net,

Havenmeester

 

Zondag 25 juni 2023.

Vandaag is het weer tijd voor onze vaarwedstrijden met de motorboten. Het is de hele week al mooi weer, maar deze dag slaat alles. Er staat weinig wind en de temperatuur loopt in een rap tempo op.

Afgelopen clubavond meldde Jan Brouwer dat de treurwilg aan ons vaarwater aan de Rijnsingel gesnoeid was. Alleen boven het talud hingen nog enkele lange takken. Gelukkig een mes bij me, dus deze weg gesneden.

47 5 8

Nadat de spullen uit de container gehaald zijn, heb ik samen met Wim Driessen het parcours uitgelegd. Ondertussen waren ook de ringen met de bijbehorende balletjes uitgedeeld. Er waren 6 deelnemende vaarders die hun boten klaarmaakten voor de “race”. Voor de start, welke door Han van Geijn werd verzorgd, moest Jan Klinge afhaken. Bij hem was het touwtje rond het roer geslagen, waardoor het roer ontzet was.

47 5 9

Dus varen was niet meer mogelijk. De anderen gingen wel voortvarend van start. Alles ging goed, Wim Driessen wist als eerste te finishen, waarbij Guus van Pouderoyen tweede werd. Ik lag er goed voor, maar helaas ging het balletje bij mij uit de ring en was het over.

Bijna gelijk na de 1e ging de 2e heat van start. Bij de eerste boei was er een leuke strijd tussen mij en Wim, welke door Wim werd gewonnen. Hij werd eerste en ikzelf tweede. Op de finishlijn nog een strijd tussen Guus en Lieuwe van der Net, welke Lieuwe nipt wist te winnen.

47 5 9

Tijd voor het drinken van mijn bakkie koffie was er nauwelijks, want Han wilde alweer van start met de 3e heat. Gelukkig kreeg ik toch wat meer tijd en kon ik ook nog de nodige aantekeningen maken voor het clubblad. Bij de start van de 3e heat had Guus de bal uit de ring, dus dat was een slechte start. Ikzelf kreeg bij de derde groep boeien het touwtje in de schroef, dus einde oefening. Bij Leen Stok gebeurde hetzelfde, dus ook voor hem was het einde oefening. Wim was de lachende derde en wist ook deze heat te winnen.

47 5 11

Ondertussen was Anton Kreuk begonnen om mijn boot naar de kant te brengen, wat gelukkig ook lukte. Wim bracht de boot van Leen naar de kant. Ook Jan Brouwer deed een reddingspoging, maar hij vergat zijn steun van de boot, welke dan ook in het water terecht kwam. Nadat hij losgekomen was van het mo-del, was het Han die met zijn boot deze steun naar de kant wist  te brengen. Zie onderstaande foto .

47 5 12

Na de nodige aantekeningen gemaakt te hebben werd de 4e heat gestart. Na de start probeerde ik om de boot van Wim bij de eerste boeien zodanig weg te drukken dat ik een goede uitgangspositie kon krijgen voor de weg naar de 2e set boeien. Dit mislukte jammer genoeg. Maar omdat Guus de derde boeien miste, wist ik toch nog als tweede te eindigen.

47 5 13

Na de 4 enerverende heats was het weer tijd om de spullen rustig op te ruimen en in onze container te plaatsen. Ook heeft Lieuwe nu het weekend de tijd om de uitkomsten uit te rekenen van deze 4 heats en te bepalen wie de prijswinnaars zijn, zodat zij op de volgende clubavond hun prijs ontvangst kunnen nemen..

                                                                   Henk van Hattem

 

Motorbootvaren Zondag 9 juni 2023.

Het was vandaag voor de derde keer dat we met de motorboten parcours gingen varen aan de Rijnsingel. Qua weer hadden we deze dag weer zomerse temperaturen.

47 6 1

We stonden gelukkig in de schaduw van de treurwilg, waardoor het nog draaglijk was. We waren met zes deelnemers, Han van Geijn was deze keer ook weer de jury.

Na de accu’s in mijn boot ingebouwd te hebben bleek mijn roer wel te werken, maar de vaartregelaar deed niets. Na hem opnieuw te hebben geprogrammeerd deed hij nog niets. Misschien toch iets niet goed gedaan en de handleiding had ik niet bij me. Varen was deze dag dan ook geen optie meer. ( Na thuiskomst was het euvel binnen 2 minuten verholpen, maar ja, dat was te laat).

47 6 2

Er lag na de laatste storm best wel wat vuil in het water. Han van Geijn en Lieuwe van der Net hebben zoveel mogelijk takken en waterplanten verwijderd. Maar tijdens het wedstrijdvaren hadden we nog steeds wat last van deze rommel in het water.

Uiteindelijk ging de 1e heat van 4 stuks van start. Jan Klinge wist gelijk de leiding te nemen en stond deze niet meer af. Guus van Pouderoyen miste een boei en zijn balletje ging uit de ring, dus geen succes voor hem. Wim Driessen had dit keer de ring met de rode bal. Dat was merkbaar, want het ging hem deze keer wat minder goed af. Maar met wat rommel in zijn schroef wist hij toch derde te worden. Lieuwe werd tweede.

47 6 3

Hierna volgde de 2e heat. Leen Stook wist als eerste te vertrekken en kon bij de eerste boei ook Wim nog wegdrukken. Ondanks deze actie wist Wim bij de derde boei de leiding over te nemen van Leen en ook als eerste te finishen. Leen werd alsnog tweede en Lieuwe derde. Jan kon zijn zeer fraaie prestatie van de 1e heat niet herhalen en werd vierde. Guus eindigde als vijfde.

Na een pauze, welke Han had ingesteld om even koffie te drinken voor de liefhebber en de administratie bij te werken kon de 3e heat van start

gaan. Bij de 

start ging het bij Jan fout, hij had nl. de draad in de schroef. Na reparatie hiervan kreeg hij van Wim Driessen 2 drijvers om de draad op het water te houden. Bij Guus ging na de start de bal weer uit de ring en kwam Jan vast te zitten in de water-planten. Wim lag alweer snel op de eerste plek, maar nadat Jan weer vrij was, ging hij in een rap tempo in de achtervolging. Het mocht helaas voor hem niet lukken, bij de derde boei, zo bleek later, kwam een plasticzak vast te zitten in zijn schroeven en kon niet meer varen. Na de finish ging Lieuwe met zijn boot een poging doen om de boot van Jan naar de kant te brengen. Deze actie werd even later overgenomen door Wim en Guus. Hierdoor kon toch ook Jan weer van start gaan in de 4e heat.

47 6 4

Bij de start van deze heat wist Guus dit keer als eerste weg te komen. Maar voor de eerste boei werd hij toch weer ingehaald door Wim. Door de onbedoelde hulp van Guus wist Wim bij de derde boei voorop te blijven. Lieuwe werd tweede en Leen derde. Voor de finish had Guus weer ruzie met de bal en moest derhalve wat extra werk verrichten.

Al met al was het ook dit keer weer een erg leuke vaarochtend. Na de vakanties weer verder.

                                                                   Henk van Hattem

 

Zondag 4 juni 2023.

Het was vandaag dan weer de eerste keer dat we dit jaar de onderlinge wedstrijden met de motorboten hadden.

We hadden prachtig weer, dus dat maakte het weer gezellig aan de waterkant.

Na de benodigde spullen, zoals boeien en de lijnen, uit de container gehaald te hebben, kon er  gestart worden met het uitleggen van het parkoers. Net als vorig jaar bestond het parkoers uit een lijn met 6 boeien, welke te samen 3 poortjes vormden en een lijn met daaraan de startboei. Onderwijl was ook de tafel neergezet, waar de vaarders hun modellen op konden zetten en deze ook klaar gemaakt konden worden voor de wedstrijd.

Er waren dit keer 6 deelnemers. Ook Han van Geijn was er met zijn sleepboot, maar deed niet mee aan het parkoersvaren. Wel was hij bereid om gedurende de 4 heats op te treden als jury.

47 5 7

Nadat alle boten in het water lagen en voorzien waren van de ring met daarin het balletje, kon de 1e heat van start gaan. Het was de eerste keer dit jaar, dus een ieder moest weer even wennen, wat ook duidelijk te zien was aan de capriolen op het water. Gelukkig kwamen alle boten goed weg en kon de heat afgerond worden met als eerste winnaar Wim Driessen.

Toen de boten weer achter de startlijn lagen kon de 2e heat van start gaan. Ook dit keer was Wim de winnaar, maar had hij toch veel meer concurrentie, o.a. van mij en Jan Klinge.

De 3e heat was ook weer voor Wim. Ikzelf had pech, mijn balletje ging uit de ring, dus moest ik naar de kant. Gelukkig was ik niet de enige, dat was dus weer een troost voor mij.

Bij de 4e heat dacht Guus van Pouderoyen dat het tijd werd dat hij ook een heat ging winnen. En zo geschiedde. Wim en Lieuwe van der Net moesten het tegen hem afleggen.

De uiteindelijk dagwinnaar was aan het eind nog niet bekend. Daar moest Lieuwe, als havenmeester, nog aan gaan rekenen. Op de clubavond van 6 juni zal de uitslag zeker bekend zijn en de medailles worden uitgereikt.

Al met al was het weer een geslaagde vaardag en op naar de volgende.

                                                                   Henk van Hattem

 

Zondag 28 augustus 2022.

Na een korte vakantiestop was op 28 augustus weer een Motorbootvaardag.
Ook nu weer volgens de nieuwe opzet. Achter je bootje sleep je een ring van ongeveer 25 cm diameter met daar in eer kleinere , ca. 7 cm bal.
Alle schepen starten tegelijkertijd en de kunst is het om als eerste te finishen zonder de bal uit de ring te laten glippen. Uit voorgaande wedstrijden is al gebleken dat een te hoge snelheid de belangrijkste factor is voor het verliezen van de bal (zit overigens vast met een kort lijntje, zodat we hem niet aan de andere kant van de vijver hoeven op te vissen). Het mooie is nu dat ongeacht de grootte van de boot die snelheid bijna voor ieder schip gelijk is .Een klein schip kan dus evengoed winnen als een grootte boot! Beheersen van je snelheid is dus belangrijk.

2808 01
In overleg met Leeuwe hebben we het parkoers uitgebreid naar een vierkant met in totaal 4 poortjes. Dit om de vaartijd en de inhaal kansen te verhogen.
In de tweede Heat hebben we de startboei opgenomen in het parkoers waardoor er nu een denkbeeldige M wordt gevaren. Hierdoor ontstaan er nu binnen en buiten bochten. Vandaag waren we slechts met 4 man, Henk van Hattem moest zich helaas afmelden.
Wel aanwezig waren Lieuwe van het Net, Ben Bezemer, Jan Klinge en onder getekende Wim Driessen.
Helaas waren er geen liefhebbers om als tijdwaarnemer op te treden, maar met maar 4 man aan de start hebben we dit onderling opgelost.
De eerste Heat had een wat chaotische start , dringen bij de eerste 2 poortjes maar verliep daarna redelijk totdat Ben de sleeplijn in zijn schroef kreeg en moest opgeven .
Voor de tweede Heat werd het parkoers gewijzigd naar de eerder genoemde M vorm. Iets wat Lieuwe en jan , ondanks het oefenen gelijk op het verkeerde been zetten en zij het oude parkoers wilde gaan varen. Beide moesten zich dan ook tevreden stellen met de 3 en 4e plaats.
De derde Heat verliep een stuk en werd het nieuwe parkoers keurig gevolgd. Helaas voor Ben zat het weer tegen met de sleeplijn.
Bepaalde scheepsvormen waarbij de schroef dicht bij de achtersteven zit nijgen de sleeplijn onder te trekken als er achteruit wordt geslagen. Bij mijn boot zitten de schroeven diepen en iets meer naar voren. Misschien moeten we de sleeplijn gaan voorzien van kleine drijver om zo het verschil van rompvorm te elimineren.
In de vierde Heat (we hadden tijd over) besloot Ben niet meer te stoppen of achteruit te slaan. De rest van ons moest er helaas gewoon achter aan blijven varen, wat resulteerde in een mooie Heat overwinning voor Ben.
Iedere aansluitende clubavond wordt de uitslag door Lieuwe bekend gemaakt, met aansluitend een medaille voor de dag winnaars. Een mooie vaardag met helaas weinig deelnemers. Hou de vaarkalender in de gaten (clubblad) en kom gezellig meevaren.

 

Wim Driessen

 

Zondag 26 juni 2022.

Vandaag was het weer tijd om aan de Rijnsingel voor de 2e keer wedstrijd te varen, en wel op de nieuwe manier, dus met de ringen achter de boten. Om 10.00 uur was ik aanwezig, Ben Bezemer stond er al. Even later kwamen Wim Driessen en Lieuwe van der Net. Later kwamen ook de andere deelnemers. De opkomst was mager, maar voldoende om het parcours uit te leggen, wat dan ook door de aanwezigen met vereende krachten werd gedaan.
2606 01

Er werden 2 lijnen uitgelegd, dit om er voor te zorgen dat de boten wat minder door elkaar zouden varen als de heen en de ander weer terug het parcours aflegde. Dit lukte prima, waardoor het niet zo chaotisch verliep. Ted de Beijer was ook komen kijken en werd gelijk gebombardeerd tot controleur.

2606 02
Hierna kon de 1e heat van start gaan. Het was net als de vorige keer erg spannend. Helaas was de start voor mij niet goed, de bal ging vrij snel uit de ring. En dat gebeurde deze heat meerdere keren, zodat ik roemloos als laatste eindigde. Aan de kop van het veld was het spannender. De strijd werd door Wim Driessen in zijn voordeel beslecht, hij werd eerste. Guus Pouderoyen wist tweede te worden en Ben Bezemer eindigde als derde. Er volgde nu een korte pauze, zodat de redacteur de nodige notities kon maken voor het clubblad en ook zijn koffie kon opdrinken.
2606 03

De 2e heat ging hierna van start. Dit keer ging ik wel goed van start, bij de eerste boei nog wat ‘last’ van de boot van Ben, maar dat ging voor mij verder wel goed. Alleen jammer dat toch ook nu weer bij de bal uit de ring ging. Hierdoor was ik de eerste plek kwijt, maar wist toch nog derde te worden. Ook nu wist Wim eerste te worden met Lieuwe als goede tweede.
2606 04

Hierna ging de 3e heat al vrij snel van start. Ook nu zaten de goden mij niet mee, weer de bal uit de ring ( tot 2 keer toe). Na een spannende strijd aan de kop van het veld, wist Ben toch te eindigen als eerste, Wim werd tweede en was de derde plek dit keer voor Guus.
Het was ook nu, net als de eerste keer, weer een spannende strijd onderling. Helaas was het niet mijn dag.
2606 05

Na afloop kwam er ook nog iemand met zijn model langs, een Kever in de schaal van 1:5. Ook dit was een imposant model, dat van de aanwezige leden veel aandacht kreeg.

Henk van Hattem

Zondag 22 mei 2022.

Vandaag stond de eerste vaardag voor het motorbootvaren op het programma. Dus op tijd opstaan en opweg naar de Rijnsingel in Bolnes.
2205 01

Bij aankomst, iets voor tienen, zag iknog geen bekende gezichten. Na het parkeren van de auto zag ik Lieuwe van der Net uit zijn auto komen.
Ons vaarwater was ondertussen in gebruik door een visser, die aan het vissen was met 3 hengels. Even later verscheen Cor Gonlag en iets later nog Guus van Pouderoyen en Wim Driessen. Er werd met de aanwezige leden besloten om gelijk te beginnen met het nieuwe parcoursvaren, nl. met de ringen en bal. Dus het zgn. ‘ringvaren’. Ondertussen was ook Jan Klinge aan de waterkant verschenen.
Het was nu tijd om het nieuwe parcours in het water te leggen, te weten 1 lijn met 6 boeien, die te samen 3 poortje. Vormden. Dat was dus vrij snel gepiept. Besloten werd om eerst 2 proef heats van elk 2 rondes te varen, zodat een ieder goed zou kunnen beoordelen hoe e.e.a. zou gaan.. Dus ringen uit de container gehaald en achter de verschillende boten bevestigd.

2205 02

Hierna konden de boten achter de startlijn gaan liggen en gaan varen na het startsein van de havenmeester. Voor een ieder was het op deze manier varen nieuw, dus ging iedereen rustig van start, maar al snel werden de grenzen opgezocht, waarbij de bal in de ring moest blijven liggen. Het ging al snel te hart, ook bij mij, waardoor de bal uit de ring floepte. Dus naar de kant en de bal opnieuw in de ring leggen en weer verder varen. Dit kost wel veel tijd, waardoor de achterstand snel groot werd. Uiteindelijk wist Wim de 1e heat en ikzelf de 2e heat winnend af te sluiten. Hierna ging de 1e echte heat van start na het
startsein van Lieuwe. Net als bij het zeilen was de start ietwat chaotisch, maar bij het eerste poortje ging alles toch goed. Wim wist de leiding
te nemen en stond deze ook niet meer af. Ikzelf wist me op te werken naar de tweede plek en deze ook te behouden. Na mij kwam uiteindelijk
Cor als derde over de finish. De boten van Jan en Guus zaten verstikt in de sleeplijn van de ringen en konden niet finishen. Dat Lieuwe havenmeester moest zijn en zelf ook varen was niet zo’n goed idee, dus bij de 2e heat werd Ben Bezemer, die ook was komen kijken
(zonder model, want hij was op de fiets), gevraagd deze rol van Lieuwe over te nemen, wat hij ook gelijk deed. Ondertussen had Wim nog
een extra boei in het water gelegd om het gekrioel bij het ingaan van de tweede ronde te vermijden. Tijdens de race bleek dit een goede greep
te zijn. Na wat schermutselingen hier en daar tijdens de race wist ik beslag te leggen op de eerste plaats, Wim werd tweede en Guus derde.
Daar de 2 heat door schillende vaarders werd gewonnen, moest er een derde heat gevaren worden om zodoende een winnaar te kunnen
bepalen. Maar eerst was er een korte koffie pauze, waarin ik mijn beker koffie kon opdrinken. Ben stond alweer snel klaar om de 3e en beslissende heat te starten. Hierin was ik wederom de snelste, mede omdat bij Wim de bal uit de ring floepte. Jan wist tweede te worden en Lieuwe derde. Guus finishte niet, hij had problemen, welke uiteindelijk aan zijn accu bleken te liggen. An het eind mocht ik me dus dagwinnaar noemen. 

Henk van Hattem

Zondag 22 mei was het weer zover, de eerste keer parcours varen aan de Rijnsingel 2022.
Het was een stralend zonnige dag met weinig wind. Als havenmeester was ik om ongeveer kwart voor tien aan de Rijnsingel. Kort daarop kwam ook Henk van Hattem aan rijden. Omdat we niet wisten of er nog meer parcoursvaarders zouden komen, zijn we niet begonnen met het parcours op te bouwen. Om ongeveer tien uur twintig waren er zeven leden aanwezig om parcours te varen. Na onderling overleg hebben we besloten om het nieuwe parcours te gaan varen.

2205 03

Dat wil zeggen met een ring achter je boot met een bal er in drie poortje te nemen en wie het snelste het parcours af legt is de winnaar. Dit alles in directe competitie met je tegenstanders met de restrictie dat de bal niet uit de ring mag komen.Eerst hebben we twee proefronden gevaren om te wennen aan het varen in een parcours met directe concurrenten. Voor sommigen was dat wel even wennen. Ook met een sleep achter je boot was niet altijd makkelijk. Het gebeurde nogal eens dat de sleepdraad in de schroef terecht kwam. Na deze oefening zijn we begonnen met de echte wedstrijd. We besloten om drie wedstrijdronden te varen. De volgende leden hebben zich gewaagd aan een rechtstreekse onderlinge strijd met elkaar, te weten Henk van Hattem, Wim Driessen, Cor Gonlag, Guus van Pouderoyen, Jan Klinge en Lieuwe van der Net.

2205 04

Het was voor mij als havenmeester eigenlijk te moeilijk om tegelijk te varen en bij te houden wie als eerste enz. over de finish kwam. Gelukkig was Ben Bezemer ook even komen kijken. Hij was bereid om de startprocedure voor zijn rekening te nemen en ook bij te houden wie als nummer één, twee en drie over de eindstreep kwamen.Iedereen heeft deze nieuwe manier van parcoursvaren als zeer leuk ervaren. Men was veel meer actief bezig en de directe onderlinge confrontatie met elkaar bracht soms spannende momenten met zich mee. Na drie vaarronden zijn de winnaars van deze zondag geworden: op de eerste plaats Henk, tweede Wim en als derde, ondanks vaak de sleeplijn in de schroef, Jan Klinge.Het opruimen van het parcours ging, evenals het erin leggen zeer snel.

2205 05

Het ging maar om één lijn waar zes boeien met wat lood aan vast zaten. Iedereen heeft deze manier van varen als zeer positief ervaren en vond dat dit zeker navolging verdiende. Het is natuurlijk altijd zo dat we op bepaalde punten nog iets kunnen veranderen c.q. verbeteren. Al met al een zeer geslaagde eerste dag van
het parcoursvaren 2022. 

Lieuwe van der Net 

 

Motorboot varen 2021:

 

Ook dit jaar is er weer motorboot parcoursvaren geweest in de Rijnsingel.
De eerst geplande wedstrijd op zondag 13 juni heeft niet plaats gevonden, omdat de toen geldende Corona maatregelen dat niet toestonden.
Gelukkig konden de andere geplande wedstrijden wel doorgaan. We hebben wat dat betreft wel geluk gehad.
De verslagen van de afzonderlijke wedstrijddagen hebben jullie kunnen lezen in de afgelopen clubbladen.
Op het moment dat ik dit schrijf is het niet mogelijk om een clubavond te houden en dus ook geen eindejaarsbijeenkomst
waarop altijd de clubkampioen bij het zeilen en het motorbootvaren bekend gemaakt wordt. Daarom deze schriftelijke bekendmaking
van de clubkampioen 2021 bij het motorbootvaren.
Zoals jullie weten wordt op de laatste dag van het motorbootvaren gestreden om het clubkampioenschap.
Op vier juli was Wim Driessen de nummer één van die dag, evenals op zondag vijf september.
De laatste dag van het motorbootvaren was op zondag negentien september. Dit zou een spannende dag
kunnen worden. Als Wim nog een keer eerste zou worden dan was er geen tegen kandidaat
voor hem om te strijden om het clubkampioenschap en was hij automatisch clubkampioen geworden.
Helaas was hij niet aanwezig en kon het kampioenschap op dat moment beslist worden door de toen aanwezige leden, dat wil zeggen,
degene die als eerste zou eindigen zou de enige zijn die in de finale om het kampioenschap zou moeten varen. De eerste van die dag is geworden
Henk van Hattem en is nu dus clubkampioen 2021. Van harte gefeliciteerd Henk.

Motorboot 2021
Hopelijk kunnen we in dit nieuwe jaar weer zonder al te veel beperkingen onze hobby blijven uitoefenen.

Lieuwe van der Net,
Havenmeester motorbootparcours varen

 

Zondag 26 september 2021.


Een dag na het zeilen was het vandaag de beurt aan het motorbootvaren. Net als gisteren was het vandaag ook weer prachtig weer om aan de waterkant te staan. Hoewel het ’s morgens vroeg nog goed geregend had, stond er nu een zonnetje en werd het langzaam steeds warmer aan het water.

motorboot 21 09

Toen de nodige leden gearriveerd waren, kon er gestart worden met het uitleggen van ons parcours.
Nadat dit klaar was kregen we van de havenmeester nog even de tijd om te oefenen en konden we om11.00 uur starten met het parcoursvaren.

motorboot 21 10

Er waren 9 vaarders aanwezig, waarvan er 7 meededen aan het parcoursvaren. De spits werd afgebeten door Jan Klinge. Hij
ging voortvarend van start , maar wist uiteindelijk niet verder te komen dan 10 punten. Hierna was het de beurt aan Jan Brouwer. Hij deed het een stuk beter dan Jan en wist op 18 punten uit te komen. (bij de havens ging het mis). Toen was het mijn beurt om mijn kunnen te laten zien.

motorboot 21 11

Nu het probleem met mijn vaartregelaar opgelost was, ging het een heel stuk beter en wist ik af te sluiten met het maximum van 21 punten. Na mij kwamen Ted de Beijer, die eindigde met 14 punten, Dick van de Wetering, die 15 punten wist te vergaren, Guus Pouderoyen, die thuis kwam met 13 punten. Hierna was Lieuwe van der Net aan de beurt, die vaak goed is voor 21 punten. Vandaag ging het echter in de hindernis met de 3 pijpen fout en werden het niet meer dan 18 punten.

motorboot 21 13

Dit betekende dat er dus een barrage gevaren moest worden tussen Lieuwe en Jan Brouwer.
Zij moesten dus een tweede keer het parcours afleggen. Jan Klingen meldde toen het volgende: “Daarom raak ik van alles (boeien), hoeft ik maar 1 keer het parcours te varen”.

motorboot 21 14

Lieuwe mocht als eerste starten en wist wederom 18 punten te halen. Met Jan ging het iets slechter, hij kwam niet verder dan 17 punten. Na de barrage was het tijd geworden om het parcours weer uit het water te halen. Hierna kon er verder weer vrij gevaren gaan worden.

Henk van Hattem

Zondag 4 juli 2021.

Door de versoepelingen m.b.t. Corona konden we vandaag dan toch starten met het motorbootvaren aan de Rijnsingel. Het was er prachtig weer voor, dus dat was alvast gunstig.
motorboot 21 05

De zaterdag ervoor had ik het gerepareerde karretje met de touwen voor ons parcours nog naar onze container gebracht, welke Leen Stok voor mij geopend had, zodat deze zondag het parcours uitgelegd kon worden, ook als ik misschien iets later aanwezig zou zijn.
Ik was echter op tijd, dus samen met Lieuwe van der Net en Wim Driessen kon ik ons parcours uitleggen. Het was weer even wennen, maar motorboot 21 06

onder de bezielende leiding van Lieuwe is het ons toch weer gelukt, al moest de handleiding daarvoor wel enkele malen geraadpleegd worden.

Als eerste mocht deze dag Jan Klinge van start gaan. Hij voer het parcours met zijn vrachtschip, wat niet altijd van een leien dakje ging. Uiteindelijk wist hij de finishen met 12 punten.
motorboot 21 07

Wim Driessen mocht als tweede van start gaan. Het ging perfect en hij wist het parcours dan ook foutloos af te leggen, wat later voldoende bleek te zijn om de overwinning van deze dag naar zich toe te kunnen halen.
Ik zelf mocht als 3e starten. Op de kant had ik al de nodige problemen met mijn vaartregelaar. Het nulpunt was bijna niet in te stellen bij deze regelaar, welke we op de clubavonden gebouwd hebben en wat een ontwerp was van o.a. Karel Langeweg. Het parcoursvaren ging dan ook navenant slecht. Iedere keer stopte hij ermee, dus kon ik het varen met mijn nieuwe boot, de En Avant 27 van Muller uit Dordrecht, jammer genoeg afsluiten met slechts 11 punten. Ik heb voor de volgende officiële vaardag dus nog wel het e.e.a. te veranderen. Ik denk zelfs een hele andere regelaar te installeren, wat niet meevalt, want ik vaar op 24 volt.
motorboot 21 08

Na mij kwamen Leen Stok, Dirk van de Wetering, Ted de Beier en als laatste Lieuwe aan de beurt. Lieuwe en Dirk hadden beiden 1 fout gemaakt en kwamen dus uit op 18 punten. Hierdoor moest er voor de plaatsen 2 en 3 een barrage gevaren worden door hen. Dit gebeurde onder leiding van Wim Driessen. Lieuwe wist het parcours af te leggen in 2.46 minuten en had 11 punten. Voor Dirk liep het beter af, hij had 3.20 nodig maar had 15 punten. Dirk is vandaag dus 2e geworden en Lieuwe 3e.
Dus nu op naar de volgende vaardag na de zomervakantie, in de hoop dat er dan wel meer leden aanwezig zullen zijn.


Henk van Hattem

Zondag 13-06-2021.

Het is vandaag wel de 13e van de maand, maar dit betekent dit keer geen ongeluk. Nu er dus weer versoepelingen zijn, kunnen we vandaag, net als afgelopen zaterdag met het zeilen, weer een oefendag houden voor het motorbootvaren.

De weergoden waren ons deze dag bijzonder gunstig gezind, het was weer prachtig zomerweer, dus de korte broek misstond niet.

Bij mijn aankomst aan de Rijnsingel in Bolnes waren er al een paar leden van de club aanwezig. Dus ook snel mijn boot uit de auto gehaald en de accu’s er ingezet. Ik was deze dag, daar het een oefendag betrof, met mijn nieuwe aanwinst, de En Avant 27.

motorboot 21 01

Nou denk je natuurlijk, die boot is zorgvuldig getest, is ook zo, dus accu’s erin en varen maar. Helaas dacht mijn vaartregelaar daar toch anders over. Ik gebruik de regelaar, welke we binnen de vereniging gebouwd hebben. Ze werken uitstekend, alleen het nulpunt instellen is  wel heel erg kritisch. Als dit niet goed is dan werkt de regelaar niet. Na veel proberen en resetten werkte hij alsnog en kon mijn boot te water.

motorboot 21 02

De vaareigenschappen waren helemaal goed. Ook het achteruitvaren lukte perfect. Dus voor het parcoursvaren kan ik hem met een gerust hart inzetten Naast mij waren er vandaag nog 13 andere leden aan de waterkant, waarvan er 9 een boot bij zich hadden. Er werd al snel heel wat afgevaren, maar ook het kletsen aan de wallekant was niet van de lucht. Begrijpelijk want we hadden elkaar al een lange tijd niet meer gezien of gesproken. Sommige zelfs een jaar niet. Het was dan ook weer een gezellige boel.

motorboot 21 03

Samen met Wim Driessen ook nog even geprobeerd het karretje met onze parcourslijnen te repareren. De bevestiging van de wielen was defect. We hadden wel gereedschap bij ons, maar geen boormachine. Hierdoor lukte de reparatie niet, dus heb ik het karretje mee naar huis genomen om hem daar te maken.

Rond 12 uur gingen de meeste leden weer richting huis. Maar toen kwam de zoon van Rob Hageman nog even langs met zijn speedboot. Hij werd snel te water gelaten en kon varen. Met een enorme snelheid ging hij over het water, gelukkig lagen er geen schaalmodellen meer in het water. Het blijft toch altijd weer spectaculair om die snelheden, waarmee dan gevaren wordt, te zien.

motorboot 21 04Veel van de aanwezige leden vroegen nog wanneer we weer een clubavond hebben. Ik  kon daar geen antwoord op geven, en ook het aanwezige bestuurslid, Wim Driessen, kon dit niet. Hij zou het bij de voorzitter gaan navragen.

Henk van Hattem

Motorbootvaren.

 

Zondag 15 september was de vierde keer van het afgelopen jaar (2019), dat er motorbootparcours gevaren werd in de Rijnsingel.
Het was goed weer om te varen, niet te koud en het waaide ook niet zo hard. Het aantal deelnemers was voor die dag vijf leden.
Er werd nauwkeurig en geconcentreerd gevaren.

wim 2019 1

Wim Driessen was in de eerste ronde foutloos en ook Lieuwe van der Net legde het parcours foutloos af.
Van de andere deelnemers behaalde Jan Brouwer 15 punten en dat was ten opzicht van de rest de hoogste score. Hiermee kwam hij op de derde plaats.
Nu moesten Wim en Lieuwe nog varen om de eerste en de tweede plaats. Er moest deze keer ook op tijd gevaren worden. Wim was met 3.21.09 minuten de snelste en ook nog eens foutloos.
Lieuwe legde het parcours af in 3.24.48 minuten maar maakte fouten doordat er wat boeien werden geraakt. Door dit alles is Wim de dagwinnaar geworden.


Daar dit de vierde keer en laatste was, moest er ook nog gevaren worden om het clubkampioenschap.
Diegenen die een eerste plaats hebben behaald tijdens dit seizoen komen hiervoor in aanmerking.
Dat waren op 23 juni Lieuwe van der Net, op 14 juli Wim Driessen, op 1 september Henk van Hattem en op 15 september nogmaals Wim Driessen.

wim 2019 2
Er werd in onderling overleg besloten om direct op tijd te gaan varen.
Uiteindelijk heeft Wim, door een foutloos parcours te varen en ook nog eens de snelste tijd neer te zetten, het clubkampioenschap in de wacht gesleept. Gefeliciteerd Wim.

motorboot mascotte
Zoals jullie weten heeft de prijsuitreiking reeds plaats gevonden op de Nieuwjaarsreceptie van 7 januari 2019 jongsleden.
Terug kijkend naar het afgelopen jaar, voor wat het motorbootparcoursvaren betreft, hebben we mooi weer gehad bij het varen.
Op al de geplande dagen kon er ook gevaren worden. En hoefden we niet naar andere dagen uit te wijken.
Het aantal deelnemers was steeds voldoende om op de betreffende dag parcours te gaan varen. Het minimale aantal moet namelijk vier leden zijn .

Toch kunnen we nog wel wat meer leden gebruiken die hun vaar vaardigheden kunnen testen en een gooi doen naar de dagprijs en uiteindelijk een poging doen om het clubkampioenschap in de wacht te slepen. Hopelijk tot ziens aan de waterkant aan de Rijnsingel in Bolnes.

Lieuwe van der Net, havenmeester

 

Verlicht varen

Dinsdag 8 oktober 2019.

Vanavond stond het verlicht varen met onze motorboten weer op het programma.  Na de mislukte pogingen van de laatste paar jaar door het slechte weer of te vuil vaarwater was het vandaag wel weer een keer raak. 

2019 16

De weergoden waren ons deze avond zeer goed gezind. Het was wel frisjes maar lekker droog en ook het vaarwater was keurig schoon. Hierdoor kon er zorgeloos gevaren worden, zonder bang te hoeven zijn voor waterplanten in de schroef.

2019 17

Er waren 10 leden aanwezig met hun verlichte schepen, waarbij sommigen meer verlichting droegen dan de standaard scheepsverlichting. Doordat het echt donker was, moesten we wel goed uitkijken waar we liepen, daar de tegel van ons plateau door de wortels van de treurwilg op sommige plekken er ongelijk lagen.

2019 18

Natuurlijk verloopt zo’n avond niet altijd helemaal vlekkeloos. Voor Leen Stok liep het bv. niet goed. Zijn boot gleed, na hem uit het water te hebben gehaald, tijdens het lopen naar de kraam uit de steun en viel van geringe hoogte op de grond. Helaas was hij hierdoor te beschadigd om nog verder te kunnen varen. Ook bij de voorzitter ging het bijna fout, maar gelukkig liep dit verder goed af.

2019 19

Het was een gezellige anderhalf uur aan de Rijnsingel en blijft dan ook zeker voor herhaling vatbaar Zeker daar Arie in ’t Veld nog koffie en stroopwafels had meegenomen voor de vaarders. Deze geste werd zeer gewaardeerd.

2019 20

Rond half negen werd het tijd om de  accu’s weer uit de boten te halen en de spullen in de auto te zetten. Na het opruimen van de kraam kon iedereen weer met een goed gevoel naar huis.


Henk van Hattem

PS de fraaie foto’s, die een goed indruk geven van deze avond, zijn gemaakt door Wim Driessen, waarvoor mijn dank.

Motorbootvaren 15 September 2019

Zondag 15 september 2019.

Op deze zondag vindt de laatste keer parcoursvaren plaats. Net als de vorige keer is de opkomst niet echt geweldig te noemen, Het is dat Leen Stok nog kwam, maar anders waren we eigenlijk met te weinig deelnemers. Maar het parcours moest toch uitgelegd worden daar vandaag ook gevaren moest worden voor de prijs van seizoen winnaar tussen de winnaars van vorige wedstrijden.

2019 13

Dus met vereende krachten werd het parcours er in gelegd en konden we starten.

Als eerste ging Jan Brouwer van start en wist met 15 punten te eindigen, Hierna kwam Wim Driessen, die foutloos rond ging, dus 21 punten wist te halen. Alleen Lieuwe wist vandaag nog foutloos rond te gaan. Voor mij waren er slechts 14 punten weggelegd en voor Leen Stok 12 punten.

2019 14

Hierdoor moest er dus een barrage gevaren worden tussen Wim en Lieuwe voor de dagprijs. Wim moest als eerste en wist in een  tijd  van 3.21.09 foutloos te eindigen. Hierna was Lieuwe aan de beurt, maar voor hij kon starten ging plotseling de boot van Leen Stok, die nog in het water lag, er vandoor. Oorzaak was toen niet bekend, maar gelukkig ging alles goed en kon de boot van Leen ‘gered’ worden en kon Lieuwe van start gaan.

Bij de eerste sluisdoorgang ging Lieuwe  echter in de fout, Hij voor nog wel verder, maar dat was geen succes en eindigde met 11 strafpunten in een tijd van 3.24.48.

2019 15

Dit betekende dus dat Wim de dagwinnaar was van vandaag.

Hierna was het dus de beurt aan Henk van Hattem, Lieuwe van der Net en Wim Driessen om als dagwinnaars onderling te gaan bepalen wie uiteindelijk de kampioen van dit seizoen zou gaan worden.

De uitslag van deze onderlinge confrontatie wordt bekend gemaakt tijdens de Nieuwjaarsreceptie op 7 januari 2020. Dus krijgen jullie daar van mij nu geen verslag van.

Henk van Hattem

 

Motorbootvaren 1 September 2019

Zondag 1 september 2019.

Vandaag stond het motorbootvaren in de Rijnsingel weer op de agenda. Dit was de derde keer dat we weer wedstrijd gaan varen conform het nieuwe systeem.

Rond 10 uur was ik aanwezig en al spoedig kwamen Lieuwe (de havenmeester) en Wim Driessen ook. Dus samen hen het parcours in het water gelegd. Toen we daar rond half 11 mee klaar waren was naast ons drieën, alleen Rob Hageman nog maar aanwezig.

2019 10

De opkomst was dus minimaal wat ik toch wel erg betreur.

Gelukkig kwam Jan Brouwer ook nog om te varen. Als beloning mocht hij als eerste starten Met zijn sleepbootje. Helaas ging dat niet goed, want zijn vaaraccu had de geest gegeven. Gelukkig had Wim nog een reserve accu bij zich, welke ook in het bootje van Jan paste, dus kon hij toch nog van start. Nadat hij door de sluizen was gevaren most hij toch de strijd staken. Er zaten nog meer problemen in het bootje, waardoor door varen geen goede optie was.

2019 11

Na Jan mocht ikzelf van start gaan, dus met de Grimmershörn het parcours  afgelegd. Gelukkig heb ik geen stuurfouten gemaakt, dus een foutloos parcours afgelegd.

Na mij was Wim aan de beurt. Hij voer lange tijd foutloos, tot de tweede doorgang door de sluizen. Hierbij raakte hij aan het eind de zijkant van de sluis, wat drie strafpunten betekende.

2019 12

Als laatste was Lieuwe aan de beurt. Ook hij voer lange tijd foutloos en ging pas bij het achteruit de haven in varen in de fout.

Hierdoor werd ik dus de dagwinnaar en kan op 15 september in de finale strijden voor de seizoensprijs.

Henk van Hattem

 

Zondag 14 Juli 2019

Vroeg opgestaan 8:00 uur (voor mij op een zondag), ontbijtje gemaakt, boot ingeladen en op weg naar de Rijnsingel. De week er voor de boot nagekeken en alles opgeladen. Met de nieuwe opzet van het parcoursvaren, elke week prijs, had ik deze keer mijn zinnen gezet op een mooie mediale voor in de “prijzenkast”. Met het zeilen lukt het aardig, nieuwe boot gekocht en aangepast, met de hoop dit jaar het René Vliegenthart moeilijk te maken.
Maar goed terug naar het motorbootvaren. Aangekomen bij de Rijnsingel was Lieuwe al vast begonnen met het opzetten van het parkoers.

2019 7
Aangezien ik de vorige keer, vanwege het lekkere weer, met een korte broek aan, mij een weg moest banen door het struikgewas met brandnetels, was ik deze keer voorbereid.
Voorzien van laarzen, langen broek, shirt met lange mouwen en tot slot handschoen nam ik de taak op mij om de lijnen met boeien uit te lopen, weer door het stuikgewas, maar nu geen centje jeuk of natte voeten.
Het schoonmaken van de vijver houd dus helaas niet in dat ook de waterkant wordt gemaaid. Waarschijnlijk weer een hele andere afdeling.
Deze zondag waren er vijf kandidaten voor het parkoers varen. Lieuwe van het Net, Guus Pouderoyen, Ted de Beijer, Jan Klinge en ondergetekende. Henk van Hattem moest zich helaas verontschuldigen vanwege een privé aange- legenheid. Henk is altijd goed voor een podiumplaats en we hopen dat hij de volgende keer weer van de partij is.
Vijf deelnemers is het minimum dat er gesteld is om het parcoursvaren doorgang te laten vinden. (nieuwe opzet)
2019 8
Guus ging na aanvankelijk technische problemen als eerste van start. De ontvanger-accu van zijn blusboot wilde niet mee werken op deze zondag ochtend. Na het installeren van nieuwe, geleende baterijen ging Guus van start (weer keurig nieuwe terug gekregen). Uitgerust met drie moto- ren en dito roeren ging Guus voortvarend van start. Misschien iets te voortvarend. Als blusboot is een hoge snelheid wenselijk, echter om fout- loos parcours te varen duidelijk niet. Guus gooi- de na drie hindernissen de handdoek in de ring. Het had een Amerikaanse auto kunnen zijn, rechtdoor prima, de hoek iets minder. Later heeft hij nog geëxperimenteerd met diverse motorin- stellingen, wat duidelijk een verbetering gaf. Volgende keer beter Guus!
Jan was de volgende in rij. Zoals verwacht voer Jan een goed solide parkoers. Helaas voor hem niet foutloos. Ted met zijn Smit sleper Duitsland deed een verwoede poging Jan te overtreffen. Helaas lukte hem dat niet, alleen de slalomboeien werden foutloos genomen.
Gezien mijn Smit sleper even breed is als die van Ted, was het logisch dat ik als volgende mijn stuurkunsten mocht vertonen. Met de lessen geleerd van de vorige keer ging ik behoedzaam het parkoers rond. De vorige keer werd ik slechts vierde, dus buiten de medailles.
Maar nu, ……. foutloos tot de haven en met alleen de twee schroeven en zonder boegschroef lukte het mij de sleper, zonder de kantjes te raken de haven binnen te varen. Dit is voor mij de eerste keer foutloos! Mag wel een keer na ruim drie jaar.
Nu lijdzaam toezien hoe Lieuwe, koning van het parkoersvaren zijn ronde draaide. Als Lieuwe ook foutloos rond zou gaan zou er een tweede ronde moeten komen.
Maar zowaar Lieuwe maakte een fout, bij een boei? Blacout, schittering in de ogen, afgeleid door vrouwelijk schoon? Maar het maakte mij niet uit, goud. Eindelijk.
De complete uitslag van deze dag is verder in het clubblad terug te vinden.
Na nog wat gespelevaard te hebben en Guus zijn nieuwe motorsetting getest te hebben, werd
het parkoers weer afgebroken en opgeruimd in de container.
Als ik goed geteld heb zijn er nu drie eerste plaats winnaars in het totaal klassement.
Maar met nog twee wedstrijden te gaan ligt het clubkampioenschap motorbootvaren nog open. De volgende vaardag is op 1 september,

Tot ziens aan de Rijnsingel . Wim Driessen

Motorboot parcoursvaren op zondag 14-7-2019 door Lieuwe van der Net, Havenmeester

 

2019 9In tegenstelling tot de vorige keer was ik , de havenmeester , om ongeveer tien uur aan de waterkant aan de Rijnsingel. Op de weg hier naartoe was het wat gaan regenen maar gelukkig was het op tijd weer droog. Omdat er nog niemand was, heb ik eerst met een grote hark het water aan de kant waar de boten te water worden gelaten schoon gemaakt. Nadat ik wat spullen uit de container gehaald had, verschenen er gelukkig een aantal leden. Je moet tenslotte vijf leden hebben om parcours te varen. Gelukkig hebben we dit aantal gehaald. Te weten door Wim Driessen , Jan Klinge, Ted de Beijer, Guus van Pouderoyen en ikzelf. Om ongeveer half elf lag het parcours erin en konden we beginnen. De spits werd afgebeten door Jan Klinge, hij behaalde 16 punten van de 21 maximaal 
te behalen punten. Daarna volgden Ted de Beijer met 7 punten, Guus gaf het op, Wim Driessen met 21 punten en foutloos dus en ikzelf met 19 punten. Nummer één is geworden Wim, twee Lieuwe en nummer drie Jan Klinge. Na het wedstrijdgebeuren hebben we nog een tijdje vrij gevaren in het parcours, om te oefenen waar het fout gegaan was in de wedstrijd. Op een kleine bui na is het verder droog gebleven. Met vereende krachten hebben we het parcours weer opgeruimd. De eerste twee rondes van parcoursvaren voor de zomervakantie hebben we nu gehad. Op 1 en 15 september zijn de volgende twee. Voor nu wens ik iedereen een prettige vakantie toe.


 

PS: De bijgeplaatste foto’s zijn van andere vaardagen, dus niet van 7 juli 2019

 

 

Zondag 23 juni 2019.

Eindelijk is het zover, ook de motorbootvaarders in de vereniging kunnen aan de bak. Het parcoursvaren staat voor vandaag op het programma.
Ten opzichte van het zeilen zijn de weergoden ons echter veel beter gezind. Het is vandaag prachtig weer, de eerste dag van misschien wel een hitte golf.
2019 1
Ik was voor tien uur al aan de Rijnsingel, maar verder was er niemand. Daar was ik wel verbaasd over. Ook de havenmeester was er niet. Even later kwam ook Wim Driessen, dus ik had het gelukkig wel goed in mijn agenda staan.
Inmiddels waren er al meer leden aan de waterkant en tegen half elf kwam gelukkig Lieuwe van der Net (de havenmeester) ook op locatie (zal wel met de warmte te maken hebben) en konden we het parcours gaan opbouwen. Het was wel jammer dat de vijver alweer redelijk begroeit was, maar ja dat mag de pret niet drukken.

 


2019 2
Nadat dit gebeurd was, kon Jan Klinge volgens de lijst van de havenmeester als eerste van start. Hiermee opende hij tegelijk het vaarseizoen voor het parcoursvaren. Hij ging van start met de “Snehvit” een kleine supplyboot en wist het parcours bijna foutloos af te leggen. De fout werd niet een bij de havens gemaakt, want dat ging juist goed, hij raakte een boei.
Er waren deze dag 7 deelnemende vaarders en 15 aanwezige leden, waaronder Rob Hageman en Anton Kreuk die met hun zeer snelle boten pas gingen varen toen het parcours er weer uitgehaald was.
Jan Brouwer had vandaag weer de primeur door met een wel heel klein bootje het parcours te gaan varen (37 x 14 cm). Helaas werkte het roer niet helemaal goed en was het nog een hele toer om het parcours in de juiste volgorde te varen. Maar dat mocht de pret bij de andere vaarders niet drukken. Jammer was het wel dat
hij halverwege de strijd moest staken, toen hij alleen nog maar rondjes kon varen. Door een van de aanwezige slepers is hij gelukkig zonder problemen verder naar de kant gebracht.
2019 3
Ikzelf had ondertussen ook gevaren en was geeindigd met 3 strafpunten net als even later Han van Geijn.
Tot dat moment stond Jan Klinge nog steeds aan kop op de lijst bij Lieuwe van der Net en was een mogelijke winnaar van de dag, waarop Lieuwe zei: ”maar ik moet ook nog”. Dit leidde natuurlijk weer tot de nodige opmerkingen.

 

 

 

 

 

2019 4
Toen Lieuwe ging varen mocht ik hem jureren. Ik kon geen enkele fout tijdens het varen zien, dus werd hij inderdaad toch de dagwinnaar en moest Jan genoegen nemen met de 2e plaats.
Voor de derde plaats moest er een barrage gevaren worden tussen mij en Han van Geijn. Han ging als eerste van start en einde zijn rondje met 7 strafpunten in een tijd van 3.04 minuten. Daarna moest ik van start. Helaas ging dat gepaard met een grote beginnersfout. Wel de zender aangezet maar de boot vergeten. Die dreef dus rustig van de kant zonder bestuurd te kunnen worden. Gelukkig was mijn ‘concurrent’ Han bereid om mijn boot naar de kant te duwen waarna ik hem alsnog aan kon zetten. Als dank hiervoor heb ik het parcours foutloos afgelegd in een tijd van 3.52 minuten. Hierdoor wist ik alsnog beslag te leggen op de derde plaats.

 

 

 

 

 

 

 


2019 5Hierna was het weer tijd om het parcours er uit te gaan halen en het water beschikbaar te stellen aan de jongens met de erg snelle boten.

2019 6

 

 

 

 

 

 

 

 

Henk van Hattem

P.S. Jan Brouwer belde me maandagmorgen om te melden dat de vijver weer helemaal gemaaid was. Jammer, een paar dagen te laat. Het is wel te hopen dat we er de volgende vaardag plezier van zullen hebben.

Zondag 14 oktober 2018.

Op deze zondag was het alweer de laatste officiele vaardag voor het motorbootvaren. Het blijft een wonder, maar ook vandaag was het voor ons weer een prachtige dag om te varen. De zon scheen lekker en de temperatuur was zeer aangenaam.
Na aankomst bij de Rinsingel was het eerste wat gedaan moest worden, het uitleggen van het parcours. De vijver was bijna vrij van waterplante, dus dat was verder geen probleem. Rond kwart voor elf waren we hiermee klaar en kon er met de wedstrijd gestart gaan worden.
Als eerste meldde Jan Klinge zich met de “Smit Rotterdam”. Het varen van het parcours ging niet altijd even makkelijk, hij wist uiteindelijk 11 punten bij elkaar te varen.

Al tweede was 2e ging Guus van Pouderoyen van start met de “Weser”. Na gefinished te zijn stond zijn teller op 5 punten.
In de tussentijd had Jan brouwer zijn boot, de “HD3”, in het water gelegd en kon na Guus van start. Zijn score kwam uit op 7 punten.
Als 4e mocht ik zelf mijn boot, de “Grimmershörn”, te water laten en van start gaan. Het liep dit keer ook weer goed en wist het aantal van 15 punten binnen te halen. 
Teleurstellend, maar ja Lieuwe van der Net was met de “Zeevalk” de volgende die mocht starten. Het ging hem dit keer ook niet goed af, maar wist toch 11 punten 
binnen te slepen. Tijdens het parcourvaren waren Han van Geijn en Jan Klinge druk in de weer met het manouvreren met het sleepobject van de vereniging. Maar gelukkig had Han toch ook nog tijd om het parcours te varen met zijn “Astronoom”. Hij deed dit goed en wist 13 punten te verzamelen.
Dus aan het eind stond ik boven aan als de dagwinnaar en was Han tweede geworden. Daar Lieuwe en Jan gelijk waren geëindigd moest er door hun nog een barage gevaren worden om te bepalen wie er tenslotte 3e geworden is vandaag. Lieuwe ging als eerste van start en wist het parcours nu wel foutloos af te leggen in een tijd van
3.39.59. Hierna was Jan Klinge aan de beurt. Hij ging voortvarend van start maar maakte bij de sluis zijn eerste fout, waarna hij de handdoek in de ring gooide. Lieuwe was dus definitief als derde geëindigd vandaag.

Helaas dat er maar 6 meevarende leden aanwezig waren, hoewel er wel 12 leden van de vereniging aanwezig waren. Het nieuwe systeem is wat mij betreft een succes. Ik hoop dan ook dat
het volgend jaar wordt gecontinueerd. Ik heb de 3 vaardagen als erg leuk en gezellig ervaren, het was ook spannender dan in de voorgaande jaren. Maar hopelijk dan wel met meer meevarende leden. 
Winnaar seizoen 2018
Na de dagwedstrijd waren de dagwinnaars bekend, Henk van Hattem had 2x gewonnen en Lieuwe van der Net 1x.
Dus nu was de tijd voor de barrage tussen hen als dagwinnaars. Henk ging als eerste van start, waarbij niet Lieuwe maar Jan Brouwer het varen beoordeelde. Dit om partijdigheid te voorkomen, als die er al mocht zijn. Henk legde ditmaal het parcours foutloos af in een tijd van 3.40.83. Dus dat wordt spannend.
Hierna was het aan Lieuwe om dit te gaan verbeteren. Hij ging goed van start en wist uiteindelijk ook foutloos te eindigen in een tijd van 3.29.42.
De winnaar voor 2018 is dus uiteindelijk Lieuwe van der Net geworden met en voorsprong van luttele seconden op Henk.
Lieuwe van harte gefeliciteerd met dit bijzonder fraaie resultaat en succes voor volgend jaar.

Henk van Hattem

Zondag 16 september 2018.

Na de afgelaste vaardag op 2 september, kon er vandaag wel gevaren worden. Het parcours was wel wat krapper dan anders, maar het was goed te doen. Er waren deze 
dag 8 leden aanwezig, die dan ook de confrontatie aangingen. Leen Stok startte als eerste. Hij wist in totaal 9 punten te verzamelen. Als tweede mocht Jan Klinge zijn kunsten vertonen. Net als bij Leen waren de sluizen ook bij hem de grote bottleneck, ook al was de tweede doorgang wel foutloos. Hij kwam in het totaal op 11 punten uit. Als derde ging Guus van Pouderoyen van start, hij wist er niet goed doorheen te komen en ging met slechts 3 punten aan de hal. Hierna was het de beurt aan Jan Brouwer. Met hem ging het al een stuk beter hij wist op 15 punten uit te komen. Cor Gonlag mocht hierna zijn kunsten gaan vertonen. Ook hij wist, net als Jan, 15 punten bij elkaar te varen.

Nu was het de eer aan Wim Driessen om het parcours te varen, dit nadat hij de problemen met zijn zender had opgelost. Hij wist uit te komen op totaal 21 punten, dus foutloos.
Als 7e was ik zelf aan de beurt. Ondanks de (on)nodige ??commentaren wist ik ook dit keer
de 21 punten binnen te halen. Hierna kwam onze havenmeester, Lieuwe van der Net. Ook hij legde het parcours foutloos af, dus kreeg 21 punten. Dit betekende dus een barrage met Wim, Henk en Lieuwe.
Hieronder de uitslag van deze barrage:

1e vaarder Henk tijd 3:27 17 punten
2e vaarder Wim tijd 3:04 17 punten
3e vaarder Lieuwe tijd 3:35 21 punten
Dit keer was Lieuwe dus de dagwinnaar, Lieuwe proficiat.

Henk van Hattem

 

Zondag 24 juni 2018. 

Vandaag is het dan zover, de eerste officiële wedstrijddag voor het motorboot varen staat op het programma. Dus op tijd opstaan en op naar de Rijnsingel in Bolnes.Om
10.15 uur aangekomen was ik op tijd om mee te helpen met het inleggen van het vaarparcours. Met vereende krachten was dit klusje snel ge- klaard en kon er gestart worden met het parcoursvaren nieuwe stijl.

Het aantal deelnemers was nog niet zo groot maar dat mocht de pret niet drukken. De havenmeester had wel de puntentelling aangepast, waardoor er meer verschil was als er fouten gemaakt werden tijdens het varen. Het was deze dag goed weer om te varen, beetje fris, maar weinig wind.
Als eerste was Leen Stok aan de beurt. Hij wist totaal 16 punten binnen te halen van de totaal 21 te behalen punten.
Hierna mocht Jan Klingen zijn kunsten vertonen, hij kwam op een totaal van 18 punten.

Na Jan was Wim Driessen aan de beurt, het ging hem niet zo goed af. Hij kwam niet verder dan 11 punten.
De havenmeester vroeg of ik er ook klaar voor was. En ja mijn boot lag al klaar, dus kon ook ik van start gaan. Het wonder gebeurde, ik finishte met een totaal van 21 punten, dus foutloos. Kat in het bakkie dacht ik, maar ik had niet op Lieuwe van der Net gerekend. Hij mocht na mij van start gaan en wist het parcours ook foutloos af te leggen. Hij had dus ook 21 punten. Tussendoor kon Cor Gonlag nog even het parcours varen met een testbootje van hemzelf. Dat ging zeker niet slecht, hij wist 18 punten binnen te hengelen. Hierna was het tijd voor de barrage, om zo de dagwinnaar te bepalen. Er werd nu niet alleen gevaren om het aantal punten, maar ook om te tijd waarin het parcours afgelegd wordt. Lieuwe mocht als eerste, terwijl Leen Stok als haven- meester fungeerde. Lieuwe haalde slechts 12 punten in een tijd van 2.48.84. Hierna mocht ik mijn kunsten weer vertonen. Ik haalde wederom 21 punten in een tijd van 2.45.92.
Hiermee werd ik gebombardeerd tot de dagwinnaar van 24 juni.

Hierna was het weer tijd om het parcours uit het water te halen, zodat er weer vrij gevaren kon gaan worden.
Ik moet zeggen dat ik het een erg leuke ervaring vond en het was eigenlijk best spannend. Dus zeker geschikt voor een verdere voortzetting dit jaar. Misschien een 

idee om op de laatste vaardag alle dagwinnaars tegen elkaar te laten varen om zo een overall winnaar te krijgen.

Henk van HattemUitslag motorbootvaren 2017:

 

21-5

25-6

9-7

3-9

17-9

1-10

Totaal

stand

Martijn Klinge

145

150

150

150

150

145

890

1

Ron Jongeneel

150

140

150

145

150

145

880

2

Wim Driessen

145

150

135

145

150

140

865

3

Jan Brouwer

140

135

135

140

150

145

845

4

Jan Klinge

140

135

125

135

140

135

810

5

Ted de Beijer

145

140

140

145

-

-

570

6

Leen Stok

135

140

130

120

-

-

525

7

Henk van Hattem

150

145

145

-

-

-

440

8

Lieuwe van der Net

145

135

140

-

-

-

420

9

Dik v.d. Wetering

140

140

-

-

-

-

280

10

Guus Pouderijen

140

-

-

-

-

-

140

11

    

In bovenstaande overzicht kunnen jullie lezen hoe de stand is geworden van het motorbootparcoursvaren 2017. Zoals jullie zien zijn er 11 mensen gestart aan het begin van het seizoen en zijn er maar 5 die het afgemaakt hebben. Na de zomervakantie ben ik om gezondheidsredenen tijdelijk gestopt met het havenmeester zijn bij het motorboot parcoursvaren. Gelukkig was Ruud Wilbrink bereidt om dit jaar mijn taak over te nemen voor de resterende vaardagen. Langs deze weg wil ik hem daarvoor hartelijk bedanken. De prijswinnaars van 2017 van harte gefelici- teerd met het resultaat. Jullie hebben mooie scores behaald. Uit de tabel blijkt dat het voor veel mensen moeilijk is om het hele seizoen vol te maken.

Dit kan verschillende redenen hebben, bijv. technische problemen met de boot of sociale verplichtingen. Dit jaar is ook het nieuwe vaarreglement in werking getreden, maar dit kan volgens mij niet de oorzaak zijn dat zoveel mensen het laatste gedeelte van het motorboot vaarseizoen afhaken. Je kunt je afvragen of we in deze huidige vorm door moeten gaan met het motorbootparcoursvaren. Het is misschien een punt ter overdenking hoe verder te gaan.
De mensen die dit vaarseizoen hebben geholpen met het op- en afbouwen van het parcours wil ik bij deze hartelijk bedanken voor hun inzet.

Lieuwe van der Net Havenmeester

 

Zondag 3 september 2017.

Normaal staat hier het stukje van Henk van Hattem , maar Henk was verhinderd en vroeg mij dit keer een stukje te schrijven.
3 september zondagochtend was een mooie ochtend voor motorbootvaren. In tegenstelling tot het zeilen willen we tijdens het parkoersvaren juist geen wind. En dat was deze keer zeker het geval. Weinig wind , zon en een aangename temperatuur.

Na het neerleggen van het parkoers ,toch wel even een uitdaging zonder Lieuwe. Lieuwe kan helaas door lichamelijke klachten zijn taak als havenmeester dit jaar niet volbrengen. Van harte beterschap Lieuwe.
Voor de eerste keer onder de leiding van de nieuwe “tijdelijke” havenmeester Ruud Wilbrink, werd er met volle moed gestart. Helaas tijdelijk , het bestuur zoek dan ook een nieuwe havenmeester en 2e man voor het komend seizoen 2018. Meld je aan en kom gezellig, met ons die paar zondagochtenden aan de waterkant naar de bootjes kijken.

 

 


In totaal werd er deze dag door 7 leden acte depréseance gegeven. Mede door het goede weer, lees weinig wind waren de resultaten en de punten deze dag goed.

Waar de meeste er van afkwamen met 1 strafpunt bleef Martijn Klinge deze keer weer foutloos. Zeer verdient, zeker gezien zijn fanatisme. Mooi is ook, dat altijd de gehele familie aanwezig is, en zelfs de kleine Klinge mee helpt met opbouwen en opruimen van het parkoers. Te jong voor havenmeester vrees ik.

Leen Stok trok helaas wat punten betreft aan het korte eind , het was hem die dag niet gegund.
Zelf keek ik niet goed uit mijn doppen en raakte helaas 1 boei, zoals gewoonlijk staat, ook in dit geval de beste stuurlui aan wal ( ik zelf dus)
Na het gezamenlijk opruimen gingen wij weer huiswaard om van de rest van die mooie zondag te genieten. Rest mij Ruud te bedanken voor zijn inzet.

Wim Driessen


Zondag 25 juni 2017.
 
Vandaag stond weer het motorboot varen op het programma. De weergoden waren ook dit keer in een goede bui, al doet de paraplu op de foto van Guus anders vermoeden. Deze was echter bedoeld tegen de zon, waardoor hij het scherm van de camera beter kon zien.

Door de waterplanten was het parcours wat meer in elkaar geschoven, maar dat leverde niet al te grote problemen op. Wat niet inhield dat iedereen zonder fouten het parcours heeft afgelegd. Dit was alleen weggelegd voor Martijn Klinge. De rest had één straf punt of meer.

Henk van Hattem

Zondag 9 juli 2017.
Deze dag stond de 3e vaardag voor de motorboten op het programma. Bij aankomst was het nog niet druk en werd er hard gewerkt op het parcours in het water te krijgen. Ook dit keer moesten de onderlinge afstanden aangepast worden om geen last te hebben van de aanwezige waterplanten. Een groter probleem voor de modellen was nu echter het sterk vervuilde water. Door de ongunstige wind was alles onze kant opgewaaid. Op deze eerste zondag van de 
zomervakantie periode waren we toch nog met 11 leden en 9 actieve boten. Natuurlijk was Rob Hageman er ook met zijn speedboot in aanbouw, waar mee hij ook lekker rond voer, maar aan het parcoursvaren deed hij niet mee. Onder de bezoekers aan de waterkant was dit keer ook ons lid Chiel Verschuren, die wij al een redelijk lange tijd niet meer gezien hadden. Het ging redelijk goed met hem, maar zijn rollator was onmisbaar.
Ook nu was er maar één lid zonder strafpunten. Misschien afgezaagd, maar ok nu weer viel deze eer te beurt aan Martijn Klingen. Dit in tegenstelling tot zijn vader, die dit keer de meeste minpunten wist te verzamelen.

Nadat Lieuwe, onze havenmeester, gevaren had, was het weer tijd geworden om de spullen weer op te ruimen en naar huis te gaan.

Henk van Hattem

Zondag 21 mei 2017. 

Het was vandaag weer de start van het motorbootvaren aan de Rijnsingel in Bolnes. De weergoden waren ons gunstig gezind, want het was prachtig weer en er stond niet veel wind, wat het varen door het parcours iets eenvoudiger maakte

Bij aankomst waren er al leden druk in de weer met het uitleggen van het parcours en bleef er voor mij niet veel over dan het opzetten van een tafel.
Er waren deze ochtend 14 leden aanwezig, die te samen 12 boten in het water konden doen voor het varen van het parcours.
Onder deze leden was ook Jan Brouwer, ik was blij om hem weer aan de waterkant te zien. De pijn was nu een stuk minder, helaas had hij zich daarnaast ook nog behoorlijk gestoten, wat ook weer de nodige pijn veroorzaakte. Maar hier viel gelukkig beter mee te leven dan die andere pijn. Na zijn rondje gevaren te hebben ging Jan weer naar huis. Hopelijk zien we hem gauw weer op de clubavonden.
Het varen ging ondertussen gewoon door en ik was zelf dan ook vrij gauw aan de beurt. Dus boot in het water en varen maar. Gelukkig wist ik het hele parcours foutloos af te leggen. Dus de eerste punten zijn binnen.

Alle andere vaarders liepen tegen strafpunten op, behalve Ron Jongeneel, die ook foutloos was.
Dus op naar de volgende wedstrijd.

Henk van Hattem


Uitslag motorbootvaren 2016

 

17-4

22-5

12-6

28-8

18-9

25-9

Totaal

stand

Ron Jongeneel

150

150

150

150

150

150

900

1

MartijnKlinge

150

140

150

145

150

150

885

2

Ben Bezemer

150

145

135

145

145

135

855

3

Lieuwe van der Net

135

140

135

140

145

135

830

4

Jan Brouwer

145

130

135

140

140

135

825

5

Henk van Hattem

-

150

150

150

140

145

735

6

Leen Stok

130

140

135

135

-

135

675

7

Jan Klinge

125

145

145

-

-

-

415

8

Richard Driessen

-

-

-

145

140

-

285

9

Wim Driessen

-

-

150

135

-

-

285

9

Dik v.d. Wetering

135

-

-

-

-

145

280

11

Guus Pouderijen

-

135

-

115

-

-

250

12

Ted de Beijer

-

-

-

-

-

-

0

13

In bovenstaande overzicht kunnen jullie lezen hoe de stand is geworden van het motorbootparcoursvaren 2016. In het begin van het vaarseizoen vielen er 2 dagen uit. Een keer was het weer spelbreker en de andere keer was ik zelf ziek. Gelukkig konden we deze 2 dagen na de zomervakantie inhalen.
Na de vakantie waren het de waterplanten die het ons soms moeilijk maakten om een parcours af te leggen. Hierdoor waren we genoodzaakt onderdelen te laten vervallen. De gemeente heeft zijn best gedaan door, op verzoek van de voorzitter, de vijver schoon te maken. Helaas dreven door
de ongunstige wind de losse waterplanten toch nog onze kant uit.
Al met al konden we dit vaarseizoen op een goede manier afronden.
De mensen die dit vaarseizoen hebben geholpen met het op- en afbouwen van het parcours wil ik bij deze hartelijk bedanken voor hun inzet.
Ik hoop dat volgend jaar weer hetzelfde aantal deelnemers, liefst nog meer, mee doen met het parcoursvaren.

Groeten,
Lieuwe van der Net

Zondag 25 september 2016.

Vandaag stond het parcoursvaren weer op de agenda. De weergoden waren ons zeer gunstig gezind, want eind september in je overhemd met korte mouwen aan de waterkant is toch wel bijzonder.
Dankzij het mooie weer en de wind uit de juiste richting konden wij dit keer beschikken over een prachtig schoon en ook zeer helder vaarwater. Je zou bijna hoogtevrees krijgen. Er waren vandaag 9 deelnemende leden aanwezig, die er vol enthousiasme tegen aan gingen. Ook waren er nog andere leden van de vereniging, die kwamen kijken en kletsen, maar zij hadden jammer genoeg geen model bij zich.
Het varen werd onder de bezielende leiding van Lieuwe goed afgewerkt, waarbij Ron Jongeneel in de race kon blijven dankzij de soldeerbout van Leen Stok. Zijn antennedraad was bij in de zender bij de printplaat afgebroken. Hoe dit kan, een groot raadsel. Ook vandaag hadden we weer een nieuwigheidje, Guus van Pouderoyen was in staat om met zijn model de pijpen van de sluis in ons parcours te bestijgen. Halverwege stokte de truc en viel de boot terug in het water. Ik heb hier helaas geen foto van.
Na een gezellige ochtend varen was het weer tijd om het parcours van deze dag op te ruimen. Helaas waren er nog maar 5 leden over om dit klusje te klaren. De anderen, vaarders en kijkers, waren reeds naar huis of net daarvoor vertrokken. Toch jammer dat dit altijd weer op de zelfde mensen aankomt.

Henk van Hattem

Zondag 18 september 2016.

Of we op op die dag konden varen, was onzeker. Door het mooie weer hadden de waterplanten kans gezien om zich in de vijver aan de Rijnsingel, flink te vermenig- vuldigen, waardoor het varen onmogelijk zou zijn. Gelukkig heeft onze voorzitter de gemeente hiervan op tijd in kennis gesteld . Op vrijdag 16 september heeft men van de gemeente met een “knipboot” de vijver schoon gemaakt. De meeste waterplanten waren verwijderd en lag de Rijnsingel er weer schoon bij. Helaas bleek, op de zondag van het varen, dat door de noordenwind veellosse waterplanten onze vaarkant waren opgedreven. De boten moesten zich onder steeds moeilijker wordende omstandigheden achterwaarts de haven in varen. Uiteindelijk is besloten om deze hindernis te laten vervallen. Voor de rest ging het varen iedere deelnemer redelijk goed af. Om twaalf uur had iedereen zijn twee vaarronden afgelegd en hebben we met een iets kleinere groep leden dan normaal, de attributen van het parcours opgeruimd en kon men met het goede gevoel van leuk te hebben gevaren, huiswaarts keren.

Lieuwe van der Net , havenmeester

Zondag 28 augustus 2016.

Nadat de zomervakanties weer achter de rug zijn, is het weer tijd voor het parcoursvaren met de motorboten aan de Rijnsingel. Na een slecht voorseizoen zijn de weergoden ons nu wel goed gezind. Het is prachtig weer om te varen en er waren dan ook 10 leden op het parcoursvaren afgekomen, waaronder Martijn Klinge, die uit Meppel was komen rijden. Hij had voor deze dag zijn sleper. De Flynn, bij zich. Deze sleper meet ongeveer 30 x 11 cm en voor ons dus een geduchte concurrent. Hij had ten opzichte van de andere boten tenslotte ruim baan binnen het parcours.
Nadat het parcours in het water was gelegd, wat iets meer tijd koste dan gewoonlijk, daar her weer wat onwennig was voor de aanwezige leden. Maar nadat het toch makkelijk gelukt was, kon er gevaren worden. Het parcours was door de vele waterplanten wel wat aangepast, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was dan ook weer erg gezellig en de, soms melige, opmerkingen gingen over en weer. Een van deze opmerkingen, dit keer van Jan Klinge, wil ik jullie niet onthouden, daar ik hem nog niet eerder gehoord had: vaseline is een ander woord voor slaapkamervet.
Ondertussen hadden alle vaarders het parcours afgelegd, waarbij ik mij gelukkig mag prijzen met 0 strafpunten. Helaas voor mij, waren er ook andere vaarders met 0 strafpunten. Hierbij moet wel gemeld worden dat alle vaarders toch wel veel problemen hadden met de ronddrijvende waterplanten. Menig schroefas moest
schoongemaakt worden. Jan Klinge moest zelfs van boot wisselen, daar zijn schroefassen losgeraakt waren.Vanwege het mooie weer besloot de havenmeester nog een 2e heat te varen, wat door iedereen geaccepteerd werd. Ook nu had ik weer 0 strafpunten. Dus kan ik wel spreken van een geslaagde vaardag.

Henk van Hattem

Eerste keer motorbootparcours varen 2016.


Op zondag 17 april was het dan zo ver, de eerste keer parcoursvaren na een lange winterstop. Het weer bleek mee te werken, er was een waterig zonnetje en bijna geen wind. De vijver aan de Rijnsingel lag er goed bij, geen waterplanten en mooi helder water. Met medewerking van een aantal actieve leden werd het parcours met alle
boeien, lijnen, sluizen en haven in het water gelegd. Na niet al te lange tijd hieraan gewerkt te hebben lag alles goed op zijn plaats en kon, na even het parcours verkend te hebben, de eerste deelnemer van start gaan. Ondanks dat er niet veel wind stond was het toch weer even wennen na een lange periode van niet parcoursvaren om met zo min mogelijk fouten, lees aanrakingen met boeien en andere obstakels, het parcours af te leggen. Toch lukte het twee deelnemers om het parcours foutloos af te leggen. In totaal hebben zeven deelnemers die dag parcours gevaren. Om kwart voor twaalf was alles weer afgerond en de spullen weer in de container opgeruimd. Dit was precies op tijd want even daarna begon het flink te regenen. Het was een goede start van het parcoursvaren 2016. De volgende datum voor het varen is op zondag 22 mei en ik hoop dan iedereen weer gezond en wel aan de Rijsingel te ontmoeten.

Lieuwe van der Net, Havenmeester motobootparcourvaren.

Uitslag motorbootparcoursvaren 2015.

 

19-4

31-5

7-6

28-6

30-8

13-9

Totaal

stand

Ben Bezemer

140

150

145

135

140

150

860

4

Ron Jongeneel

150

150

140

150

140

145

875

1

Jan Brouwer

145

135

140

140

140

140

840

6

Jan Klinge

145

140

135

135

150

150

855

5

Henk van Hattum

140

150

150

130

125

145

840

6

Lieuwe van der Net

145

145

145

150

140

145

870

2

Ted de Beijer

135

145

135

135

135

150

700

7

Thomas Bultje

 

 

 

130

 

 

130

11

Dik v.d. Wetering

145

145

145

140

140

150

865

3

Martijn Klinge

150

150

145

 

 

 

445

8

Richard Driessen

 

 

135

140

135

 

410

9

Wim Driessen

 

 

 

 

130

135

265

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 13 september 2015. 
Vandaag was het dan zover, de laatste vaardag voor het motorboot- varen was aangebroken. De weergoden waren ons dit keer goed gezind, de zon scheen en het was lekker aan het water.
De opkomst was goed, er waren deze dag 14 leden aanwezig. Het varen ging goed, Jan Klinge had het parcours inmiddels al 2 maal foutloos afgelegd met zijn Bugsier 2. Ondertussen was ik met Ruud Ravenstein even wezen kijken naar de container. Ruud had een start gemaakt met het opknappen van het kopse kant van de container, die nodig geverfd moet worden.
Na de andere vaarders aanschouwd te hebben was het mijn beurt om het parcours af te leggen. Gelukkig ging het een stuk beter dan de vorige keer, veel minder last van storingen, hoewel ik thuis de oorzaak nog niet heb kunnen vinden. Met 1 straf- punt best tevreden. Nadat de havenmeester zelf ook nog gevaren had, was het weer tijd om het parcours met vereende krachten op te ruimen.
Ondertussen was Ben Bezemer weer aan het testvaren met zijn EWT, die over zeer goede vaareigenschappen bleek te beschikken.
Toen alles opgeruimd was, kwam de zoon van Rob Hageman nog even varen met zijn speedboot. Dit ging echt bloed snel, nadat hij zijn accubakken

had verwisseld voor een pakket van 22 volt was ons vaarwater zelfs te klein. Goed op snelheid komen lukte hem niet.
Met hem als laatste vaarder kwam er weer een einde aan een leuke en gezellige vaarochtend.
Henk van Hattem

Zondag 30 augustus 2015.
 

De zomervakanties zijn voor de meeste mensen weer voorbij, dus is het weer tijd om met het parcoursvaren van start te gaan.
Na het slechte weer van de voorgaande nacht, was het deze dag wederom goed weer, de zon scheen volop en er stond weinig wind.
Er waren vandaag 8 schepen met schippers aan- wezig, die zich hadden aangemeld voor het par- coursvaren. In totaal waren er 13 leden aanwezig.

Ben Bezemer en Ron Jongeneel mochten van de havenmeester meerdere keren varen om andere wedstrijden in te halen. Ben deed dit zeer voort- varend, wat zeker de nodige hilariteit op leverde bij de andere vaarders.
Het vaarwater zag er goed uit, maar dat was uiterlijke schijn. Al snel lagen een aantal schepen tij- dens het varen van het parcours vast in de plan- ten, die onder water zaten en dus niet goed te zien waren vanaf de kant.
Met behulp van de andere boten, met het gevaar dat deze zelf vast komen te zitten, lukte het om ze weer los te krijgen.
Ook ikzelf had hier wat problemen mee, maar mijn grootste probleem was de af en toe spontaan optredende storing tijdens het varen. De boot was dan ook slecht te besturen, wat mij te veel straf- punten opleverde. Het parcoursvaren was dit keer
voor mij dan ook geen groot succes. Behalve ach- teruit in de haven varen, dat ging weer feilloos.
Ben Bezemer had ook nog zijn nieuwe aanwinst bij zich, een duwboot van EWT. Rob Hageman had de elektronica nagekeken en vandaag ging hij voor het eerst te water. Dit zag er zeker niet slecht uit, dus Ben kan verder met het opknappen van dit model.

Henk van Hattem

 

Zondag 28 juni 2015.

Vandaag was het weer tijd om te gaan varen aan de Rijnsingel, dus boot inladen en naar Bolnes. Daar aangekomen stond bijna alles al klaar en was het parcours bijna klaar.

Er waren al veel leden aanwezig, totaal kwam ik op 14 man.
Toen ik mijn boot aan het klaar maken was, zag ik tot mijn verbazing Giel Verschuren aankomen
lopen. Dat was erg leuk en dus even een praatje met hem gemaakt. Het ging gelukkig redelijk goed met hem, al was het nog steeds een groot gemis dat zijn vrouw er niet meer was.
Na ook nog met andere leden gesproken te hebben werd ik opgeroepen door de havenmeester om het parcours te varen. Door de waterplanten lag het parcours wat dichter op elkaar dan anders en was het voor mij lastig om het parcours foutloos af te leggen, wat dan ook niet lukte.

Nadat de havenmeester, Lieuwe, ook gevaren had, waarbij hij gejureerd werd door Ted de Beijer, was het tijd om de spullen weer op te ruimen. Hierbij viel mij ok dit keer weer op dat de meeste vaarders al snel weg waren. Hierdoor waren het weer dezelfde mensen die de spullen in de container konden stoppen.
Dus leden, mee varen is leuk en gezellig, maar helpen opruimen kan zeker ook geen kwaad.

Henk van Hattem

Zondag 7 juni 2015.


Vandaag was het dan weer tijd om te gaan parcoursvaren aan de Rijnsingel. Dus boot inladen en gaan. Bij aankomst was het al redelijk druk en het parcours lag al in het water. Boot uitladen en accu’s erin, klaar om te varen. Eerst nog even de 2e tafel voor de modellen gehaald, want er waren inmiddels 13 boten aanwezig. Dit is te veel voor een tafel.
Martijn Klinge was  ook aanwezig, dus  kon ik hem bij deze gelegenheid persoonlijk feliciteren met geboorte van zijn zoon Flynn. Naast de vaarders waren er ook leden zonder model aanwezig, zoals Willem Windhorst, Jan Stoeltie, Alex v. d. Kolk, enz.
Inmiddels was het ook voor mij tijd om het parcours te varen. Dus boot te water en varen. Het ging dit keer erg goed en wist ik het parcours foutloos af te leggen. Ondertussen was Ron Jongeneel druk met zijn boot bezig. Alles aan, maar er reageerde niets. Na van alles uitgeprobeerd te hebben, kon hij niet anders doen dan opgeven.
(bij thuiskomst, en met een andere zender, bleek alles weer te werken, dus blijkbaar een storing in zijn zender). Er kwam ook nog een oude bekende langs in de persoon van Koos Fisker, welke wij nog kennen uit zijn tijd bij Neptunus in Rottedam. Inmiddels was het tijd geworden om mijn inhaalparcours te varen. En je gelooft het niet, maar ook deze wist ik foutloos af te leggen.
Martijn Klinge was ondertussen druk met dreggen, hij had n.l. een schroef van zijn Smit verloren. Helaas  heeft  hij  hem  niet kunnen vinden. Zijn vader, Jan Klinge, was dit keer met een nieuw model gekomen, de RAU IX van Graupner, welke hij een Nederlandse naam had gegeven.
Inmiddels had ook Lieuwe, de havenmeester, zijn parcours gevaren en was het tijd om op te ruimen. Wat nu volgt vind ik toch wel een minpuntje: Voor veel leden was dit het moment om naar huis te gaan, waardoor een heel klein ploegje het parcours konden opruimen. Erg jammer, want bij het varen hoort ook het opruimen.
Verder was het o.a. door de grote opkomst een gezellige ochtend in een heerlijk zonnetje.

Henk van Hattem

Zondag 31 mei 2015.


De weergoden waren ons ook deze dag nog steeds niet goedgezind. Toen ik opstond regende het, maar gelukkig werd het al snel droog, dus geen vuiltje aan de lucht . Mijn kleinzoon Rick ging vandaag voor het eerst mee en vond het ‘slechte’ geen probleem. Na de auto geladen te hebben met 2 modellen konden we naar de Rijnsingel. Samen hebben we de opbouwers van het parcours nog kunnen helpen en konden daarna de boten uit de auto gehaald worden. De Fairplay snel in het water, zodat Rick kon gaan varen. Jan Klinge was de eerste die ging varen. Even later kon hij met 2 strafpunten naar huis, had nog een andere afspraak. Hierna konden de anderen het parcours rond. Toen ikzelf aan de beurt was, had ik geen tijd voor het parcours. De Fairplay dobberde rond zonder te reageren op de zender. Gelukkig kon ik  samen met de boot van Richard Driessen en mijn Grimmershörn hem weer veilig aan de  kant  te  krijgen, voordat hij vast zou komen te zitten in de waterplanten. Ik zal de volgende keer dus hetparcours 2 x moeten varen Hierna was het tijd om het parcours op te ruimen en naar huis te gaan.
Het was weer een ochtend om bij te schrijven.

Henk van Hattem
Einduitslag Motorbootparcourvaren 2014:

Naam / Vaardata

13-4

22-5

6-6

 

7-9

 

21-9

5-10

Totaal

stand

Ben Bezemer

140

145

140

 

140

145

710

5

Ron Jongeneel

150

150

145

150

150

150

895

1

Jan Brouwer

145

140

 

140

145

130

700

6

Leen Stok

150

130

140

135

150

140

845

3

Jan Klinge

145

140

145

150

150

145

875

2

Henk van Hattem

145

140

 

 

 

 

285

9

Lieuwe van der Net

135

140

145

140

140

130

830

4

Ted de Beijer

145

125

 

 

 

140

410

8

Thomas Bultje

140

130

 

 

 

 

270

10

Joop den Boef

110

130

 

 

 

 

240

11

Dik v.d. Wetering

 

150

 

135

145

130

560

7

Ruud Wilbrink

135

 

 

 

 

135

270

10

Willem Windhorst

 

 

 

 

125

 

125

12

Motorbootparcourvaren 2014.

Zondag 13 april was het dan zover, de eerste vaarmorgen van het motorbootparcoursvaren 2014.Het was mooi weer voor ons en ook voor de lopers van de marathon van Rotterdam , dit in tegenstelling met zondag 6 april wat de opening van het vaarseizoen 2014 moest zijn. Het regende die morgen tot ongeveer 11. 15 uur en er zijn toen maar drie leden wezen varen. Gelukkig was het op zondag de dertiende april, zoals gezegd, mooi weer. Dit was misschien ook één van de redenen waarom de opkomst behoorlijk groot was. Voor sommigen was het wel weer even wennen om na een lange winterstop weer te gaan varen. De mensen die trouw elk jaar weer meehelpen om het parcours in het water te leggen moesten weer even nadenken en extra goed op de voorbeeld kaart kijken hoe alles in het water moest worden gelegd. Na wat passen en meten lag het parcours er toch goed in. Negen leden hebben die morgen de eerste ronde van het motorbootparcoursvaren afgelegd. Er werd ondanks dat het de eerste keer was redelijk goed gevaren. Wel kwamen er bij twee leden wat technische problemen aan het licht, waardoor er door één lid helemaal niet kon worden gevaren Bij een ander was de accu zeer snel leeg, zodat het met een lage snelheid vrij lang duurde voordat het parcours gevaren was. We zijn om ongeveer half elf begonnen met varen en tegen de klok van twaalf uur hadden alle deelnemers hun ronde gevaren. Na nog even vrij te hebben gevaren met het parcours nog in het water, hebben we de boel weer opgeruimd en in de container gelegd. We konden terug zien op een zeer geslaagde eerste dag van het motorbootparcoursvaren.

Lieuwe van der Net,
Havenmeester.

Zondag 21 september 2013.

Vandaag stond de laatste dag voor het parcoursvaren aan de Rijnsingel op het programma. Ik had vandaag geen verplichten richting mijn familie, dus ben ik deze dag ook weer gaan varen. De opkomst van de leden viel mij sterk tegen, dit ondanks het perfecte weer om te varen. Er stond geen wind en het was droog, ook de temperatuur was aangenaam. Bij aankomst lag het parcours al in het water en had Jan Klinge al gevaren, hij moest nog naar een verjaardag. Ben Bezemer was op dat moment druk doende om af te meren in de haven. Ik maakte daar een geintje over, maar, zoals Ben terecht opmerkte ‘God straft onmiddellijk’, dat ging bijna mis, ik maakte een misstap en viel bijna, wat mij zeker een nat pak had opgeleverd. De lol aan de waterkant was natuurlijk groot. Dan was het eindelijk zover ook ik mocht het parcours varen. Helaas ging dat niet helemaal goed, want door een lichte storing voer ik hierdoor frontaal op een boei. Dat was jammer, want de rest van het parcours ging foutloos. Ik mocht nog 2 inhaalparcoursen varen en gelukkig gingen die, ondanks het nog steeds last hebbende van kleine storingen, wel foutloos. Hoe het de rest verging weet ik niet, want Ban Aken was er (met zijn scootmobiel), dus heb ik enige tijd met hem staan praten. Rob Hageman was er ook, hij had zijn Smit-boot, welke beschadigd was tijdens de demo bij de Riederborgh een dag eerder (kapotte straalbuis), weer gerepareerd en kon dus ook weer varen. Nadat iedereen gevaren had, was het weer tijd om het parcours uit het water te halen, wat met vereende krachten snel gedaan was. Zo kwam er een einde aan de laatste dag parcoursvaren van dit seizoen. Allen het verlicht varen op 15 oktober staat nog op de agenda.

Henk van Hattem

Zondag 9 juni 2013.

Na een week prachtig weer was het vandaag weer de dag van ons parcoursvaren. Het zou bijna een traditie genoemd kunnen gaan worden, want de weergoden waren ons ook nu weer minder gezind. De temperatuur kwam niet boven de 14º C uit en er stond veel wind, wat het afmeren in de haven er niet makkelijker op maakte. De opkomst, was door dit herfstweer niet groot, jammer want het was wel weer gezellig. Maar er zijn onder ons natuurlijk altijd die hards. Het verhaal van Alex van der Kolk gaat maar door. Vandaag wist hij de broek van zijn kapitein van de ‘Thames IV’ boven water te halen. Dus nu op voor de boeien. Ook over het zeilen hoorde ik nog het e.e.a. Jan Klingen zijn zeilboot deed het de laatste keer niet, Jan chagrijnig, maar wat was het geval, zijn zeilwinch zat niet in de ontvanger geprikt. De zender van Piet Zuiddam was leeg, ondanks het opladen. Het euvel bleek hierbij in de zender te zitten. Bij reparatiewerkzaamheden op de clubavond aan zijn zeilboot en zender was de oplaadplug in de zender niet teruggezet. De oplaadstekker paste er wel in maar had in zijn geheel geen contact met de zender, dus lege accu’s.

Henk van Hattem

Zondag 26 mei 2013.

Vandaag is dan eindelijk de eerste zondag van dit jaar waarop het parcours weer het water in gaat. Bij aankomst miste ik Lieuwe, onze havenmeester. Het bleek dat hij op dit moment weer zoveel pijn heeft, dat hij niet aanwezig kon zijn. Ron Jongeneel heeft deze vaardag zijn taak op zich genomen en jureerde de deelnemers, natuurlijk niet zichzelf, dat deed Ben Beze-mer. Het weer was zeker niet aanlokkelijk, het waaide flink en de temperatuur kwam niet boven de 10º C. Dit was ook duidelijk af te lezen aan het aantal deelnemers. Er waren slechts 7 varende leden aan de waterkant. Maar dat mocht de pret niet drukken, hoewel iedereen mopperde over het weer. Niet iedereen kwam goed voorbereid aan het water, Piet Zuiddam had zijn accu’s niet opgeladen, en ja dan wordt varen erg moeilijk. Verder waren er geen problemen, hoewel Jan Klinge wel water uit zijn vissersboot moest halen. Het varen op zich ging goed en net als in andere jaren werden er boeien geraakt en liep men strafpunten op, maar ja dat hoort bij parcoursvaren. Daar de eerste vaardag niet doorgegaan was, werd er, om deze dag in te halen, dit keer door iedereen 2 x het parcours afgelegd. Het vaarwater lag er nu nog goed bij, er waren nog geen waterplanten. Alleen aan de kant lagen her en der wel grote plukken wier, welke op vakkundige wijze verwijderd werden door Alex van der Kolk. Hij had het koud en probeerde zo weer wat warm te worden. Of dat gelukt is weet ik niet, zweet heb ik bij hem niet gezien.

Henk van Hattem

 

ParcourvarenBij de uitreiking van de prijzen van het motorbootparcoursvaren en het wedstrijdzeilen 2012 op de nieuwjaarsreceptie van de SMVR is weer een eind gekomen aan het competitie varen in 2012. In tegenstelling met 2011 moesten we bij het motorbootvaren dit keer wel gebruik maken van de inge-plande reservedag in verband met het tot twee keer toe vervallen van een vaarzondag wegens het slechte weer. Evenals in 2011 waren er zeven deelnemers die alle vaarrondes hebben gevaren. De gemiddeld behaalde score per deelnemer lag dit jaar hoger dan het voorgaande jaar. Nu was dat 896 men het parcours steeds beter leert kennen en daardoor ook meer punten scoort. Ook dit jaar kunnen we weer terugzien op een succesvol verlopen vaarseizoen. Hopelijk kunnen we voor het komende seizoen nog meer enthousiaste parcoursvaarders verwelkomen aan de Rijnsingel.

Lieuwe van der Net, Havenmeester motorbootvaren

 

Parcourvaren

Motorbootvaren

Op 24 juni stond gepland motorbootparcoursvaren aan de Rijnsingel. Helaas liet het weer ons in de steek (veel regen) en ging het parcoursvaren niet door. De eerst volgende datum was 26 augustus en ook toen liet het weer ons in de steek. Gelukkig was het op 9 september wel goed weer en konden we het gemiste varen van 24 juni inhalen. Het was op die dag mooi weer en niet veel wind zodat er met relatief weinig fouten gevaren werd. Als reservedag voor het varen was 23 september ingepland en hier hebben we gebruik van gemaakt om toch op zes vaarrondes te komen. Ook nu waren de weergoden ons goed gezind en was het druk aan de waterkant, zowel van de zijde van deelnemers en ook van andere belangstellenden. Nu is het afwachten tot de nieuwjaarsreceptie wie dit jaar in de prijzen gaan vallen. Het aantal deelnemers van het motorbootparcoursvaren was dit jaar ongeveer gelijkt aan die van het vorige jaar: er kunnen voor het komende jaar best nog een aantal schippers bij om hun stuurmanskunsten te vertonen.
Als laatste officiële gebeurtenis van dit jaar aan de Rijnsingel stond het verlicht varen op dinsdag 2 oktober op het programma. Om ongeveer zeven uur hadden zich al een flink aantal deelnemer aan de waterkant verzameld. Rond de klok van half acht was het aardig donker en kwamen de verlichte boten en ander drijvend materiaal met soms uitbundige verlichting goed tot zijn recht. Er was veel belangstelling van niet varende leden, al of niet vergezeld van familie en andere belangstellenden. Verschillende varende objecten werden op de gevoelige plaat vastgelegd. 
Met het verlicht varen is er een einde gekomen aan de officiële vaaractiviteiten voor dit jaar aan de Rijnsingel. We kunnen, ondanks dat de weergoden ons niet altijd goed gezind waren, toch terugkijken op een geslaagd vaarseizoen 2012.


Lieuwe van der Net, havenmeester

10 juni 2012. Het parcoursvaren stond voor deze dag weer in de agenda. Het weer was goed, zeker als je weet wat we de laatste tijd gehad hebben. Daar ik ’s morgens verder geen afspraken had staan ben ik met de Fairplay V, die nog klaar stond vanwege het afgelopen weekend (de demo in Zwijndrecht, die jammer genoeg maar terecht is afgelast), naar de Rijnsingel gereden. Ik was niet de enige met deze gedacht, in totaal waren er 11 schepen om het parcours te varen. Onder de aanwezige leden was ook Ben Bezemer. Ik was blij hem weer in actie te zien, en dat hij, na het overlijden van zijn vrouw Leny, de draad weer oppakt.
Het parcours was wat aan de kleine kant, de afstand tussen de verschillende groepen boeien was krap. De oorzaak was een boom, die tijdens de storm van de afgelopen week afgebroken was en in het water terecht was gekomen. Het was een opstakel waar je echt wel rekening mee moest houden.
Het parcoursvaren was inmiddels in volle gang, waarbij 2 leden een foutloos parcours hadden afgelegd. Voor mij was het de eerste keer dit seizoen om het parcours te varen en dat viel in het begin niet mee. Ik moest echt wennen aan het vaargedrag van de Fairplay V waar ik maar af en toe mee vaar. Wat ik dan ook vergeten was, dat hij verkeerd om stuurt, knuppel naar rechts boot naar links en andersom natuurlijk. Maar al met al heb ik het er toch redelijk goed van afgebracht. Bij het achteruit de haven in varen is het echter wel zinvol om de banden, die aan de verschansing hangen, binnen te halen. Dit kost je namelijk snel strafpunten, zo ook bij mij.
Het was weer gezellig aan de waterkant, dus ging ik na afloop met een goed gevoel weer naar huis.

Henk van Hattem

 

 

Op zondag 29 april was het dan weer zover; een nieuw seizoen motorbootparcoursvaren. Eén dag voor de officieuze start van het zomer vaarseizoen. Het vaarwater aan de Rijnsingel lag er goed bij. Er was nog geen waterplant te zien. Ook het weer liet ons niet in de steek, dus allemaal ingrediënten voor een succesvolle eerste parcoursdag. De eerste leden melden zich al rond 9.30 uur, ook in verband met het uitleggen van het parcours. Het was na de winter wel weer even nadenken, hoe het geheel moest worden uitgelegd. Gelukkig dat er een duidelijke handleiding is gemaakt hoe het een en ander gedaan moest worden. Ruim voor half elf lag alles naar tevredenheid in het water en kon worden begonnen met het varen. Er hebben zes leden het parcours afgelegd. Het was wel weer even wennen hoe het parcours met zo weinig mogelijk strafpunten gevaren moest worden, toch viel dit alleszins mee. Mede door de weinige wind die er stond haalde men een bevredigend resultaat. Rond de klok van twaalf uur had iedereen zijn ronde gevaren en kon de boel weer worden opgeruimd. Over het geheel genomen een goede start van het motorbootparcoursvaren.


Lieuwe van der Net

Het is vandaag 10 april 2012 en ja hoor het vaarseizoen is gestart. Het is nog vroeg in het seizoen, maar door de late Pasen, enz. hebben wij niet veel keus. De weergoden waren ons op deze eerste vaardag gunstig gezind. De zon scheen lekker en er stond niet te veel wind, maar desondanks vond ik het wel tegenvallen, het was toch wel frisjes. Toen ik om 10.15 uur aankwam lag het parcours al in het water en werd er door sommige van de leden al driftig geoefend. De opkomst was niet slecht, er waren tenslotte 14 leden aan de waterkant aanwezig, waaronder ook weer Kurt. Het ging gelukkig alweer wat beter met hem en hij had goed de praat aan de waterkant. Aan het parcoursvaren deden dit keer 10 schepen mee. Helaas ging het voor niemand echt foutloos. Je kon zien dat het weer de eerste keer van het jaar was en de wind speelde af en toe ook niet echt mee. Toen ikzelf met de Grimmershörn moest varen, stond er behoorlijk wat wind dwars over het parcours. Met de hoge opbouw was het dan ook moeilijk om hem op koers te houden. Gelukkig hadden andere schippers minder last van de wind en maakten zij toch ook wel wat foutjes. Dat je een schip met deze wind goed moet afmeren, moest Wim ervaren. Hij kon zijn schip met behulp van de touwen, die hij gebruikt om zijn schip in het water te leggen, naar de kant zien te krijgen. Een touwtje op dek leggen is niet voldoende om je schip af te meren. Je moet het aan boord bv. toch echt goed om een boei slaan. Het was ondanks de frisheid weer gezellig aan de waterkant, dus op naar de volgende wedstrijddag.

Henk

Uitslag motorboot 2011  

   
© SMVR 2009 - 2023 (By Ron Jongeneel)